Vészhelyzetre figyelmeztetnek a hazai szakemberek: sosem nem látott kullancsinvázió jöhet

HelloVidék   
  Megosztom
Vészhelyzetre figyelmeztetnek a hazai szakemberek: sosem nem látott kullancsinvázió jöhet

Szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy kullancsinvázió jöhet az enyhe tél miatt. A háziállatokat is rendszeresen ellenőrizni kell, hogy nincs-e bennük kullancs, amely több veszélyes betegséget is terjeszt - hangzott el a Tényekben.


 


 

A kullancsoknál jellemzően február végén, március elején elindul a nagy tavaszi rajzás, amely augusztus közepéig tart, amikor is a kánikula elől pár hétre elvonulnak. A hazai szakemberek azonban most arra figyelmeztetnek, hogy sosem látott kullancsinvázió jöhet az enyhe tél miatt.

A háziállatokat is érdemes átnézni, a kullancs ugyanis sok veszélyes betegséget terjeszt. Fontos, hogy kiszedéskor a kullancsot ne nyomkodjuk, ugyanis ekkor adhatja át a fertőzést

– figyelmezetetett Kapiller Zoltán, a Magyar Kullancsszövetség elnöke.

A kullancsok súlyos megbetegedést okozhatnak

Egyrészt a Lyme-kórért felelősek, ami ellen nincs védőoltás, antibiotikumos kezeléssel gyógyítható, másrészt agyhártyagyulladást is okozhatnak, ami akár halálhoz is vezethet. Utóbbi ellen már hároméves kortól kérhető védőoltás, teljes védettséget három oltással lehet szerezni, ami nagyjából fél évbe telik.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kullacsinvázió

tavasz

veszély

lyme-kór