A titok a technikában, nem pedig a sajtban rejlik: így készül a tökéletes cordon blue

HelloVidék   
  Megosztom
A titok a technikában, nem pedig a sajtban rejlik: így készül a tökéletes cordon blue

Gyerekek és felnőttek kedvenc fogása a cordon blue, viszont sok háziasszonynak gyűlik meg vele a baja. Megesik, hogy a hús túl vastagra vagy vékonyra sikerül vagy, ami még ettől is gyakoribb, hogy kifolyik a beletöltött sajt. Arról viszont kevés szó esik, hogy a titok a technikában, nem pedig a sajtban rejlik! Hogyan készítsünk tökéletes cordon bluet, hogy ízben és állagban is pontosan olyan legyen, mint az éttermekben? Ennek jártunk most utána!

A legfontosabb kérdés, ami minden háziasszonyt és lelkes amatőrt érdekel az az, hogy: mitől nem folyik ki a sajt? Fontos, hogy tudjuk, a titok a technikában, nem pedig a sajtban rejlik, pont ahogy a rántott sajtnál is. A megoldáshoz viszont követnünk kell néhány egyszerű pontot, így maradhat bent az olvadt sajt az omlós rántott hús közepében.

Tehát első körben a sajtot nem reszelve, hanem hasábba tesszük a húsba, majd folyamatosan visszahűtjük a tekercset. Miután feltekertük, fagyasztóba tesszük pár percre, miután bepaníroztuk, hűtőbe tesszük 1-2 órára. Biztonsági övként még a dupla panírt ajánlja sok vendéglős és háziasszony egyaránt, így ezt a módszert is érdemes kipróbálni.

Most pedig jöhet a tökéletes Cordon bleu receptje!

Hozzávalók (4 főre):

  • 800 g szeletelt karaj
  • 200 g ementáler sajt
  • 200 g szeletelt sonka
  • 1 ek só

Panírozáshoz:

4 db tojás;

200 g finomliszt;

200 g durvaszemű zsemlemorzsa;

500 ml olaj a sütéshez + 1 ek zsír

Elkészítés:

A hússzeleteket kiklopfoljuk, besózzuk, majd 10 percig állni hagjyuk - de akár egy éjszakán át is maradhat a hűtőben. A sajtokat hasábokra vágjuk, kb. kétharmad hossza legyen a klopfolt hússzeleteknek, hogy rá tudjuk hajtani a hús két oldalát, ezután pedig feltekerni. A sonkaszeleteket, ha szükséges felszeleteljük de, ha ráfér a húsra, akkor nem szükséges.

A hússzeletre először a sonkát, majd a sajtot tesszük, két oldalán ráhajtjuk a húst a sajtra, és feltekerjük. Tányérra sorakoztatjuk őket, és 20 percre a fagyasztóba tesszük. Így egyszerűbb és szebb a panírozás végeredménye. Miután bepaníroztuk, a hűtőbe tesszük őket szikkadni és összeállni egészen a sütésig.

Miután az olaj felhevült, a húsokat elővesszük és beletesszük a forró zsiradékba. Az olajhoz egy evőkanál sertészsírt is teszünk, hogy szép pirosra süljön a zsemlemorzsa. Közepesen forró olajban sütjük, az első felét fedő alatt 10 percig, a másik felét már fedő nélkül 7-8 percig.

Ez is érdemes kipróbálni!

Tökéletes köret lehet hozzá egy kis rízs és friss fejes saláta. Éppen ezért most mutatjuk a pergős, szaftos hagymás rizs titkát is!

Hozzávalók:

1 nagy fej vöröshagyma,

fél dl olaj,

250 g rizs,

100 g zöldborsó,

500 ml víz,

1 tk só.

Elkészítés:

A hagymát, rizset, borsót olajon lepirítjuk, majd felengedjük vízzel és átkeverjük. Ezután felforraljuk és a legalacsonyabb fokozaton 20 percig, fedő alatt főzzük úgy, hogy hozzá sem nyúlunk. Ezután jöhet még egy kavarás és már készen is vagyunk!

A Gasztromesék péntek reggeli folytatásában Zsófi és András annak jár utána, hogyan készülnek az édes palacsinták. Gundel, csúsztatott, klasszikus, amerikai - hogy készülnek, miért különlegesek? A következő részből kiderül!

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

gasztromesék

főzés

recept

receptek

cordon blue