Meseszép, ahogy sárgába borult a megyehatár: de tudjátok, mi mindenre jó ez a csodanövény?

HelloVidék   
  Megosztom
Meseszép, ahogy sárgába borult a megyehatár: de tudjátok, mi mindenre jó ez a csodanövény?

Elkezdődött Nógrádban is a repce (Brassica napus) tömeges virágzása, de tudjátok mire használják fel a magyarok ezt a hihetetlen értékes ipari növényt?

A repce a káposztafélék családjába tartozó értékes ipari növény, amely sokoldalúan felhasználható. A repce magjának olajtartalma 35-50 százalék, fehérjetartalma 23-25 százalék, héjtartalma 14-20 százalék.

A repce felhasználása több területen is ismert:

  • Étolaj: A repceolajat étkezési célra használják, és az egész világ repceolajtermelése nagyjából 12 millió tonna2.
  • Méz: A repceméz folyékonyan világos színű, gyorsan kristályosodik, és kiválóan alkalmas krémméz előállítására3.
  • Gyógyszeripar: Gyógyászatban a zsírban oldódó gyógyszerek, pl. E-vitamin vivőanyaga, és számos készítmény segédanyaga a repceolaj4.
  • Biodízel: A repcét biodízel előállítására is használják5.
  • Takarmány: A repcelisztet állati takarmányként használják6.
  • Kozmetika: Különböző kozmetikai cikkek és kenőcsök gyártásához is felhasználják7.
  • Ezek mellett a repce más ipari felhasználásokra is alkalmas, például a gumigyártásban és a hadiiparban is hasznosítható.

Címlapkép: A drónnal készült felvételen virágzó repceföld a Nógrád vármegyei Szurdokpüspöki közelében 2024. április 12-én. MTI/Komka Péter

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

repce

virágzás

április

biodízel