Küszöbön a rágcsálóinvázió: egyre súlyosabb a helyzet, ezekben a megyékben már riadót fújtak

MTI   
  Megosztom
Küszöbön a rágcsálóinvázió: egyre súlyosabb a helyzet, ezekben a megyékben már riadót fújtak

Több vármegyében erősen elszaporodtak tél végére a mezei pockok, ezért már most érdemes védekezni ellenük - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán.


 

A hivatal honlapján közzétette tájékoztatóban hangsúlyozták, hogy fontos késlekedés nélkül felmérni a kártevő népességét a táblákon, és azok környezetében.

Különösen az őszi kalászosokban, repcében, lucernában és ültetvényekben nőtt meg tél végére a mezei pocok népessége, de a nem művelt területeken, például árokparton, táblaszélen is észlelhető tömeges előfordulásuk. Többek között Bács-Kiskun, Baranya, Békés, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna vármegyékben okoznak nagy területen erős fertőzést a rágcsálók - emelték ki.

A túlszaporodás szakaszában a természetes populációszabályozás már nem elégséges a kártevő ellen, a késve megtett védekezés pedig hatástalan a gyarapodó egyedszám ellen, így a kártétel sem lesz kellően mérsékelhető - írják.

A tájékoztatóban ismertetik a Magyarországon mezei pocok elleni védekezésre engedélyezett készítményeket, amelyek a lakott járatok nyílásába helyezve alkalmazhatók, és a rágcsáló okozta kártételt kellő mértékben csökkentik.

Tanácsolja a Nébih, hogy ahol rágcsálóirtó csalétekkel védekeznek a mezei pocok ellen, ott a ragadozó madarak számára kihelyezett T-alakú ülőfákat a kezelés előtt távolítsák el.

A felületkezeléssel érintett területek esetében az illetékes vadásztársaságot is értesítenie kell a gazdálkodónak, még a kezelés előtt - tájékoztatott a hatóság.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

mezei pocok

rágcsáló

veszély

mezőgadaság

védekezés