Nagyon nem mindegy, milyen gyertyát égetsz otthon: erre figyelj vásárláskor, az egészséged lehet a tét

HelloVidék   
  Megosztom
Nagyon nem mindegy, milyen gyertyát égetsz otthon: erre figyelj vásárláskor, az egészséged lehet a tét

A gyertyák károsak a beltéri levegő minőségére? Mutatjuk, mit érdemes tudni, mielőtt meggyújtanánk az összes gyertyánkat a szokásos esti relaxációhoz és pihenéshez.

Az otthoni gyertyák égetése rituálé lehet egy stresszes nap után, vagy megadhatja az alaphangot egy romantikus estéhez. Egyes gyertyák kellemes illatot varázsolhatnak a házunkba, míg mások egyszerűen csak jól mutatnak az ebédlőasztalon, vagy segítenek a tökéletes hangulatvilágítás megteremtésében. Bármennyire is szeretjük a gyertyákat, fel kell tennünk egy kérdést:

A Real Simple most levegőminőség szakértőkkel vesézte ki a témát, így cikkükből kiderült, hogy milyen hatással lehetnek a gyertyák az otthonaink levegőjére.

Hogyan befolyásolja az égő gyertya a beltéri levegő minőségét?

Általánosságban elmondható, hogy a szakértők azt mondják, hogy a gyertyák valóban befolyásolhatják a beltéri levegő minőségét, de a negatív hatások általában csekélyek, mindaddig, amíg a gyertyákat jól szellőző beltéri helyiségekben égetik el.

A gyertyák égetése normál körülmények között általában biztonságosnak tekinthető

– mondta Karen Clay, a pittsburghi Carnegie Mellon Egyetem professzora, aki a levegőszennyezés és a levegőminőség szakértője. Hozzátette:

Fontos kiemelni, hogy a levegőminőségre gyakorolt hatások jelentősebbek lehetnek nagyobb számú gyertya vagy rosszul szellőző hely esetén.

Tehát mindaddig, amíg mértékkel és jól szellőző helyen égeted a gyertyákat, nem kell túl sok aggódnod. Ha azonban jobban szeretnéd megérteni a gyertyaégetési szokásod hatását – különösen, ha valaki az otthonodban asztmában vagy allergiában szenved –, akkor érdemes kicsit belemélyedni a témába.

Először is, bárminek elégetése, legyen az fa, élelmiszer vagy gyertyák, számos szennyezőanyag kibocsátásához vezet, mondta Clay.

A gyertyák esetében a kibocsátás részecskék és illékony szerves vegyületek. A kibocsátás típusa a kanóc tulajdonságaitól, a viasz típusától és attól függ, hogy a gyertya illatos-e vagy sem

– tette hozzá.

Az illatosított és az illattalan gyertyák közötti különbségek

Az illatos gyertyák valamivel nagyobb hatással vannak a levegő minőségére, mint az illattalan gyertyák, mivel jellemzően több illékony szerves vegyületet tartalmaznak

– magyarázta Clay, aki megjegyezte, hogy az illatos és illattalan gyertyák közötti különbség normál körülmények között kicsi.

Egyébként egyes személyeket jobban zavarhat az illatos gyertya, mint másokat, attól függően, hogy mennyire érzékenyek az illatokra és bizonyos szennyező anyagokra

– magyarázta.

Különbségek a különböző típusú viaszok égetése között

A paraffinviasz gyertyák általában több szennyező anyagot bocsátanak ki, mint a természetes viaszgyertyák. A jobb minőségű természetes viaszgyertyák valószínűleg tisztábban égnek és biztonságosabbak, mint a paraffinos gyertyák

– magyarázta Clay.

Viszont azt kevesen tudják, hogy a viasz típusa mellett a kanóc is fontos lehet.

A gyertya biztonsága valóban a használt kanóctól és a gyertya összetevőitől függ

– mondta Jessica Wicks, szakértő, majd hozzáteszi:

A fogyasztóknak kerülniük kell az ólom- vagy fémkanócot és a paraffinviasz gyertyákat. Emellett fontos figyelmet fordítani a gyertya egyes összetevőire is. Válasszunk szója-, méhviasz- vagy kókuszolajos gyertyákat pamutkanóccal

– mondja Wicks.

A jobb minőségű gyertyák drágábbak, de általában tovább is tartanak

– tette hozzá.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

gyertya

gyertyavásárlás

gyertyaégetés

gyertyagyújtás

gyertya fajták

levegőminőség

egészség