Döbbenet, amennyire cuki, annyira veszélyes a hódpatkány: kész állatsimogató lett a vidéki város

HelloVidék   
  Megosztom
Döbbenet, amennyire cuki, annyira veszélyes a hódpatkány: kész állatsimogató lett a vidéki város

Gyakori tevékenység lett Mosonmagyaróváron a Lajta partján a nutriák etetése. Már jönnek az ember felé, két lábra állva kérnek enni... De ez nemcsak veszélyes, hanem a további szaporodását segíti. Ne tegyétek! 


 

Ahogy a Telex riportjából kiderült, már 2021-ben jelezte a Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatóság, hogy a nutria, vagyis a hódpatkány egyre gyakrabban jelenik meg a Lajta vagy a Mosoni-Duna partján, de terjeszkedő idegenhonos inváziós faj, amely nemcsak a nyugodtabb, természetközeli élőhelyeken találja meg életfeltételeit, hanem egyre inkább alkalmazkodik az ember közelségéhez és a települések nyújtotta lehetőségekhez. Jelenléte – ahogyan fogalmaznak – azonban nemkívánatos, táplálkozása közben a vízi növényzetet nagy területen pusztítja, ezzel hátrányosan befolyásolja őshonos növény- és állatfajaink életfeltételeit. Gazdasági szempontból sem kedvező, mivel előszeretettel dézsmálja meg a szántóföldi ültetvényeket, emellett az öntözőrendszerekben és gátakban is súlyos károkat képes okozni. Már három éve arra hívták fel a figyelmet – és ezt egy Mosoni-Duna melletti fotóval is alátámasztották –, hogy bármennyire kedves kinézetű állatokról van is szó, lehetőleg ne etessük őket, mivel ezzel is csak szaporodásukat segítjük elő, ez pedig a hazai növény- és állatvilág károsodását vonja maga után.

A helyzet mostanra kezd kritikussá válni Mosonmagyaróváron, még ha sokan örömet találnak is az etetésükben. „Nem tudom, hogy miért nem lehet a túlszaporulat ellen tenni már végre valamit? Volt olyan, hogy 20-at számoltam belőlük össze az óvári kis hídnál” – jelezte egy kommentelő, egy másik szerint pedig már jönnek az ember felé, két lábra állva kérnek enni. A Vár-tónál különösen elszaporodtak, volt, aki azt látta, hogy egy külföldi házaspár kilószámra hozott nekik répát és almát. Nem mindenki örül azonban nekik. „Ma voltunk kint a vízparton, kapásból körbe állt vagy 6-8, frászt kapok tőlük” – szólt hozzá egy másik mosonmagyaróvári.

A helyi közéleti lapnak, a Mosonvármegyének dr. Novák Péter állatorvos arra figyelmeztetett, hogy ezek az állatok többféle kórokozót is terjeszthetnek (veszettséget, vagy leptospirózist, ami gennyes vesegyulladást is okozhat), ám harapásuk lehet a legveszélyesebb, etetés közben akár véletlenül is okozhatnak súlyos sérüléseket az éles fogaikkal. Úgy látja, ha baleset vagy járvány indulna el az állatsimogatásból (ami most rendszeres), az már a város felelőssége lenne.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

nutria