Őrület, milyen fejlesztésbe vágott bele a vidéki egyetem: a tiszta ívóvizünk a tét

MTI   
  Megosztom
Őrület, milyen fejlesztésbe vágott bele a vidéki egyetem: a tiszta ívóvizünk a tét

Kísérleti szennyvízkezelő reaktort tervez a Miskolci Egyetem, a marokkói Université Ibnou Zohr egyetemmel és a Kisanalitika Laboratóriumi Szolgáltató Kft.-vel konzorciumi együttműködésben 67,935 millió forintból - közölte az MTI-vel a Miskolci Egyetem kommunikációs központja.


 

Azt írták: a március elsején indított projekt a szennyvízben található szerves szennyeződések eltávolítását célozza meg és várhatóan 2027 februárjában zárul.

A cél, hogy a fejlesztendő kísérleti reaktor segítségével a szennyvizekben kis mennyiségben maradó és nehezen eltávolítható szerves szennyeződéseket (magyar oldalról főként a növényvédőszer-maradványokat) ártalmatlanítsák, környezetbe való kikerülésüket megakadályozzák - közölték.

Mint írták, a projektben a fotokatalitikus kísérleti reaktortervezésen túl interdiszciplináris fejlesztések is történnek. A megvalósítás felöleli a mérnöki (reaktortervezés), az anyagtudományi (fotokatalizátorok szintézise) és a környezetkémiai (jellemzés és szennyezőanyag-eltávolítás) területeket is.

A vízszennyezés mára jelentős környezeti problémává vált, mely gyakran a különböző területeken zajló, tiszta vizet használó és nagy mennyiségű szennyvizet termelő ipari fejlődés eredménye. Ezek a szennyvizek különböző szerves anyagokat, például növényvédő szereket és gyógyszeripari termékeket is tartalmazhatnak - olvasható a közleményben.

A projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatali (NKFI) alapból valósul meg.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

helllovidek

miskolc

miskolci egyetem