Ez kemény: haldokolnak a falusi kocsmák is, lassan nem lesz hová betérni

HelloVidék   
  Megosztom
Ez kemény: haldokolnak a falusi kocsmák is, lassan nem lesz hová betérni

Kilométereket utazhatunk falvakon keresztül, mire találunk egy kocsmát, ami még nyitva van. A még megmaradt vendéglátóipari egységekben is órásit zuhant a bevétel, és bár vannak lelkes törzsvendégek, sokan csak a telefonjukat nyomkodják odabent, és nagyokat hallgatnak. Mi változott, és hol zajlik a falvak társadalmi élete? A z RTL Házon kívül adása elkeserítő képet fest a magyar vidékről.

Az első nyitva tartó kocsmát az RTL stábja a Baranya megyei Szaporcán találja. Igaz, odabent a tulajdonos házaspáron kívül senki sincs.

Ő a kiszolgáló, én vagyok a tömeg. Hát ez van sajnos. Megveszik a plázákban, nagykerekben, és otthon isznak. Ha bejönnek, akkor is előkerül a telefon. Valamikor hárman akkora zajt csináltak, hogy élmény volt hallgatni. Most, ha öten vannak, akkor is csak nyomkodják a telefonjukat

– panaszolják a tulajok. Régen volt játékgép, billiárd, darts, zenegép, és éjfélkor úgy kellett kidobni a vendégeket. Most jó, ha 8-ig nyitva vannak, és a napi húszezer forintos forgalom már jónak számít.

A Vas megyei falvakban sem jobb a helyzet

Kónya Péter, az Együtt Párt alapítója, társelnöke a Vas megyei Velembe menekült a közélet elől, és ott, Törőcsik Mari falujában nyitott kocsmát. Ő is arról számolt be akkor, hogy egy-egy hétvégén egész nagy forgalma van a kocsmának a sok Ausztriában dolgozó, hazatérő magyar miatt, de amúgy nem megy annyira jól az üzlet: a covid és a rezsiválság is megviselte, ezért hetente csak három nap tart nyitva.

A Házon kívül teljes riportjából, amit a lenti videóra kattintva nézhetnek meg, arról is szó esik, hogy

  • mi az oka annak, hogy már nem járnak kocsmázni az emberek,
  • mi minden változott,
  • és végül miért nem nyitották mégsem újra a kocsmát egy másik kistelepülésen, ahol nagyon hiányzott az embereknek.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kocsma

italbolt

vidék