Meseszép, ahogy sárgába borult a megyehatár: de tudjátok, mi mindenre jó ez a csodanövény?

HelloVidék   
  Megosztom
Meseszép, ahogy sárgába borult a megyehatár: de tudjátok, mi mindenre jó ez a csodanövény?

Elkezdődött Nógrádban is a repce (Brassica napus) tömeges virágzása, de tudjátok mire használják fel a magyarok ezt a hihetetlen értékes ipari növényt?

A repce a káposztafélék családjába tartozó értékes ipari növény, amely sokoldalúan felhasználható. A repce magjának olajtartalma 35-50 százalék, fehérjetartalma 23-25 százalék, héjtartalma 14-20 százalék.

A repce felhasználása több területen is ismert:

  • Étolaj: A repceolajat étkezési célra használják, és az egész világ repceolajtermelése nagyjából 12 millió tonna2.
  • Méz: A repceméz folyékonyan világos színű, gyorsan kristályosodik, és kiválóan alkalmas krémméz előállítására3.
  • Gyógyszeripar: Gyógyászatban a zsírban oldódó gyógyszerek, pl. E-vitamin vivőanyaga, és számos készítmény segédanyaga a repceolaj4.
  • Biodízel: A repcét biodízel előállítására is használják5.
  • Takarmány: A repcelisztet állati takarmányként használják6.
  • Kozmetika: Különböző kozmetikai cikkek és kenőcsök gyártásához is felhasználják7.
  • Ezek mellett a repce más ipari felhasználásokra is alkalmas, például a gumigyártásban és a hadiiparban is hasznosítható.

Címlapkép: A drónnal készült felvételen virágzó repceföld a Nógrád vármegyei Szurdokpüspöki közelében 2024. április 12-én. MTI/Komka Péter

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

repce

virágzás

április

biodízel