Túrázók figyelem: látogatási korlátozást rendeltek el a népszerű vidéki barlangnál

HelloVidék   
  Megosztom
Túrázók figyelem: látogatási korlátozást rendeltek el a népszerű vidéki barlangnál

Látogatási korlátozást vezetnek be a tatabányai Szelim-barlang és a Geológiai Tanösvénynél április 26-tól május 10-ig.

Balesetvédelmi munkák és filmforgatás miatt a tatabányai Szelim-barlang és a Geológiai Tanösvény 2024. április 26-tól május 10-ig nem, vagy csak korlátozottan lesz látogatható, tájékoztatott Facebook-oldalán a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság.

A DINPI honlapján elérhető ismertető szerint bár elhelyezkedése és jellege alapján tipikusan alkalmas ősemberi hajléknak, a 20. század eleji, barlangokat érintő ásatási láz mégis sokáig elkerülte ezt a helyet. Csak a 30-as években került rá sor, amikor Kessler Hubert próbaásatásának sikere után több évig tartó, rendszeres ásatásra került sor.

A feltárás során több mint 12 méter magasságban felhalmozódott üledékrétegeket vizsgáltak át és távolítottak el az üregből. A legmélyebb rétegekből előkerült csontmaradványok és kőeszközök arra utalnak, hogy már 70-80 ezer évvel ezelőtt is ismerte és használta a barlangot a neandervölgyi ősember.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

életmód

látogatási tilalom

szelim-barlang

korlátozás