Kiszivárgott: gyökeresen átalakítanák a vidéki szülészeteket - ezt tervezik a magyar kórházakban

hvg.hu   
  Megosztom
Kiszivárgott: gyökeresen átalakítanák a vidéki szülészeteket - ezt tervezik a magyar kórházakban

Minden előzmény nélkül jelent meg a kormány honlapján az a miniszteri rendelettervezet, amely szerint érdemben átalakítanák a hazai szülészetek működését – írja hétfői cikkében a hvg360. A lap szerint azt találgatja hetek óta a szülész-nőgyógyász szakma, hogy a változtatást a családias hangulatú, felesleges orvosi beavatkozás nélküli szülészetek megteremtésének lehetősége indukálja, vagy csupán egy látszatintézkedésről van szó, ami az egyre súlyosabb orvoshiányt próbálja leplezni.

A tervezet az egészségügyi szolgáltatások nyújtásához szükséges 2003-as miniszteri rendeletet módosítaná azzal, hogy az eddigi II. és III. szint mellé létrehozná az alacsonyabb, I. progresszivitású szintű szülészeti ellátást is az országban. Ezek lényegében olyan szülészetek lennének, ahova csak komplikációmentes várandósság esetén kerülhetnének a nők.

– ha mégis szükség lenne rájuk, 30 percen belül elérhetőnek lennének.

A rendelettervezet pontosan meghatározza, kik kerülhetnének az I. szintű ellátásba. Így a feltételek között szerepel például, hogy

  • a terhesség szövődménymentes legyen,
  • az édesanya 18 év felett és első szülés esetén 40 év alatt legyen,
  • a terhessége legyen a betöltött 37. és 41. hét között,
  • a magzat ne legyen farfekvéses,
  • valamint a kizáró okok között szerepelnek még egyes betegségek.

A tervezetből következik, hogy ezek az osztályok továbbra is kórházakon belül működnének.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

szülészetek

vidék

orvoshiány