SOS, kiadták a figyelmeztetést: könnyen pórul járhat most az az építkező, aki ezt nem tudja

HelloVidék   
  Megosztom
SOS, kiadták a figyelmeztetést: könnyen pórul járhat most az az építkező, aki ezt nem tudja

A függőleges partfalak vonzzák a partifecskéket, ám érdemes megakadályozni, hogy építési területre költözzenek, máskülönben hónapokig leállhat a munka - írta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) sajtóközleményében.

Április második felétől május közepéig-végéig – ritkán akár még júniusban is – könnyen előfordulhat, hogy a hétköznap kiásott épületalap-gödör akár csak fél-két méteres függőleges falába, a friss vagy az előző évekből maradt építési földhalmok leszakadt, letermelt oldalába, kábelaknákba partifecskepárok költöznek, akár százas nagyságrendben.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) sajtóközleményében azt írják, hogy ezek a kolóniák automatikus védelmet élveznek, ezért ezeken a helyeken az építkezés a természetvédelmi és az állatvédelmi törvény értelmében sem folytatható. A probléma könnyen elkerülhető, ha az ilyen potenciális fészkelőhelyeket akár a napi munkavégzést követően, de legalább egy napos munkamegszakítás esetén ponyvás, Raschel-hálós takarással teszik a partifecskék számára érdektelenné. Az illegálisan folytatott munkavégzés a teljes kolónia, a tojások, a kotló és etető madarak, illetve a fiókák pusztulását okozhatja.

Annak érdekében, hogy a partifecskéknek legyen költőhelye, érdemes függőleges partfalat kialakítani számukra.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

partifecske

építkezés