A 700 fős zalai falunak kijut a jóból: 8 milliárból még felturbózott lombkoronasétány is épül

HelloVidék   
  Megosztom
A 700 fős zalai falunak kijut a jóból: 8 milliárból még felturbózott lombkoronasétány is épül

Két, együtt közel 8 milliárd forintos beruházás érkezik a Zala megyei Eszteregnyére és a szomszédos Obornakra, amelyek az erdős területeket fejlesztik lombkoronasétánnyal, fogadóépülettel, okoserdővel és sok virtuális valósággal – írja a 444.hu az EU-s közbeszerzési értesítő alapján. A beruházásokhoz már a kivitelezőket is kiválasztották - közölte a HVG.


 

Az egyik projekt, amelynek Eszteregnye-Obornak a helyszíne, „Misztikus erdő” néven fut, és nettó 3,9 milliárd forintba kerül. A másik, a „Smart forest Interaktív Kaland- és Mesepark” nettó 3,8 milliárd forintból készül el, és Eszteregnyén lesz megtalálható.

Az elsőt a Build It Mérnökiroda Zrt. kivitelezheti, nekik először egy 120 fős rendezvényhelyszínt, konferenciaközpontot kell felépíteniük konyhával és 60 fő befogadására alkalmas étteremmel, majd egy lombkoronasétányt kilátókkal, s a dokumentumok szerint a látogatói élményt virtuális elemekkel és eszközökkel fogják növelni; ezek szerint „a vezetett útvonallal épített erdei bázisokon, telepítetten működnek a virtuális élményt adó eszközök”.

Építeniük kell továbbá egy többszintes fogadóépületet, benne VR-univerzummal, a tetején 360 fokos kupolával, amely „belső felületére vetítő rendszerrel, projektorokkal, egyedi térélményt tud nyújtani és alkalmas hologramos vetítésre is”.

A Build It Kft.-ről a 444.hu megjegyezte, hogy 2015-ös 112 millió után 2020-ban 4,2 milliárd volt az éves forgalma, ami a legutóbbi években már 6-7 milliárdot tett ki. A lap szerint sikerüket nagyban köszönhetik annak, hogy rendre NER-cégek oldalán bukkannak fel; dolgoztak együtt korábban Tiborcz István egykori üzlettársa, Paár Attila cégével is.

Erre a közbeszerzésre érvénytelen pályázatot nyújtott be a közösen induló Mermaid Kft. és Flash-FM Kft. is, ám a másik, 3,8 milliárdos projektet már ők nyerték el. Ez az Eszteregnyére tervezett „Smart Forest”. Ott is lesz főépület, amelynek jellegzetességét az üvegfalak fogják adni, hogy a látogatók tudják a „természet nyújtotta látványt élvezni”. Mások mellett lesz még a főépületben VR moziterem, virtuális látogatóterek és szabadulószobák is.

Az okoserdő-beruházás második ütemében a Mermaid-Flash-FM-nek az erdei szállásokat kell kialakítania a telek hátsó részén az erdőben „egyedi, magas színvonalú, »design« erdei kabinokból”. Összesen 30 apartman lesz, legalább 4 fősek, emellett ki kell alakítani 47 parkolót, és 22 kerékpártárolót is.

Mindkét projekt megvalósíthatósági tanulmányára, a piackutatásra és a műszaki tanulmányokra elköltöttek már 88-88 millió forintot. A beruházásokat a Zalai Területfejlesztési Ügynökség Kft. bonyolítja a „mezőgazdasági és turisztikai fejlesztések a Mura program” részeként. Az ügynökség a Kisfaludy-programban 118,9-118,9 millió forintot kapott a projektekre.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

lombkoronasétány