Nem titok többé, mitől isteni nagyanyáink főztje: így készítsd a szezon szuperzöldségét

HelloVidék   
  Megosztom
Nem titok többé, mitől isteni nagyanyáink főztje: így készítsd a szezon szuperzöldségét

Hú, igazi csodaszer ez a friss tavaszi zöldség, ki gondolná, de több benne a vitamin, mint a citromban. Méltatlanul parkoló pályára került a karalábé, pedig az első zsenge friss zöldségek egyike. Tökéletes belőle a krémleves, ízesebb a húsleves, lehet tölteni és nyersen is enni, vagy sóval ropogtatni a vajas kenyér mellé.

Teljes mértékben érthető, ha nem a gyerekek kedvence, sőt a felnőtteké sem, mindaddig , amíg nem fedezzük fel a karalábé zsengeségét. Ez a kulcsszó: zsenge. Jobbára a húslevesben találkozunk vele nagy gumóként, kicsit fás formában, a zöldséglevesben hasonlóképpen, csak épp kockára vágva, kis kemény falatként. Elvétve találtunk párat a menzás levesekben, ami dörzsölte a szájpadlásunkat, mikor a szánkba került, valamint van egy igen erőteljes bukéja is. Pedig hatalmas gasztro-lehetőségeket rejt magában ez az egyszerű, de nagyszerű zöldség. Szarka Zsófi, Wurmbrandt András múlt heti Gasztromeséi a karalábé témáját futották körbe - van mit ellesni tőlük:

Több a vitamin benne, mint a citromban?

A válasz: igen! Hihetetlen, de a karalábé több C-vitamint tartalmaz, mint a citrom. Ami ennél is furcsább, hogy a karalábé levele pedig háromszor annyi vitamint tartogat magában, mint maga a gumó, a kalória tartalma pedig merészen alacsony. Mikor ezt felfedeztem, elkezdtem keresni a lehetőségeket, hogy hova is tudnám belecsempészni ennek a kis zöldségnek minden részét.

Nem volt olyan nehéz, mert a karalábé, ha zsenge, minden része finom. A leveleit beletépkedtem salátába, főzelékbe, de csak a legvégén a főzésnél, hogy a vitamint ne főzzem ki belőle. A karalábé gumóját pedig gyufaszál nagyságúakra szeletelem, és szendvicsbe, tortillába, zsíros kenyérhez esszük nyersen.

Most ültess karalábét!

A nagytermelők már árulják a piacokon a friss karalábét, de erkélyre egy nagy cserépbe, kertes házaknál kis kertekbe elég, ha most ültetünk. Talán száz forint sincs darabja egy-egy palántának a piacon, vagy kertészetben. Érdemes megvenni 4-5 darabot, azt egy kis földbe kiültetni, és meghálálja gyorsan. Nem nagyon igényel törődést, csupán néha egy kis vizet, és isteni, zsenge karalábék nőnek belőle júliusra. Arra viszont ügyeljünk, ha megtapasztaljuk a saját, termesztett karalábénk ízét, hogy utána nagyobb cserepeket, és nagyobb kertet kell jövőre szereznünk, mert annyira megszeretjük.

Töltött karalábé

Hozzávalók (4 főre):

  • 8 db friss, zsenge karalábé

Töltelék

  • 50 dkg sertés darált hús (zsírosabb)
  • 2 db zsömle
  • 1.5 dl zsíros tej
  • 1 db tojás
  • fél kk őrölt kömény
  • fél kk őrölt bors
  • 1 kis csokor friss petrezselyem
  • 2 kk só
  • 1 gerezd újhagyma

Főzőlébe

  • 1 db húsos, sertéscsont
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 ek só
  • 4 l víz
  • 3 db babérlevél
  • 5-6 szem egész bors

Habarás

  • 150 ml tejszín (30%)
  • 2 ek liszt
  • 1 kk kapor
  • 1 kk cukor

Tálaláshoz

  • 1 db citrom

Elkészítés:

A karalábékat meghámozom, levágom a leveleit, a szárát eldobom, de a leveleit megtartom. Egy kiskanál segítségével kivájom a karalábé belsejét. Igyekszem minél jobban, hogy minél vékonyabb pereme maradjon, de ne lyukadjon ki.

A tölteléket összekeverem nagyon alaposan. Ehhez a zsemlét beáztatom tejbe, amit úgyis magába szív, ezért csak ehhez adom hozzá a darált húst, a fűszereket és a tojást. A tojást nem szabad kihagyni, mert ebben az esetben tényleg kifolyik és szétmállik majd a töltelék. Beletöltöm a karalábékba.

Egy nagy 5-6 literes fazékba teszem a karalábék kivájt belsejét felkockázva, a húsos csontot, az egész fej hagymát, fokhagymát, babérlevelet, borsot, sót, és felöntöm 4 liter vízzel. Beleteszem óvatosan a töltött karalábékat, és a közepesnél kicsit magasabb lángon felforralom. Mikor felforrt, akkor lejjebb veszem a hőfokot és főzöm 1 órát.

Mielőtt viszont lefedném egy órára, a megmosott karalábéleveleket ráteszem a leves felszínére, lefedem 5 percre, így megfonnyasztom. Kiveszem egy tányérra, mikor kihűlt, a maradék tölteléket beletekerem, mint egy töltött káposztát, és beteszem a fazékba ezeket is. Valójában, ezek lesznek a legjobb falatok a tányérban.

Egy óra elteltével hozzáadom a vékony csíkokra vágott répát és a tejszínben elkevert lisztet, kaprot, cukrot. Alacsony lángon, gyöngyözve főzöm még fél órát és tálalok. A tányérba mindenki kedvére csavarhat rá citromot, szórhatja meg friss petrezselyemmel, vagy öntheti le tejföllel.

Maradj velünk legközelebb is, és ismerj meg még több titkot a magyar gasztronómiából!

A Gasztromesék aktuális, péntek reggeli folytatásában Zsófi és András konyhájában minden a magyar eper körül fog forogni, hiszen lassan de bitosan beindul a "Szedd magad" szezonja is. Sütnek majd nekünk epres finomságokat, hozzá pedig Dúzsi rozéját kortyolhatjuk!

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

gasztromesék

karalábé

recept