Jó hír, így nyár előtt: olyat művelt a Balaton, amire mostanában nem volt példa

HelloVidék   
  Megosztom
Jó hír, így nyár előtt: olyat művelt a Balaton, amire mostanában nem volt példa

120 centire emelkedett a Balaton vízszintje a hétvégére. Ebben az időszakban ez már nem megszokott, általában május elejéig tart ez a folyamat.

Tavaly szeptemberben volt hasonló, szokatlan folyamat. Akkor azt írtuk, hogy az Országos Vízügyi Főigazgatóság honlapján elérhető adatok szerint a tó jelenleg (szeptember 1-jén) 102 centis, ami egy centis emelkedést jelentett. Magyarán nyár végén, amikor apadni szokott, pont ellentétes folyamat zajlott. Sőt, 2023 májusában a 116 centis szintnél arról írtunk, hogy lassan kiönt a Balaton. Nem csoda, hogy utána nem sokkal elkezdték apasztani a tavat és ez tette akkor lehetővé, hogy megnyissák a Sió-zsilipet, így a Bahart hajói ks kompjai, több év várakozás után, felússzanak a tóra.

Idén is már sokáig nyitva volna a felújított zsilip. A Balaton ugyanis tavasszal már 125 centiméter felett is járt. ami jóval a meghatározott téli üzemszint felett volt. Január végén nyitották meg és az "óvatos" vízeresztés április 24-ig tartott.

Azóta már volt a vízszint 119 centi is, most ez hízott vissza 120-ra. Mindez kedvező, hiszen 2023-ban is nagyjából ekkora víztömeggel várta a nyarat a magyar tenger.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

balaton

vízszint