Óriási a baj, riadót fújtak Brüsszelből: a magyarok élete és egészsége is veszélyben forog

Pénzcentrum   
  Megosztom
Óriási a baj, riadót fújtak Brüsszelből: a magyarok élete és egészsége is veszélyben forog

A légszennyezettség Európában jóval meghaladja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által ajánlott szinteket, ami jelentős veszélyt jelent egészségünkre. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) legfrissebb levegőminőség-egészségügyi felmérése szerint 253 ezer haláleset elkerülhető lett volna az Európai Unióban, ha a finomrészecskék koncentrációja megfelelt volna a WHO ajánlásainak. Ezért született meg az az irányelv-javaslat, amit az unió régióinak és városainak képviselői fogalmaztak meg, és amiben hangsúlyozzák, hogy az ubió levegőminőségi jogszabályait 2035-ig össze kell hangolni az Egészségügyi Világszervezet iránymutatásaival - írta a Pénzcentrum.


 

Az Egészségügyi Világszervezet egészségre gyakorolt hatásokra vonatkozó, új becslései alapján a légszennyezésnek való kitettség előidézhet vagy súlyosbíthat bizonyos betegségeket, bizonyos betegségeket, így például a tüdőrákot, a szívbetegséget, az asztmát és a cukorbetegséget. Az irányelvjavaslatról ezért jelenleg háromoldalú tárgyalások folynak az Európai Bizottság, az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa között - írta a Pénzcentrum.

Mi helyben látjuk a légszennyezés elleni küzdelmet, ugyanakkor testközelből tapasztaljuk a szennyezésnek a közösségeink jólétére gyakorolt hatását. Tény, hogy a légszennyezés elleni küzdelemre irányuló ambiciózus politika költségeit messze felülmúlják a gazdaság, a természet, az éghajlat és különösen az egészség szempontjából jelentkező előnyöket, különösen ha figyelembe vesszük a tétlenség következményeit. Az Régiók Európai Bizottsága támogatja az Európai Bizottság által 2030-ra meghatározott határértékeket, de arra kéri a döntéshozókat, hogy teljes mértékben igazodjanak a WHO tudományosan megalapozott levegőminőségi iránymutatásaihoz, amivel megvédhetik a polgárok egészségét, és hozzájárulhatnak az unió 2050-re kitűzött, szennyezésmentes célkitűzésének eléréséhez

– hangsúlyozta Una Power, a Zéró Szennyezés Érdekképviseleti Platform társelnöke.

Ezzel csökkenhetne azoknak a pácienseknek a száma is, akik kénytelenek a légszennyezéssel összefüggő betegségek, például a cukorbetegség és az asztma legyengítő egészségügyi hatásaival együtt élni. A nitrogén-dioxid-szennyezés 52 ezer ember halálához vezetett, az ózonnal történő, rövid távú érintkezés pedig 22 ezer halálesetet okozott az unióban. A légszennyezés emellett jelentős költségeket ró az egészségügyi ellátórendszerekre.

Ezért három kulcsfontosságú légszennyező anyag a felelős:

  • a finomrészecskék,
  • a nitrogén-dioxid, és
  • az ózon.

A már említett jelentés szerint 2005 és 2021 között összesen 41 százalékkal csökkent az egyik legkárosabb légszennyező anyagnak, a finomrészecskéknek (PM2,5) tulajdonítható halálesetek száma az Európai Unióban. Ennek ellenére az európaiak számára továbbra is a légszennyezés jelenti a legnagyobb környezeti eredetű egészségügyi kockázatot (ezt olyan más tényezők követik, mint például a zaj- és vegyi anyag szennyezés, valamint az éghajlattal összefüggő hőhullámok egészségre gyakorolt, fokozódó hatásai), amely különösen a városokban és a városi területeken idéz elő krónikus betegségeket és haláleseteket.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség által közzétett adatok arra emlékeztetnek bennünket, hogy a légszennyezés még mindig az első számú környezeti eredetű egészségügyi probléma az unióban. A jó hír az, hogy a tiszta levegő stratégiája működik, és a levegőminőségünk javul. De még ennél is jobban kell teljesítenünk, és tovább kell csökkentenünk a szennyezettségi szinteket. Ezért az uniónak gyors döntést kell hoznia a környezeti levegő minőségéről szóló felülvizsgált irányelvekről és megvalósítani azokat, hogy az EU levegőminőségi normáit jobban összehangolja az Egészségügyi Világszervezet ajánlásaival

– mutatott rá Virginijus Sinkevičius, a környezetért, az óceánokért és a halászatért felelős uniós biztos.

A cikk a Pénzcentrum oldalán olvasható tovább, ITT!

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

brüsszel

pénzcentrum

egészség

betegség

légszennyezés

légszennyezettség