Cápa a Balatonban?! Sokkoló videó terjed az interneten, sokan riadót fújtak: ez az igazság

HelloVidék   
  Megosztom
Cápa a Balatonban?! Sokkoló videó terjed az interneten, sokan riadót fújtak: ez az igazság

 Egy friss videó nagy riadalmat keltett a Balaton környékén. Volt olyan, aki lemondta nyaralását a félelemtől. Ehhez mit szóltok,nézzétek!

Az elmúlt napokban hatalmas port kavart egy videó, amelyen állítólag egy cápa hátuszonya látható a Balaton vizében – írja a sonline.hu. A felvétel villámgyorsan elterjedt a TikTok-on, hatalmas megdöbbenést és rémületet keltve a turisták és helyi lakosok körében. A kommentelők között többen nyaralásuk meghiúsulásáról írtak, tartva a „veszélyes ragadozó” jelenlététől.

@valterfishing Cápa a Balatonban ?#balaton #horgászat #foryou #nekedbe #fyp ♬ son original - Speedup ??

De vajon tényleg cápa úszkál a szeretett tavunkban?

A megyei lap megkereste Szári Zsoltot, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatóját, aki elmondta,

Annak a cápának nagyon nehéz dolga van, amelyik el akar jutni sósvízi élőhelyéről a Balatonra.

Nem csak egy vállalhatatlanul hosszú utat kellene megtennie, de az édesvíz sem tenne túl jót az “egészségének”.

Akkor mit is láttak a Balatonban, amiről még videó is készült?

Szári Zsolt azonnal tudja a választ: A balatoni cápa híre már nem először röppen fel, ez olyan tévhit és legenda, mint a balatoni hekk. Ami a felvételen látszik, az valószínűleg egy hibrid busa fajta, amelyek 40-50 kilogrammosak és közel 30 évesek. Testhosszuk elérheti a másfél métert is. A hibrid busát a hatvanas években kezdték el telepíteni a Balatonba.

Tudatos telepítéssel kerültek a tóba, és a halászati szakemberek most azt várják, hogy öregedés által “kikopjanak”. Amikor a partközeli vízfelszínen látjuk ezeket az egyedeket, akkor vagy szervi bajuk van, vagy már annyira öregek, hogy éppen elhullás előtti állapotban vannak. Ilyenkor jönnek fel a víz felszínére és látszik ki a hátuszonyuk, amely jóval kisebb, mint egy cápa uszonya. Tehát a látott jelenség egy hibrid busa jelenlétének tulajdonítható, amely évtizedek óta a tó lakója. Érdemes tehát fenntartással kezelni a hasonló híreket, és inkább a szakemberek véleményére hagyatkozni.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pecaverzum

balaton

cápa