Nézz fel az égre: az év egyik leglátványosabb csillaghullása várható

HelloVidék   
  Megosztom
Nézz fel az égre: az év egyik leglátványosabb csillaghullása várható

A lenyűgözően szép meteorok április 15. és május 27. között lesznek láthatóak.

Elkezdődött az Éta Aquariidák meteorhullása, amely 2024 egyik legszebb ilyen típusú égi jelensége lehet – írja Jamie Carter ismeretterjesztő újságíró blogján, amit a 24.hu szemlézett. A meteorok április 15. és május 27. között lesznek láthatóak.

A maximum idején a holdciklusból adódóan viszonylag kevés lesz a természetes fény, így megfelelő időjárási körülmények között minden adott lesz a megfigyeléshez - írják.

A meteorraj a híres 1P/Halley-üstökösnek köszönhető

Ahogy az égitest halad, por és törmelék válik le róla, amikor pedig a Föld találkozik ezekkel a részecskékkel, a darabkák a légkörben megsemmisülve hullócsillagokat okoznak

- magyarázzák, majd hozzáteszik, a idén csupán három olyan meteorzáporra számíthatunk, amelynek csúcsa minimális holdfény mellett lesz látható. Az Éta Aquariidák megfigyeléséhez a hajnalt megelőző időszakban érdemes elvonulni a fényszennyezéstől, és türelmesen várni, amíg szemünk megszokja a sötétet. A meteorok látszólagos forrása a Vízöntő csillagképben található, amely csak néhány órán át van kellően magasan – a déli féltekéről az Éta Aquariidák sokkal jobban láthatóak.

Az elkövetkező időszakban még egy nagyobb meteorzáport figyelhetünk meg. A C/1861 G1 Thatcher-üstököshöz köthető Lyridák április 14-én érkeztek meg, a csúcsuk pedig április 22-23-án lesz.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

égi jelenség

meteorhullás