Nem titok többé, mitől isteni nagyanyáink főztje: így készítsd a szezon szuperzöldségét

HelloVidék   
  Megosztom
Nem titok többé, mitől isteni nagyanyáink főztje: így készítsd a szezon szuperzöldségét

Hú, igazi csodaszer ez a friss tavaszi zöldség, ki gondolná, de több benne a vitamin, mint a citromban. Méltatlanul parkoló pályára került a karalábé, pedig az első zsenge friss zöldségek egyike. Tökéletes belőle a krémleves, ízesebb a húsleves, lehet tölteni és nyersen is enni, vagy sóval ropogtatni a vajas kenyér mellé.

Teljes mértékben érthető, ha nem a gyerekek kedvence, sőt a felnőtteké sem, mindaddig , amíg nem fedezzük fel a karalábé zsengeségét. Ez a kulcsszó: zsenge. Jobbára a húslevesben találkozunk vele nagy gumóként, kicsit fás formában, a zöldséglevesben hasonlóképpen, csak épp kockára vágva, kis kemény falatként. Elvétve találtunk párat a menzás levesekben, ami dörzsölte a szájpadlásunkat, mikor a szánkba került, valamint van egy igen erőteljes bukéja is. Pedig hatalmas gasztro-lehetőségeket rejt magában ez az egyszerű, de nagyszerű zöldség. Szarka Zsófi, Wurmbrandt András múlt heti Gasztromeséi a karalábé témáját futották körbe - van mit ellesni tőlük:

Több a vitamin benne, mint a citromban?

A válasz: igen! Hihetetlen, de a karalábé több C-vitamint tartalmaz, mint a citrom. Ami ennél is furcsább, hogy a karalábé levele pedig háromszor annyi vitamint tartogat magában, mint maga a gumó, a kalória tartalma pedig merészen alacsony. Mikor ezt felfedeztem, elkezdtem keresni a lehetőségeket, hogy hova is tudnám belecsempészni ennek a kis zöldségnek minden részét.

Nem volt olyan nehéz, mert a karalábé, ha zsenge, minden része finom. A leveleit beletépkedtem salátába, főzelékbe, de csak a legvégén a főzésnél, hogy a vitamint ne főzzem ki belőle. A karalábé gumóját pedig gyufaszál nagyságúakra szeletelem, és szendvicsbe, tortillába, zsíros kenyérhez esszük nyersen.

Most ültess karalábét!

A nagytermelők már árulják a piacokon a friss karalábét, de erkélyre egy nagy cserépbe, kertes házaknál kis kertekbe elég, ha most ültetünk. Talán száz forint sincs darabja egy-egy palántának a piacon, vagy kertészetben. Érdemes megvenni 4-5 darabot, azt egy kis földbe kiültetni, és meghálálja gyorsan. Nem nagyon igényel törődést, csupán néha egy kis vizet, és isteni, zsenge karalábék nőnek belőle júliusra. Arra viszont ügyeljünk, ha megtapasztaljuk a saját, termesztett karalábénk ízét, hogy utána nagyobb cserepeket, és nagyobb kertet kell jövőre szereznünk, mert annyira megszeretjük.

Töltött karalábé

Hozzávalók (4 főre):

  • 8 db friss, zsenge karalábé

Töltelék

  • 50 dkg sertés darált hús (zsírosabb)
  • 2 db zsömle
  • 1.5 dl zsíros tej
  • 1 db tojás
  • fél kk őrölt kömény
  • fél kk őrölt bors
  • 1 kis csokor friss petrezselyem
  • 2 kk só
  • 1 gerezd újhagyma

Főzőlébe

  • 1 db húsos, sertéscsont
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 ek só
  • 4 l víz
  • 3 db babérlevél
  • 5-6 szem egész bors

Habarás

  • 150 ml tejszín (30%)
  • 2 ek liszt
  • 1 kk kapor
  • 1 kk cukor

Tálaláshoz

  • 1 db citrom

Elkészítés:

A karalábékat meghámozom, levágom a leveleit, a szárát eldobom, de a leveleit megtartom. Egy kiskanál segítségével kivájom a karalábé belsejét. Igyekszem minél jobban, hogy minél vékonyabb pereme maradjon, de ne lyukadjon ki.

A tölteléket összekeverem nagyon alaposan. Ehhez a zsemlét beáztatom tejbe, amit úgyis magába szív, ezért csak ehhez adom hozzá a darált húst, a fűszereket és a tojást. A tojást nem szabad kihagyni, mert ebben az esetben tényleg kifolyik és szétmállik majd a töltelék. Beletöltöm a karalábékba.

Egy nagy 5-6 literes fazékba teszem a karalábék kivájt belsejét felkockázva, a húsos csontot, az egész fej hagymát, fokhagymát, babérlevelet, borsot, sót, és felöntöm 4 liter vízzel. Beleteszem óvatosan a töltött karalábékat, és a közepesnél kicsit magasabb lángon felforralom. Mikor felforrt, akkor lejjebb veszem a hőfokot és főzöm 1 órát.

Mielőtt viszont lefedném egy órára, a megmosott karalábéleveleket ráteszem a leves felszínére, lefedem 5 percre, így megfonnyasztom. Kiveszem egy tányérra, mikor kihűlt, a maradék tölteléket beletekerem, mint egy töltött káposztát, és beteszem a fazékba ezeket is. Valójában, ezek lesznek a legjobb falatok a tányérban.

Egy óra elteltével hozzáadom a vékony csíkokra vágott répát és a tejszínben elkevert lisztet, kaprot, cukrot. Alacsony lángon, gyöngyözve főzöm még fél órát és tálalok. A tányérba mindenki kedvére csavarhat rá citromot, szórhatja meg friss petrezselyemmel, vagy öntheti le tejföllel.

Maradj velünk legközelebb is, és ismerj meg még több titkot a magyar gasztronómiából!

A Gasztromesék aktuális, péntek reggeli folytatásában Zsófi és András konyhájában minden a magyar eper körül fog forogni, hiszen lassan de bitosan beindul a "Szedd magad" szezonja is. Sütnek majd nekünk epres finomságokat, hozzá pedig Dúzsi rozéját kortyolhatjuk!

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

gasztromesék

karalábé

recept