Súlyos baleset történt a komáromi akkugyárban: több embert kórházba kellett szállítani

MTI   
  Megosztom
Súlyos baleset történt a komáromi akkugyárban: több embert kórházba kellett szállítani

A GranTV tudósítása szerint húsvétvasárnap este több sérültet kórházba vittek a komáromi SK Batteries akkumulátorgyárból, miután hidrogén-cianid kerülhetett a levegőbe.

2024. március 31-én, 20:00 körüli időpontban a komáromi SK Batteries gyárban több ember sérülhetett meg munka közben, a helyi katasztrófavédelem, rendőrség és mentőszolgálat emberei a helyszínre érkezve ellátták a sérülteket - írta a GranTV.

Az RTL Híradójának beszámolója szerint nyolc ember került kórházba vasárnap késő este, miután több dolgozó fejfájásra és szúró szagra panaszkodott. A helyszínre a mentők mellett katasztrófavédők is érkeztek, akik méréseket végeztek az üzemben. Szerintük hidrogén-cianid és nitrogén-dioxid került a levegőbe, de a veszélyes anyagok szintje határértéken belül maradt.

Az eset egyik szemtanúja telefonon nyilatkozott a Híradónak.

Nekem egy barátom szólt, hogy a gyárnál kint vannak a mentők, rendőrök, katasztrófavédelem, mert hidrogén-cianid szivárog. Odamentünk autóval és tényleg éreztük a maró szagot, marta az orrot, a szemet. Mentők voltak kint meg rendőrök, és érdekes módon, sziréna nélkül közlekedtek

– mesélte a névtelenséget kérő tanú.

Ez nem az első alkalom, hogy ebben a gyárban baleset történik

Hidrogén-cianid és ammónia szivárgott 2022 januárjában is, amikor 14 dolgozó lett rosszul. A gyárat 2020-ban nyitották meg, azóta több dolguk is volt ott a hatóságoknak. Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője szerint a magyarországi akkumulátor-gyáraknál sorozatban történnek kisebb-nagyobb balesetek.

Ennél az üzemnél, illetve sajnos a többi akkumulátorgyárnál is sorozatban történnek a kisebb-nagyobb balesetek. Láthatóan a cégek nem tudják úgy üzemeltetni ezeket a gyárakat, hogy ne mérgezzék meg a saját dolgozóikat, és jó eséllyel a környéken lakókat is, és a hatóságok sem tudják ezt elérni náluk.

Simon Gergely szerint a büntetéseknek sincs elrettentő erejük.

A büntetések nem elrettentőek, sokszor csak pár 10 ezer, 100 ezer forintos büntetéseket kaptak ezek a cégek, amikor számtalan dolgozó szenvedett mérgezést. És amikor egészen kirívó szabálytalanságok voltak, akkor is csak pár milliós büntetéseket kaptak ezek a cégek

– mondta az RTL-nek szakértő.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

komárom

akkumlátorgyár