Így készül a legfinomabb szüreti ebéd, a székelykáposzta: itt a tökéletes recept

HelloVidék   
  Megosztom
Így készül a legfinomabb szüreti ebéd, a székelykáposzta: itt a tökéletes recept

Vannak olyan egytálételek, amiket, ha megemlítünk, összefut a nyál a szánkban. Ilyen az egyik legismertebb szüreti ételünk, a székelykáposzta is, aminek gazdag ízét csak egy nagy adag fokhagymás tejföllel, illetve egy szép borral lehet fokozni Szarka Zsófi és Wurmbrandt András szerint, akik ezúttal a tökéletes székelykáposzta receptjét mutatták be. Természetesen péntekre új meglepetéssel készülnek: a fasírt különlegességek izgalmas világába kalauzolja el az olvasókat a Gasztromesék szerzőpárosa.

Manapság is erős hatással vannak a régi népi ételek a magyar gasztronómia legkiválóbb ízeire is. Egy-egy tájegység jellegzetes ízvilága, néhány kedvelt recept, bevált fogás őseink konyhájából kissé átalakítva, korszerűsítve ma is felfdezhető a legnépszerűbb éttermek, csúcsbisztrók étlapjain.

A nagymama gyűjteményét forgatva, az örökölt fortélyok használatával, a múlt receptjeit újragondolva zseniális ízek születhetnek, amik hétköznapjaink részévé válhatnak. Azoknak, akik szeretik és kutatják a vidék ízeit, keresik a különleges, de mai napig egyszerűen elkészíthető ételeket, a HelloVidék új rovata, a Gasztromesék igazi kincsesbánya lehet, hiszen hagyományos ízekre építő, de mindezeket modern formában bemutató recepteket ajánl.

A rovat szerzőpárosa Szarka Zsófi és Wurmbrandt András, akik sok-sok szálon kötődnek a hazai gasztronómiához, és főként a különböző magyar tájegységek hagyományos ételeit gondolják újra, mindezt úgy, hogy szó esik a receptekhez kötődő hagyományokról, személyesebb hangvételű történetekről is.

A HelloVidék hetente jelentkező rovatában, a Gasztromesék sorozat legutóbbi részében alaposan megismerhettek olvasóink, hogy hogyan is készül a tökéletes székelykáposzta, amely az egyik legismertebb szüreti ételünknek számít.

Székelykáposzta fokhagymás tejföllel, kenyérrel (8 főre):

Leveshez:

  • 1/2 kg oldalas
  • 60 dkg lapocka
  • 20 dk császárszalonna (3 a bőre külön)
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 2 ek őrölt pirospaprika
  • 4 db babérlevél
  • 1 mk őrölt feketebors
  • 1 db paradicsom
  • 1 db édes paprika
  • 2 ek sertészsír
  • 1 ek majoranna
  • 500 g savanyú káposzta
  • 1 marék szárított gomba
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 ek cukor
  • 3 szem aprított szegfűszeg

Rántáshoz:

  • 2 ek olaj
  • 1 kk finomliszt
  • 1 ek pirospaprika
  • Tejföl
  • 350 ml 20%-os tejföl
  • 100ml 30% tejszín
  • csipet só
  • 3-4 szál friss petrezselyem
  • 1 nagy gerezd fokhagyma reszelve

A tökéletes székelykáposzta készítése:

Szarka Zsófi receptje alapján a pörkölt alap mindig a hús pörkölésével indul. A húst felkockázza és egy nagy fazék aljában olvasztott zsíron, magas lángon körbepirítja, majd hozzáadja a kockázott vöröshagymát, szalonnát végül jöhet hozzá a kockázott paradicsom, paprika és az összes fűszer(majoranna, pirospaprika, bors, babérlevél, fokhagyma,cukor). Ezt követően felengedi annyi vízzel, hogy ellepje, majd megsózva, lefedve és 1 órán át főzi. Zsófi különleges fortélyokat is elárult, amivel igazán tökéletes lehet a székelykáposzta: például a káposzta felét külön apróra vágja és a fazékba sárgarépa és gomba is kerül. A rántás után készre főzi, majd tálalásnál pedig fokhagymás tejföllel bolondítja meg a különleges szüreti ebédet.

Ezen a héten új recepttel folytatódik a gasztrokaland!

A fasírttal sokaknak nagyjából olyan a viszonya, mint Gombóc Artúrnak a csokoládéval. Lehet gömbölyű, lapított, formában sütött, töltött vagy éppen falatnyi mindegyiket szereti.

Találkoztam focilabdányi méretekkel, ehetetlenül fűszeresekkel, ízetlenekkel és azzal az 5 recepttel is, amitől jobb fasírt szerintem nem született még. Ezen receptek és történeteit következnek az eheti rovatunkban

- fogalmazott Szarka Zsófi.

De vajon hogyan készülnek a legjobb fasírt különlegességek? A pénteki Gasztromeséből ez is kiderül és a szerzőpáros természetesen ezúttal is ajánl egy kellemes nedűt a finom fogás mellé az izgalmas történetekkel pedig egészen biztosan rengeteg meglepetésre számíthatunk.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

gasztro

gasztronómia

étel

gasztromesék

konyha

magyar konyha