A helyzet drámai: 40 ezer ápoló hiányozhat a magyar egészségügyi rendszerből

HelloVidék   
  Megosztom
A helyzet drámai: 40 ezer ápoló hiányozhat a magyar egészségügyi rendszerből

Több osztályon már kórtermeket zárnak le csak azért, mert nincs elég ápoló. Van olyan magyar kórház, ahol már nincs negyven alatti dolgozó - derült ki a Népszava cikkéből.

Az eddig gondoltnál is nagyobb a baj – közölte Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke a szervezete alapellátási kongresszusán. Állítása szerint míg korábban mindig 20-25 ezer ápolót hiányolt az egészségügyi ellátórendszerből, az OECD átlagához képest „mostanra elértük a 40 500-at”, és míg öt évvel ezelőtt ezer lakosra 6,2 ápoló jutott Magyarországon, tavaly már csak 5,3. Balogh szerint „a helyzet drámai”.

A Népszavának az egyik nagy centrumkórház szakembere azt mondta, ahol dolgozik, szinte nincs is 40 év alatti ápoló, és sokan a nyugdíjkor után is visszajárnak dolgozni. Szerinte ha ők mégis a nyugdíj mellett döntenek, összeomolhat az ellátás. Azt nyilatkozta,

Több osztályon már kórtermeket zárnak le, mert nincs elég ápoló

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke szerinte ha az orvosok „fogyását” a Belügyminisztérium meg tudta állítani, akkor a szakdolgozók megtartására is tenni kéne valamit, különben nem marad ellátórendszer. Itt elmondta azt is, hogy nem járható út, ha indonéz és egyéb vendégmunkásokkal pótolnák a kieső ápolókat. Mint mondta: Magyarországon négy egyetemen képeznek angol nyelven ápolókat, ám ők nem a hazai betegágyak mellé, hanem az unió más országaiba készülnek. De ha csak Ausztriáig mennek, már akkor a hazai bérek dupláját kereshetik.

Több hozzászólásból is kiderült, hogy a hungarikumnak nevezett védőnői rendszer átszervezése az ország számos pontján okoz elégedetlenséget.

A Veszprém megyei alapellátási alelnök a körzeti nővérek bérezését firtatta. Szerinte egyes háziorvosok nem biztosítják a diplomás végzettségnek megfelelő bért a praxisokban, csak a kötelező minimumot fizetik - számolt be róla a Népszava.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

életmód

egészség

egészségügy

ápoló