Már 2000 család igényelte a csok pluszt: kiderült, hogyan működnek a 2024-es feltételek

MTI   
  Megosztom
Már 2000 család igényelte a csok pluszt: kiderült, hogyan működnek a 2024-es feltételek

Február végig csaknem kétezer család nyújtotta be igénylését a csok pluszra - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatorna műsorában.

Hornung Ágnes kiemelte, hogy az igénylések dinamikája hasonló, mint a 2015-ben bevezetett csok-nál. Ezt örömteli hírnek nevezte, mert a csok-ot - annak teljes "élettartama alatt" - 240 ezer család vette igénybe.

Az év első két hónapjában benyújtott csok plusz igénylések szerint a házaspárok kétharmada gyermektelen - közölte. Mint mondta, ez azt mutatja, hogy a házaspárokat sikerült "átbillenteni, hogy merjenek gyermeket vállalni".

Véleménye szerint szintén a gyermekvállalási hajlandóság emelkedését jelenti az az adat is, hogy a párok valamivel több mint ötven százaléka két vagy több gyermeket vállat előre.

A csok pluszt új gyermek vállalásával lehet igényelni, és a támogatott hitelt aszerint ítélik meg, hogy hány gyermekessé válik a család - hangsúlyozta Hornung Ágnes. Hozzátette, hogy attól függően, hogy a családok 1, 2 vagy 3 gyereket vállalnak, 15, 30 vagy 50 millió forintot tudnak igényelni államilag támogatott fix 3 százalékos kamattal.

Az átlagos hitelösszeg 26 millió forint - mondta, megjegyezve, hogy ez is azt jelzi, hogy a családok több gyermeket vállalnak. Közölte, hogy a hitelösszeg a fővárosban is, de vidéken még inkább jelentős segítség a családok otthonteremtéséhez.

Kiemelte, hogy a csok pluszt használtlakás-vásárlására vagy -bővítésére is igénybe lehet venni, a családok több mint 85 százaléka élt ezzel a lehetőséggel.

Az államtitkár kitért arra, hogy a csok plusz bevezetése után intenzív az érdeklődés a lakáshitelezés és az ingatlanpiac területén, mind a bankok, mind a piaci szereplők ezt igazolják vissza. Nőtt a bizalmi index

- jegyezte meg.

Hornung Ágnes a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában arról is beszélt, hogy az igénylő házaspárok felében az édesanya 30 év alatti. Közölte azt is, hogy a családok egyötöde a csok plusz mellé piaci hitelt is felvett, illetve sokan kombinálják a csok pluszt a Babaváróval.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

csok

csok plusz

támogatás