Ilyen magánovikba járatja gyerekét a vidéki elit: egyre többen lépnek, vajon megéri?

Bódogh Gabriella   
  Megosztom
Ilyen magánovikba járatja gyerekét a vidéki elit: egyre többen lépnek, vajon megéri?

A munkavállalást és gyermeknevelést támogató vidéki magánóvodák létfontosságú szerepet töltenek be a családok életében. A rugalmas nyitvatartás és a személyre szabott fejlesztések mellett többek között a fenntarthatóság és a minőségi szolgáltatások biztosítása jelentős kihívást jelent. Az Alapítványi és Magán Nevelési-Oktatási Intézmények, Szervezetek Nemzetközi Egyesülete (Alma Nemzetközi Egyesület) vezetőivel folytatott beszélgetéseink során feltárultak azok a lehetőségek, amelyekkel ezek az intézmények sikeresen válaszolnak a vidéki régiók egyedi igényeire. Ismerjük meg ezeket!

HelloVidék: Hogyan és milyen szolgáltatásokkal segítik a magánóvodák a szülőket a munkavállalás lehetőségének megteremtésében a vidéki területeken? Hogyan járulnak hozzá a gyermekneveléshez és a szülők munkavállalásához?

A vidéki magánóvodák több módon is segíthetik a szülőket a munkavállalás lehetőségének megteremtésében. Néhány vidéki, állami fenntartású intézmény megszűnésével, férőhelyhiány alakult ki, amelynek megoldásában a magánfenntartású óvodák minőségi szolgáltatásával, kislétszámú csoportok indításával nyújthatnak segítséget a szülők részére.

Nehézséget okozhat a szülők részére a gyermeknevelés összeegyeztetése a munkahelyi elfoglaltsággal, amire a rugalmas nyitvatartási idő nyújthat megoldást, alkalmazkodva a szülők munkahelyi időbeosztáshoz.

A vidéki, magánintézményekben alacsonyabb többletszolgáltatási díjat és rugalmas fizetési lehetőségeket - például havi, vagy heti fizetést - biztosítanak, amely megkönnyíti a szülők költségeinek kezelését.

A magánóvodák általában szakmailag magasan képzett pedagógusokat alkalmaznak, akik személyre szabott fejlesztést kínálnak a gyerekek számára. Ezek a fejlesztések elősegítik a kognitív, érzelmi, szociális és fizikai fejlődést, és felkészítik a gyerekeket az iskolai tanulásra. A magánóvodák gyakran biztosítanak szakértői, szakmai tanácsadást, támogatást a szülőknek a gyermeknevelési témákban, ezzel lehetővé téve a munka és család egyensúlyának fenntartását, hogy magabiztosabban kezeljék a nevelési kérdéseket és döntéseket.

Ezek a szolgáltatások hozzájárulnak, hogy a szülők nyugodt szívvel vállaljanak munkát, ezáltal gazdaságilag is aktívvá váljanak, illetve megfelelő, biztonságos és minőségi szakmai gondozást, nevelést biztosítsanak gyermekeik részére.

Milyen kihívásokkal kell szembenézniük a vidéki magánóvodáknak a fenntartható működés és a minőségi szolgáltatások biztosítása terén?

A magyarországi vidéki magánóvodáknak számos kihívással kell szembenézniük a fenntartható működés és a minőségi szolgáltatások biztosítása terén. A legtöbb esetben a pénzügyi fenntarthatóság jelentheti a legnagyobb kihívást vidéken. Az alacsony lakosságsűrűségű vagy kisebb jövedelmű régiókban nehézségekbe ütközhet a családok által biztosított magánintézményekben finanszírozott nevelés. Nehezíti a helyzetet az általánosnak mondható szakemberhiány is, amely kihívást jelent a magas színvonalú nevelési, fejlesztési szolgáltatások biztosításához. Valamint szintén kihívást jelenthet a gyakran kevésbé fejlett infrastruktúra megléte (épületek karbantartása, közlekedési nehézségek stb.), amely befolyásolhatják a magánóvodák nívós működését.

A magánóvodáknak is be kell tartaniuk a hatóságok által előírt jogszabályokat (2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről, 401/2023.(VIII.30. kormányrendelet a pedagógusok új életpályáról szóló 2023.évi LII törvény végrehajtásáról) követelményeket. Ezeknek a követelményeknek való megfelelés további terhet róhat az intézményekre, különösen a kisebb létszámú és kevésbé finanszírozott vidéki magánóvodák esetében, mert az állami normatív finanszírozás kisebb mértékű, mint az állami intézményeké. Önkormányzati támogatást sok esetben csak az állami intézmények kapnak. Ezek a kihívások együttesen nehezíthetik a magyarországi magánóvodák fenntartható működését és a minőségi szolgáltatások biztosítását.

Milyen lehetőségek vannak a vidéki magánóvodák számára a szolgáltatásaik bővítésére, javítására?

A magánóvodák számos lehetőséggel rendelkeznek a szolgáltatásaik bővítésére és javítására. Az óvodák széleskörű, mozgásfejlesztő, természetbarát, zenei, vagy művészeti programokkal és tevékenységekkel teszik vonzóbbá intézményüket. Olyan speciális tanítási módszereket (pl: Montessori, Waldorf, Rogers), vagy interaktív tanulási élményeket és modern technológiai eszközöket alkalmaznak, amelyek emelik a szakmai színvonalat, a hatékony oktató-nevelő munkát.

A pedagógusok folyamatos szakmai fejlődése és képzése, az új oktatási trendekkel való haladás is hozzájárul a minőségi oktatás nyújtásához. Ezáltal a magánintézmények színesebbé tehetik az óvodai környezetet és támogathatják a gyerekek sokoldalú fejlődését.

Ezen kívül az infrastrukturális fejlesztés (játéktéri fejlesztések, technológiai beruházások stb.), segíthetnek az óvoda felszereléseinek javításában, ami vonzóbbá teheti az intézményt a szülők és a gyermekek számára egyaránt.

Ezek a lehetőségek segíthetik a magánóvodákat abban, hogy javítsanak szolgáltatásaikon, illetve emeljék az óvoda szakmai minőségét.

Milyen példák vannak olyan vidéki régiókból, ahol sikeresen működnek magánóvodák és bölcsődék?

Számos vidéki régióban sikeresen működnek magánóvodák. A Balaton-felvidéki régió, a Dél-Dunántúli régió (Pécs környéke), Észak-Alföldi régió (Debrecen környéke), Észak-Magyarországi régió (Eger környéke), és a Nyugat-Magyarországi régió (Győr környéke) vidéki településein működnek magánóvodák, amelyeknek sikerült vonzóvá tenniük magukat. Gyakran szerveznek speciális tevékenységeket (természeti programokat, vagy kézműves foglalkozásokat) és rendezvényeket a gyerekek és szülők számára. Sikeresen nyújtanak minőségi (innovatív) nevelési és oktatási szolgáltatásokat, kiemelt figyelmet fordítva például a természeti környezet, vagy a kreatív tevékenységek integrálására, valamint a helyi kulturális örökségek és hagyományok ápolására.

Milyen tanulságok vonhatók le ezekből az esetekből?

Összességében elmondható, hogy azokból a vidéki régiókból, ahol a magánóvodák sikeresebben működnek, jól illeszkednek a helyi közösség igényeihez és preferenciáihoz, és ezek alapozva alakítják ki szolgáltatásaikat, programjaikat. Erős közösségi kapcsolatot alakítanak ki a szülőkkel, a helyi vállalkozásokkal és kapcsolódó intézményekkel, akik támogatást nyújthatnak a hosszútávú intézményi sikerekben, fenntarthatóságban. A szülők aktív bevonása, a velük való közös együttműködés, a kétoldalú asszertív kommunikáció teheti lehetővé a szülői igényekhez való alkalmazkodást, és az elégedett szülői közösség megtartását.

A sikeres vidéki magánóvodák nagy hangsúlyt fektetnek a minőségi, pedagógiai gyakorlatra, képzett szakemberek alkalmazására és folyamatos szakmai fejlődésre. Hajlandóak kísérletezni új, bizonyított oktatási-tanítási módszerekkel, technológiával, illetve alkalmazkodni a változó igényekhez és körülményekhez. Ezen változásokhoz, illetve körülményekhez alkalmazkodó magánintézmények szakmai rugalmasságukkal és nyitottságukkal tudnak versenyképesek maradni a hazai oktatási piacon.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

magánóvoda

vidék