Szuper hírt közöltek: újra lehet horgászni az osztrákoktól visszaszerzett tóban, és strand is lesz!

HelloVidék   
  Megosztom
Szuper hírt közöltek: újra lehet horgászni az osztrákoktól visszaszerzett tóban, és strand is lesz!

Júniustól újra lehet horgászni a korábban osztrák kézben lévő Döröskei-víztározón – közölte honlapján a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz), mely a vízterület állami vagyonkezelője lett.

Júniustól újra lehet horgászni a korábban osztrák kézben lévő Döröskei-víztározón – közölte honlapján a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz), mely a vízterület állami vagyonkezelője lett. Az illetékes hatóság elfogadta a halgazdálkodási tervet, a sporthorgászokat pedig közel 3 tonna frissen telepített őshonos hal várja. A Döröskei-víztározó sporthorgásztó, ami azt jelenti, hogy minden kifogott halat vissza kell engedni.

Vas megye egyik legkedveltebb tava volt

A Döröskei-víztározó 2018-ban került osztrák magántulajdonból magyar köztulajdonba, melynek első állami vagyonkezelője az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság (ŐNPI) volt. A Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) 2021. október 6-án lett a tó állami vagyonkezelője, és ezt követően az ŐNPI által előkészített és elnyert MAHOP-1.2.1-2017-2019-00013. projekt új gazdája – olvasható a Mohosz közleményében.

A víztározó szerves és meghatározó részét képezi a Rába és Csörnöc-völgy és a Kemeneshát találkozásánál elhelyezkedő jellegzetes nyugat-dunántúli tájnak. A rendszerváltás után külföldi tulajdonba került a víztározó, és mire ismét visszakerült magyar kézbe, a vízmegtartást szolgáló létesítmények állapota teljesen leromlott és nem volt alkalmas a víz biztonságos szinten tartására, megőrzésére.

A beton körbukós fenékleürítő vasbeton szerkezet számos helyen átázott a betonvas szerkezet korrózióját okozva. A vízi létesítmények állapota az üzemeltetési feltételeknek nem feleltek meg, ebből következően vízjogi üzemeltetési engedéllyel sem rendelkezett a víztározó.

A biodiverzitás és a további jóléti hasznosítás megőrzéséhez nélkülözhetetlen alapfeltétel volt a tartós üzemvízszint biztosítása, melyhez a műszaki létesítmények felújítása vált szükségessé. A vízterület halgazdálkodási hasznosítása szintén rendezetlen volt, a halasítások az elmúlt évtizedekben esetlegesen és nem szakszerűen lettek elvégezve.

Az elnyert MAHOP-projekt keretében a Mohosz a biodiverzitás megőrzése mellett tavaly elvégezte a tó meglévő vízügyi műszaki létesítményeinek felújítását, korszerűsítését, és a hosszú távú jogszerű hasznosítás érdekében megszerezte a tó vízjogi üzemeltetési engedélyét.

A műszaki felújítási munkálatok bruttó 84.052.834 forint volt, melyből a MAHOP biztosított 63.827.796 forintos uniós és hazai támogatást. A projekt eredményeként a tó vízjogi üzemeltetési engedélyt kapott 20 évre, majd a következő mérföldkőként elkészült a tó halgazdálkodási terve, melyet a szakhatóságok 2027. december 31-ig jóváhagytak.

A projekt zárásaként 2023. október 13-án a hatályos halgazdálkodási tervvel összhangban megérkeztek a tó első új „lakói”, összesen 468 kilogramm 4–5 kilogramm közötti extra pontyok formájában. A második halasításra novemberben került sor, akkor 500 kiló válogatott dévérkeszeg érkezett, majd az idén áprilisban 2000 kiló háromnyaras, 1,5-3 kiló közötti ponttyal folytatódott az őshonos halak kihelyezése.

Az elmúlt két évben elvégzett munkálatok és engedélyezési eljárások kevésbé voltak látványosak, de a tó jövőbeni komplex hasznosítása szempontjából olyan alapvető feltételeket teremtettek meg, amelyre évtizedek óta nem került sor. A Mohosz mint a vízterület halgazdálkodásra jogosultja a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége aktív közreműködésével a korábbi céloknak megfelelően június 1-től megkezdi a Döröskei-víztározón a horgászati lehetőségek biztosítását.

Jó hír, hogy idővel strand is lesz!

A további tervek között szerepel a tó melletti leromlott állapotú strand és turisztikai célú épületek megújítása, valamint a strand újraindítása is, ezért a Mohosz jelenleg is gőzerővel dolgozik a „Nemzeti Horgászturisztikai Stratégia 2030” kormányzati jóváhagyásán, hogy a tervezett fejlesztésekhez a szükséges pénzügyi erőforrások is rendelkezésre álljanak.

Kezdésre a rendelkezésre álló partszakaszok igénybevételével C&R (fogd meg és engedd el) típusú sporthorgásztóként indul meg a horgászati hasznosítás, hogy a vízterület újra bekerüljön a turisztikai és szabadidős körforgásba.

A tóra vonatkozó részletes horgászrend a közlemény letölthető mellékleteként ITT érhető el.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

döröskei tó

strand

vas megye