Őrület, milyen fejlesztésbe vágott bele a vidéki egyetem: a tiszta ívóvizünk a tét

MTI   
  Megosztom
Őrület, milyen fejlesztésbe vágott bele a vidéki egyetem: a tiszta ívóvizünk a tét

Kísérleti szennyvízkezelő reaktort tervez a Miskolci Egyetem, a marokkói Université Ibnou Zohr egyetemmel és a Kisanalitika Laboratóriumi Szolgáltató Kft.-vel konzorciumi együttműködésben 67,935 millió forintból - közölte az MTI-vel a Miskolci Egyetem kommunikációs központja.


 

Azt írták: a március elsején indított projekt a szennyvízben található szerves szennyeződések eltávolítását célozza meg és várhatóan 2027 februárjában zárul.

A cél, hogy a fejlesztendő kísérleti reaktor segítségével a szennyvizekben kis mennyiségben maradó és nehezen eltávolítható szerves szennyeződéseket (magyar oldalról főként a növényvédőszer-maradványokat) ártalmatlanítsák, környezetbe való kikerülésüket megakadályozzák - közölték.

Mint írták, a projektben a fotokatalitikus kísérleti reaktortervezésen túl interdiszciplináris fejlesztések is történnek. A megvalósítás felöleli a mérnöki (reaktortervezés), az anyagtudományi (fotokatalizátorok szintézise) és a környezetkémiai (jellemzés és szennyezőanyag-eltávolítás) területeket is.

A vízszennyezés mára jelentős környezeti problémává vált, mely gyakran a különböző területeken zajló, tiszta vizet használó és nagy mennyiségű szennyvizet termelő ipari fejlődés eredménye. Ezek a szennyvizek különböző szerves anyagokat, például növényvédő szereket és gyógyszeripari termékeket is tartalmazhatnak - olvasható a közleményben.

A projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatali (NKFI) alapból valósul meg.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

helllovidek

miskolc

miskolci egyetem