Súlyos bajban a vidéki gazdák, elfogytak a tartalékaik: lassan a béreket sem tudják kifizetni

HelloVidék   
  Megosztom
Súlyos bajban a vidéki gazdák, elfogytak a tartalékaik: lassan a béreket sem tudják kifizetni

Bajban vannak a gazdák, szerintük az idei év sokkal nehezebb lesz, mint az előző kettő volt - nyilatkozta a teol.hu-nak Krieser János, aki a Paks környéki Pusztabír Kft. vezetője. Elfogyott a forgótőkéjük, csak a kötelező szolgáltatások - bérek, járulékok, adók - kifizetésére jut pénz. Jelenlegi tervezhetetlen helyzetben arra sincs esély, hogy a növénytermesztők legalább nullára kihozzák a mérlegüket.


 

Bajban vannak a termelők és az állattartók is. A leginkább azért vannak bajban a gazdálkodók, mert elfogyott a forgótőkéjük - nyilatkozta a Tolna megyei lapnak Krieser János, aki a Paks környéki Pusztabír Kft. vezetője, egyben a vármegyei gabonaválasztmány tagja is. A szakember elmondta, a helyzetüket úgy kell érteni, hogy befektettek tavaly két egységet és ezért egyet sem kaptak vissza. Jelenleg csupán arra van pénzük, hogy a felvett hiteleiket törlesszék és fizetni tudják a munkabért, azok járulékait, az eszközeik kötelező vizsgáztatását, a víz, az áram, a gáz számlákat, a kárenyhítési és hulladékgazdálkodási különadókat. Hogy ezeket fizetni tudják, a betakarítás után mindjárt el kellett adniuk a terményeiket.

Buknak a búzán, kukoricán

Nem tudunk előre vásárolni növényvédő szereket, műtrágyát. A búzán hektáronként 300 ezer forintot, a repcén 400 ezret, a kukoricán 200 ezret buktunk, annak ellenére, hogy tavaly jó termés volt. Vannak ugyan nagyobb termeltető cégek, melyek előfinanszírozással próbálnak segíteni, de ebben az esetben nagyobb kamattal kell számolni

- mondta Krieser János, aki szerint a megoldás az lenne, ha hosszú távú - öt évnél hosszabb időre - adna olcsó kamatozású hitelt az állam. Sajnos a beruházási hitelek nem jelentenek megoldást, mert ahhoz önerő kellene.

Nincs pénz a vegyszerekre

A szőlőtermelők helyzete sem sokkal jobb. Most folyik a metszés - van ahol már kötözik le a vesszőket - ami napi szinten jelentős kiadást jelent. Több termelő is elmondta, most kellene a permetezésekre szánt vegyszereket megvásárolni, mert így jelentősen olcsóbb lenne, mintha majd a tíz tervezett permetezés idején, részletekben venné meg. Ráadásul nagyon sok szőlőtermelők a borvidéken még nem kapta meg az agrár-környezetgazdálkodási támogatást, mert ellenőrzést rendeltek el náluk. És amíg az le nem zárul, addig nem utalnak pénzt.

- írták.

Tervezhetetlen a szezon

Több növénytermesztő is megerősítette a lapnak, a mostani időszak tervezhetetlen, különösen akkor, ha a gazdálkodók nem érnek el egy hektáronkénti 600 ezres árbevételt, amivel még épp csak pozitív nullában lennének. Ennek azonban semmi reménye jelenleg.

Ráadásul a mostani felvásárlási árak - a búza tonnájáért 55 ezer forint adnak, a felét, mint egy évvel ezelőtt - és költségek mellett Magyarországon nem igazán lehet nyereségesen szántóföldi növényeket termeszteni. Ha a gazdálkodó hektáronként 6 tonna búzával és 7 tonnás kukoricával számol, még úgy is bőven 500 ezer forint alatt van az árbevétele. Ugyan el lehet hagyni a műtrágyát, de az megint a terméseredmények csökkenésével járna - írt a a teol.hu.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

mezőgazdaság

agrár

termelők

állattartók