A magyar gasztronómiára mai napig erősen hatással vannak régi népi ételeink. A hagyományos, paraszti konyha legjobb fogásai, egy-egy tájegység jellegzetes ízvilága kissé átalakítva, korszerűsítve ma is felfedezhető a legmenőbb éttermek, bisztrók vagy éppen az őrületes trendnek számító street foodokat kínáló helyek menüsorában.
Ismerősen csenghet a mondás, hogy a mama húslevesénél bizony, nincsen jobb, ezért az sem csoda, hogy egyre divatosabbnak számít őseink, nagyszüleink receptgyűjteményeit forgatni. Az örökölt fortélyok használatával, a múlt receptjeit újragondolva pedig zseniális ízek születhetnek, amik hétköznapjaink részévé válhatnak.
Azoknak, akik szeretik és kutatják a vidék ízeit, keresik a különleges, de mai napig egyszerűen elkészíthető ételeket, a HelloVidék új rovata, a Gasztromesék igazi kincsesbánya, hiszen a vidék hagyományos ízeire építő, de mindezeket modern formában bemutató recepteket ajánl. Az új rovat szerzőpárosa Szarka Zsófi és Wurmbrandt András, akik sok-sok szálon kötődnek a hazai gasztronómiához, és főként a különböző magyar tájegységek hagyományos ételeit gondolják újra, mindezt úgy, hogy szó esik a receptekhez kötődő hagyományokról, személyesebb hangvételű történetekről is.
Első fogásként egy különleges lecsó receptet olvashattunk a szerzőpáros tollából, majd egy igencsak arcpirító finomságról, a nudliról írtak. Az elmúlt hetekben az is kiderült, hogyan készül a tökéletes magyar Újházi tyúkhúsleves, ami után még a nagymama is egészen biztosan megnyalná mind a tíz ujját. A levesek területén maradva, ezt követően a halászlevek változatos világában folytattuk gasztro utazásunkat és a legjobb halászlé receptet kutathattuk fel, majd a legfrissebb gasztro történetben egy kirobbanóan ízletes változatát ismerhettük meg a krumplis tésztának, azaz a gránátos kockának.
Lássuk be, a gránátos kocka elnevezés nem tűnik túl étvágygerjesztőnek. A krumplis tészta régen a katonai étkeztetés egyik főfogása volt, ezért is ragadt rá ez a szokatlan név. Nagy mennyiségre, laktató és költségkímélő ételekre volt szükség.
Ennek az egyik variánsa volt a krumplis tészta, amit aztán szerencsére később tovább fejlesztettek a gondos nagymamák és nagypapák. Zsófiék szerint az igazán ízletes krumplis tészta titka a lesütés. Pontosabban, hogy ezt a lépést se hagyjuk ki, hiszen a lesütött főtt krumpli és hagyma íze csak ebben az ételben társul ilyen istenien.
Íme a legfinomabb krumplis tészta receptje:
Hozzávalók:
- 20 dkg házi tészta
- 1 kg burgonya (c típusú)
- 2 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 5-6 szem frissen tört bors
- 2 kk só
- 1 ek zsír + 1 ek a tetejére
- 1 ek őrölt piros fűszerpaprika (mélypiros)
Hozzávalók a tésztához:
- 2 db tojás („m)
- 200 g liszt
- csipet só
- liszt a szóráshoz
A krumplis tészta készítése:
A burgonyákat héjában felteszem bő vízbe,1 evőkanál sóval főni. A zsírt megolvasztom egy nagy serpenyőben, ezen megdinsztelem a kockázott hagymát. Amikor barnul már a széle, hozzáadom a főtt, hámozott, negyedekre vágott főtt krumplit. Kizárólag villával töröm össze a serpenyőben, hogy nagyobb darabok is maradjanak majd a tészta között. Ezt magas lángon lesütöm, hogy kicsit barnuljon a „krumplipüré” alja. Ezután meghintem pirospaprikával, borsozom és sózom, átforgatom.
Közben kifőzöm a tésztát, fontos, hogy ezzel egy időben történjen a hagyma, krumplipirítás is, mert, mikor a tészta kifőtt, a vizéből egy merőkanállal teszek a krumplihoz- így lesz krémesebb. Összekeverem, és belefordítom a tésztát. Alaposan, két kanállal összeforgatom és beleteszem egy sütőtálba. Ezután meglocsolom a tetejét egy kis olvasztott zsírral, és beteszem a sütőbe 20 percre. Kovászos vagy csemegeuborkával isteni.
Nem csak az ínyencek alapanyaga
A bárány és birka húst, majdnem az egész világ használja. Sokan csak egy kis olívaolajjal, oregánóval, citrommal pácolják, ízesítik és sütik. Igazi ínyenc alapanyag, amire még csak kevesen jöttek rá, de a Gasztromesék legfrissebb történetével pénteken lehull a lepel a legfinomabb báránysültek receptjeiről és egészen biztosan minden kétség elszáll.
Hogyan készíthetjük el a tökéletes báránysültet? Ennek jár utána a Gasztromesék következő részében a rovat szerzőpárosa Szarka Zsófi és Wurmbrandt András. Ha nem szeretnél lemaradni a nem mindennapi gasztrokalandjainkról, kövesd a csütörtökön megjelenő új részeket és készítsd el velünk te is a vidék legrégibb és legfinomabb ételeit!
Címlapkép: Getty Images