Így készül az erdélyi nagymamák csodaszere, a puliszka: itt a tökéletes recept

HelloVidék   
  Megosztom
Így készül az erdélyi nagymamák csodaszere, a puliszka: itt a tökéletes recept

A puliszkához házi juhtúró dukál, arra sült szalonna, és ha kukoricaliszt éppen nincs hozzá, abból bőséges választék van minden kis és nagy boltban, de a helyi piacokon is mindig be lehet szerezni nagy mennyiségben. A Gasztromesék szerzőpárosa, Szarka Zsófi és Wurmbrandt András ezúttal az erdélyi konyha tradicionális fogását mutatta be.

Erdély a gasztronómiáját tekintve igen találékony, gazdaságos és szintén azon országok egyike, amelyek a saját, termő alapanyagaikra hagyatkoznak. Tradicionális ételeikhez ragaszkodnak, és imádják azokat. Mindenkinek saját receptje és elkészítési módja van, amihez igyekszik saját alapanyagokat is használni.

Az étel, amit a HelloVidék hetente jelentkező rovatában, a Gasztromesék sorozat legutóbbi részében alaposan megismerhettek olvasóink, egyszerű, gyors, laktató és igen nagy energiát ad bárminemű munkához. Nevezik kukoricamálénak, sőt, most már divatosabb nevén polentának is. Kukoricadarából készül, ami nagyon gyorsan és könnyen megszívja magát vízzel, így kása lesz belőle. Ezt ízesíthetjük sóval, borssal, egy kis zsírral, és vajjal. A rovat szerzőpárosa, Szarka Zsófi és Wurmbrandt András igazán kitettek magukért, amikor elkészítették ezt a fogást, ami mellé nagyszerű bort is ajánlottak.

Juhtúrós puliszka recept ( 6 személyre)

  • 30 g kukoricadara
  • 1 liter víz
  • 1 kk só
  • 30 dkg juhtúró
  • 1 ek zsír+ 1 ek zsír az aljára
  • 250 g tehéntúró vagy sajt (elhagyható)
  • 1 fej hagyma
  • 1 kk liszt (hagyma pirításához)

Juhtúrós puliszka készítése

A vizet felforraljuk a sóval, és folyamatosan öntjük hozzá a kimért kukoricadarát, miközben egy fakanállal kevergetjük, alacsony hőfokon kb. 5-7 percig. Nem kell nagyon sűrűnek lennie, inkább kásaszerűnek. Lekapcsoljuk alatta a tűzhelyet, ilyenkor egy kicsit még duzzad, és minél jobban hűl, annál jobban dermed. Egy másik fazék aljába teszünk egy ek zsírt és megolvasztjuk. Erre kezdjük el rétegezni a puliszkát és a túrót: egy réteg puliszka, amit elsimítunk, majd rámorzsoljuk a túró egyharmadát. Ezután feltesszük a tűzhelyre melegedni, lefedjük, és megvárjuk, míg megolvad a tetején a túró. Ekkor levesszük, és hagymát pirítunk a tetejére, esetleg szalonnát.

Itt nem állunk meg, jöhet egy újabb fantasztikus recept!

Gasztronómiai kalandozásunk következő finomsága a szüreti székelykáposzta lesz.

A mi magyar gyomrunk kedvenceinek olyan sűrűje, gazdag íze van, aminek a szaftja rajta marad a kanalunkon is. Egy szüreti mulatságon se választhatnánk jobb ételt, mint a székelykáposztát, aminek már a gondolatától megéhezünk, főleg, ha a titkos hozzávalók belekerülnek.

- mondta elöljáróban Szarka Zsófi és Wurmbrandt András a magyar konyha ikonikus ételéről. Az étel receptje a legenda szerint Székely József vármegyei főlevéltáros nevéhez fűződik, aki Petőfi Sándor kortársa és barátja volt. 1846-ban mindketten a pesti Gránátos utcai Komló-kertben ebédeltek, de mire beértek, már kifogyóban voltak az ételek. A kocsmáros Székely kívánságára a maradék savanyúkáposzta-főzeléket és sertéspörköltet összekeverve szolgálta fel. Petőfi állítólag legközelebb ugyanezt rendelte, és „Székely-káposzta” néven hivatkozott az ételre.

Általában nagyobb mennyiséget készítenek belőle, hasonlóan a töltött káposztához. Többszöri melegítésre sem veszít élvezeti értékéből, sőt, sokan úgy tartják, hogy minél többször van melegítve, annál jobb ízű lesz. Íme egy ízelítő fotó Zsófi "konyhájából", de már nem kell sokat aludni az újabb gasztromeséhez.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gasztromesék

puliszka

székelykáposzta

szüreti székelykáposzta

magyar konyha

hagyományos ízek