Vészhelyzetre figyelmeztetnek a hazai szakemberek: sosem nem látott kullancsinvázió jöhet

HelloVidék   
  Megosztom
Vészhelyzetre figyelmeztetnek a hazai szakemberek: sosem nem látott kullancsinvázió jöhet

Szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy kullancsinvázió jöhet az enyhe tél miatt. A háziállatokat is rendszeresen ellenőrizni kell, hogy nincs-e bennük kullancs, amely több veszélyes betegséget is terjeszt - hangzott el a Tényekben.


 


 

A kullancsoknál jellemzően február végén, március elején elindul a nagy tavaszi rajzás, amely augusztus közepéig tart, amikor is a kánikula elől pár hétre elvonulnak. A hazai szakemberek azonban most arra figyelmeztetnek, hogy sosem látott kullancsinvázió jöhet az enyhe tél miatt.

A háziállatokat is érdemes átnézni, a kullancs ugyanis sok veszélyes betegséget terjeszt. Fontos, hogy kiszedéskor a kullancsot ne nyomkodjuk, ugyanis ekkor adhatja át a fertőzést

– figyelmezetetett Kapiller Zoltán, a Magyar Kullancsszövetség elnöke.

A kullancsok súlyos megbetegedést okozhatnak

Egyrészt a Lyme-kórért felelősek, ami ellen nincs védőoltás, antibiotikumos kezeléssel gyógyítható, másrészt agyhártyagyulladást is okozhatnak, ami akár halálhoz is vezethet. Utóbbi ellen már hároméves kortól kérhető védőoltás, teljes védettséget három oltással lehet szerezni, ami nagyjából fél évbe telik.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kullacsinvázió

tavasz

veszély

lyme-kór