Nálatok is a nagyi főztje a legjobb? Így készítheted el te is a tökéletes húslevest!

HelloVidék   
  Megosztom
Nálatok is a nagyi főztje a legjobb? Így készítheted el te is a tökéletes húslevest!

Aranysárga, sokféle húsból, ízes zöldségekből áll, és a legtöbb magyar család asztalán megtalálható legyen szó bármilyen ünnepről. Sokan, sokféle módon készítik, de abban biztosak lehetünk, hogy minden családban van valaki, aki a mesterének számít. Anya, nagymama, anyós - úgy főzik az Újházit, mint senki más. Miként készül a tökéletes leves? Miből áll a tökéletes recept? Ennek jártunk most utána.

A magyar gasztronómiára mai napig erősen hatással vannak régi, népi ételeink. Számos étterem, street food büfé és profi szakács nyúl vissza a gyökerekhez és próbálja újra felfedezni a hazai ízek és receptek világát. Ráadásul a fiatalabb korosztály körében is egyre trendibbé válik az is, hogy a nagymamáktól örökölt recepteket újragondolva megalkossanak hagyományos, magyar ételeket, majd beépítsék azokat hétköznapjaikba.

Szerencsére máig léteznek olyan jellegzetes fogások, amik egyes vidékeken autentikusnak számítanak, ezzel együtt azonban könnyen lehet, hogy az ország más részeiben még csak hírüket sem hallották az ott élők. Így mindig van új íz a nap alatt, mindig találhatunk újabb kedvenceket a különböző tájegységek étlapjain.

Azoknak, akik szeretik és kutatják a vidék ízeit, keresik a különleges, de mai napig egyszerűen elkészíthető fogásokat, van egy jó hírünk: elindult a HelloVidék új rovata, a Gasztromesék, ami a vidék hagyományos ízeire építő, de mindezeket modern, újragondolt, trendi formában bemutató recepteket ajánl. Az új rovat szerzőpárosa Szarka Zsófi és Wurmbrandt András, akik sok-sok szálon kötődnek a hazai gasztronómiához, és főként a különböző magyar tájegységek hagyományos ételeit gondolják újra, mindezt úgy, hogy szó esik a receptekhez kötődő hagyományokról, személyesebb hangvételű történetekről is.

A Gasztromesék első cikkében a lecsóról és annak elkészítési módjairól tudhattatok meg többet, a második cikkben a "legarcpirítóbb" magyar ételről, a nudliról rántottuk le a leplet. Ezután annak jártunk utána, hogyan készül a hamisítatlan magyar Újházi tyúkhúsleves.

Augusztus 20-a, államalapításunk ünnepe Szent István király nevéhez fűződik, ahogy számos templom is róla kapta nevét. A templomünnepek pedig búcsút jelentenek, azaz – elsősorban faluhelyen nagy ebédeket, hatalmas lakomákat. Egy-egy ünnepi, vagy jelen esetben búcsúi ebéd pedig nem eshet meg igazi húsleves nélkül.

A tökéletes tyúkhúsleves elkészítése 6 főre

Hozzávalók:

  • 1 db öreg tyúk
  • 1 kg csontos marhahús
  • aprólék (láb, szív, zúza, máj, esetleg taraj)
  • fél kg sertés, velős csont
  • 15 szem egész feketebors
  • 1 kis szelet gyömbér
  • 4 db sárgarépa
  • 1 db paprika (édes)
  • 1 db paradicsom
  • 1 db lila hagyma
  • fél szár póréhagyma
  • 1 db karalábé
  • 3 db petrezselyemgyökér
  • kis darab zellergumó
  • Friss zöld csokor: zellerzöld, petrezselyemzöld, 1 szál lestyán)

Az Újházi tyúkhúsleves receptje:

A húsokat 5 liter vízbe tedd fel főni, majd főzd másfél órán át. Mikor elkezd habozni, lassú tűzön hagyd elfőni a habot, kár leszedni, sok ízt vesztenél. Ezután tisztítsd meg a zöldségeket, vágd el őket hosszában, ahogy a húsos tányérra kerülnek majd. Főzd még 2 órán át, lassan, gyöngyözően. Mikor elkészült, a levesből tegyél át egy kisebb fazékba fél liter levet, szűrőn átszedve. Ebben főzd ki a levestésztát. A húsleves sárga színe a baromfi bőrökből ered, a mély színe pedig a lilahagyma, illetve a vöröshagyma felső héjából és a marhacsontból. Régebben a szakácsnők és híres vendéglők mikor készen volt a húsleves, átforralták egy adag sáfránnyal, ami korábban használatos volt minden konyhán.

Ha ünnep akkor halászlé

A halászlé országszerte kedvelt ételnek számít. Nem meglepő, hogy számtalan gasztroverseny, falunap és városünnep szól arról, hogy egy szakavatott zsűri megkeresse a legfinomabbat mind közül. Ilyenkor aztán az érdeklődők is bátran belekóstolnak más tájegységek, városok ízeibe, érdeklődéssel fogadják az újdonságokat, gyűjtik be a régi, családi recepteket.

Ahogy az ismert mondás tartja: ahány ház annyi szokás. Igaz ez a halászlé készítésre is, hiszen tájegységenként változik, hogyan főzik a magyar hallevest. A legtöbben a szegedi, bajai, balatoni és felvidéki halászlevet ismerik, így talán arról kevesebb szó esik, hogyan készül a Szigetközben.

Éppen ezért a Gasztromesék következő részében a halászlével foglalkozunk, ezen belül is az egyik legkülönlegesebbet készíti el Zsófi. Kalandozásunk során a Szigetközbe érkezünk, kiderítjük, mitől lesz más az itt készült halászlé. Az ünnepi fogáshoz András természetesen remek tételeket is ajánl, hogy teljes legyen a menüsor.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gasztromesék

szigetköz

szigetközi halászlé

halászlé