A titok a technikában, nem pedig a sajtban rejlik: így készül a tökéletes cordon blue

HelloVidék   
  Megosztom
A titok a technikában, nem pedig a sajtban rejlik: így készül a tökéletes cordon blue

Gyerekek és felnőttek kedvenc fogása a cordon blue, viszont sok háziasszonynak gyűlik meg vele a baja. Megesik, hogy a hús túl vastagra vagy vékonyra sikerül vagy, ami még ettől is gyakoribb, hogy kifolyik a beletöltött sajt. Arról viszont kevés szó esik, hogy a titok a technikában, nem pedig a sajtban rejlik! Hogyan készítsünk tökéletes cordon bluet, hogy ízben és állagban is pontosan olyan legyen, mint az éttermekben? Ennek jártunk most utána!

A legfontosabb kérdés, ami minden háziasszonyt és lelkes amatőrt érdekel az az, hogy: mitől nem folyik ki a sajt? Fontos, hogy tudjuk, a titok a technikában, nem pedig a sajtban rejlik, pont ahogy a rántott sajtnál is. A megoldáshoz viszont követnünk kell néhány egyszerű pontot, így maradhat bent az olvadt sajt az omlós rántott hús közepében.

Tehát első körben a sajtot nem reszelve, hanem hasábba tesszük a húsba, majd folyamatosan visszahűtjük a tekercset. Miután feltekertük, fagyasztóba tesszük pár percre, miután bepaníroztuk, hűtőbe tesszük 1-2 órára. Biztonsági övként még a dupla panírt ajánlja sok vendéglős és háziasszony egyaránt, így ezt a módszert is érdemes kipróbálni.

Most pedig jöhet a tökéletes Cordon bleu receptje!

Hozzávalók (4 főre):

  • 800 g szeletelt karaj
  • 200 g ementáler sajt
  • 200 g szeletelt sonka
  • 1 ek só

Panírozáshoz:

4 db tojás;

200 g finomliszt;

200 g durvaszemű zsemlemorzsa;

500 ml olaj a sütéshez + 1 ek zsír

Elkészítés:

A hússzeleteket kiklopfoljuk, besózzuk, majd 10 percig állni hagjyuk - de akár egy éjszakán át is maradhat a hűtőben. A sajtokat hasábokra vágjuk, kb. kétharmad hossza legyen a klopfolt hússzeleteknek, hogy rá tudjuk hajtani a hús két oldalát, ezután pedig feltekerni. A sonkaszeleteket, ha szükséges felszeleteljük de, ha ráfér a húsra, akkor nem szükséges.

A hússzeletre először a sonkát, majd a sajtot tesszük, két oldalán ráhajtjuk a húst a sajtra, és feltekerjük. Tányérra sorakoztatjuk őket, és 20 percre a fagyasztóba tesszük. Így egyszerűbb és szebb a panírozás végeredménye. Miután bepaníroztuk, a hűtőbe tesszük őket szikkadni és összeállni egészen a sütésig.

Miután az olaj felhevült, a húsokat elővesszük és beletesszük a forró zsiradékba. Az olajhoz egy evőkanál sertészsírt is teszünk, hogy szép pirosra süljön a zsemlemorzsa. Közepesen forró olajban sütjük, az első felét fedő alatt 10 percig, a másik felét már fedő nélkül 7-8 percig.

Ez is érdemes kipróbálni!

Tökéletes köret lehet hozzá egy kis rízs és friss fejes saláta. Éppen ezért most mutatjuk a pergős, szaftos hagymás rizs titkát is!

Hozzávalók:

1 nagy fej vöröshagyma,

fél dl olaj,

250 g rizs,

100 g zöldborsó,

500 ml víz,

1 tk só.

Elkészítés:

A hagymát, rizset, borsót olajon lepirítjuk, majd felengedjük vízzel és átkeverjük. Ezután felforraljuk és a legalacsonyabb fokozaton 20 percig, fedő alatt főzzük úgy, hogy hozzá sem nyúlunk. Ezután jöhet még egy kavarás és már készen is vagyunk!

A Gasztromesék péntek reggeli folytatásában Zsófi és András annak jár utána, hogyan készülnek az édes palacsinták. Gundel, csúsztatott, klasszikus, amerikai - hogy készülnek, miért különlegesek? A következő részből kiderül!

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

gasztromesék

főzés

recept

receptek

cordon blue