7 elfeledett, filléres magyar étel: Te ismered mindet?

HelloVidék   
  Megosztom
7 elfeledett, filléres magyar étel: Te ismered mindet?

Sokszor érezhetjük úgy, hogy a hetente, unásig ismételt kedvenc ételeink elkészítése már nem okoz örömet és az egyre fogyó alapanyagokból nehéz feladat minden nap ízletes fogásokat tenni az asztalra. Nagyanyáink filléres hozzávalókból könnyedén varázsoltak ínycsiklandó falatokat a tányérra, vajon hogy csinálták? A HelloVidék összegyűjtött hét régi hagyományos receptet, amit olcsón, pillanatok alatt elkészíthetünk.

A hónap végéhez közeledve vagy éppen, amikor fogynak a különlegességek a konyhából gyakran érezzük azt az ismerős érzést, hogy egyszerűen nincs mit elkészíteni és elképzelésünk sincs, mi lehetne az ebéd vagy éppen a vacsora. Minden megszokott receptünk csődöt mond, a legtöbb fogás elkészítéséhez pedig kéne még valami kulcsofontosságú hozzávaló.

Nagyanyáink néhány egyszerű trükkel pillanatok alatt dobtak össze ínycsiklandó finomságokat a kamra polcain maradt alapanyagokból. Talán nem is varázslat és a modern konyhákba is becsempészhetjük ezeket a kevésbé ismert, mostanra talán feledésbe merülő hagyományos recepteket, amikkel mennyei fogásokat tehetünk az asztalra fillérekből. Íme hét olcsó, régi magyar ízletes étel, ahogy nagymamáink készítették.

1. Barátfüle

A krumplit héjában megfőzzük,majd ha kihűlt megpucoljuk, és áttörjük egy nagyobb tálba.Hozzáadjuk a lisztet, az olajat, a búzadarát, a tojást és a sót, valamint egy kis cukrot. Rugalmas, puha tésztát gyúrunk, majd lisztezett asztalra rakjuk, és két gombócot formázunk belőle. A tésztákat kinyújtjuk, lehetőleg hasonló méretűekre, majd lekvárt kanalazunk az egyikre. Sodrófára tekerjük a másik tésztát, és betakarjuk vele az alsó, lekváros tésztát. Az ujjunkkal körbenyomkodjuk, majd derelyevágóval véglegesen elvágjuk a derelyéket. 4-5 derelyét teszünk egy nagy lábos forró, sós vízbe, majd 2-3 perc főzés után kivesszük őket, és a vajban aranybarnára pirított zsemlemorzsába megforgatjuk.

2. Agglegénytál

Megpucoljuk, felkarikázzuk a burgonyát és kevés olajon megsütjük. Egy másik lábosban megsütjük a felkarikázott hagymát, hozzáadjuk a cikkekre szeletelt paradicsomot és a paprikát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Amikor megsült hozzákeverjük a krumplihoz, és beletesszük felkarikázott kolbászt is.
A tojásokat felverjük, sózzuk, és a a krumplira öntjük, majd jól összesütjük.

3. Kukoricakása

A vöröshagymát kockákra vágjuk. A fokhagyma gerezdeket megtisztítjuk és apróra szeljük. Egy fazékba beleborítjuk a vizet, hozzáadjuk a fokhagymát, a sót, és felforraljuk. Apránként beleöntjük a kukoricadarát, és folytonos keverés mellett sűrűre főzzük. A vöröshagymát zsíron megpirítjuk, majd a tűzről lehúzva kevés őrölt paprikát keverünk bele. A szalonna szeletet kisütjük, a megfőtt darát tálba borítjuk, rálocsoljuk a hagymás zsírt, kanállal belenyomkodjuk, és a szalonnát a tetejére tesszük.

4. Petrezselymes lapcsánka

A krumplit megmossuk, meghámozzuk és lereszeljük, majd kinyomkodjuk a levét. Beleütjük a tojást, hozzáadjuk a felaprított petrezselyemlevelet, a lisztet és az áttört fokhagymát. Megsózzuk, megborsozzuk és alaposan összekeverjük. Egy serpenyőben olajat hevítünk és egy kanállal kis adagokat szedünk a masszából, majd lelapítjuk. Mindkét oldalát kb. 3-3 perc alatt megsütjük. Tejföllel, fokhagymás tejföllel tálalhatjuk.

5. Pásztortarhonya

Egy lábasba tesszük a felkockázott szalonnát, majd hozzáadjuk a tarhonyát, amit néhány percig pirítunk, majd hozzákeverjük a megtisztított, finomra vágott hagymát, és közepes lángon tovább pirítjuk. Ezt követően meghintjük pirospaprikával és egy kevés sóval. Azonnal felöntjük 8 dl vízzel, és lefedve főzzük további 5 percig. Ezután hozzáadjuk a felkockázott paprikát és paradicsomot, a meghámozott, darabokra vágott burgonyát, valamint a felkarikázott kolbászt. Lefedve, kis lángon 30 perc alatt készre főzzük.

6. Betyárkrumpli

A burgonyát és a hagymát megpucoljuk, a burgonyát karikákra vágjuk, a hagymát ízlés szerint kockázzuk. A burgonyát külön edényben összekeverjük a sóval, borssal és fűszerpaprikávalés egy kevés olajjal. A kolbászt felkarikázzuk, a szalonnát felcsíkozzuk és bevagdossuk, hogy csillag alakúra süljön.
Kicsit beolajozott tepsibe borítjuk a burgonyát, a kolbászt és a szalonnát. Ha a burgonya kezd puhulni, hozzáadjuk a hagymát, összekeverjük, és még sütjük egy kis ideig.

7. Alföldi rakott tarhonya

A tarhonyát kevés olajon megpirítjuk, ízlés szerint sózzuk, felengedjük annyi forró vízzel, amennyi ellepi, és fedő alatt addig pároljuk, amíg az összes levét elfővi. A tojásokat megfőzzük, megpucoljuk, és felkarikázzuk a kolbásszal együtt. Felszeljük a vöröshagymát, a paprikát és a paradicsomot, majd olajon megsütjük, meghintjük fűszerpaprikával, sóval és tejfölt keverünk bele. Olajjal kikent tepsibe a tarhonya felét elterítjük, ráöntjük a tejfölös lecsónkat a kolbászt és a tojáskarikákat, majd a maradék tarhonyát. A tetejét meglocsoljuk a tejfölös lével és előmelegített sütőben megsütjük.

Hamarosan indul a Gasztromesék!

Ha még több vidéki, különleges ízt szeretnél megismerni, amiket ma is könnyedén elkészíthetsz, akkor keresd augusztustól a HelloVidék új rovatát, a Gasztromeséket, ahol hagyományos régi receptek újragondolt változataival találkozhatsz.

Mindig arra gondolok a recepteknél, hogy ezt valaki el fogja készíteni. A cél, hogy olyan típusú receptek legyenek, amiket régen kivágtak a nagymamák az újságból és eltettek

- fogalmazott Szarka Zsófi, a rovat egyik szerzője a HelloVidéknek adott interjújában.

A különleges és étvágygerjesztő gyomorkalandokat ígérő rovat hetente megjelenő írásaiban mindenki számára elérhető és elkészíthető recepteket mutatunk majd be. De nemcsak az adott fogások elkészítési módját és a hozzá illő bort vagy egyéb italt terítjük a virtuális ebédlőasztalunkra, hanem az azokhoz fűződő sztorikba, történelmi érdekességekbe, izgalmas infókba is beavatjuk majd az olvasókat

- mondta el Szarka Zsófi és Wurmbrandt András, az új rovat szerzőpárosa.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

gasztro

gasztronómia

étel

konyha

hagyományos ízek