Íme, a magyarok filléres nagy kedvence: ami még a pörköltet is lepipálja!

HelloVidék   
  Megosztom
Íme, a magyarok filléres nagy kedvence: ami még a pörköltet is lepipálja!

Csikós tokány, hétvezér tokány, borsos tokány és még sorolhatnám.. Mindegyik egy kicsit más ízű, hiszen az összetevői különbözőek. Ami egészen biztos, hogy hagyma, szalonna és fokhagyma az alapja mindegyiknek, a többi pedig már csak a fantáziánkon múlik.

Múlt heti Gasztromesékben lehullt a lepel egy klasszikus menzaételről, Szarka Zsófi és Wurmbrandt András végre elárulták nekünk, valójában mi a különbség a pörkölt és a tokány között.

Sokan tényleg nem tudják, miben más a tokány

Többen igen egyszerű választ adnak erre a kérdésre, miszerint a pörköltben a hús kockára, a tokányban pedig csíkokra van vágva. Mindez igaz, főként, hogy Dobos József (a dobostorta atyja is), 1881-es szakácskönyvében ezt már elhintette, mint szabályt, de azért vannak még ezen felüli eltérések. A tokánynál én nem lecsós alappal kezdek, a pörköltben viszont annál inkább. Igyekszem rengeteg hagymával készíteni és egy jó kis hagymás, lecsós, szinte krémes alapot adni a pörkölteknek. A tokány jóval könnyebb, lazább étel, gyorsabban elkészül és kevésbé kötött az elkészítési módja, azaz nem várja senki a megszokott pörkölt ízt.

Czifray István 1840-ben kiadott bővített szakácskönyvében elsők között írja le a tokány, akkor még tokán készítését, ahol még kockázhatjuk a húst, és a végén adjuk hozzá a vöröshagymát. Czifray István tokány receptje (1840):

Tégy egy lábasba koczkásra vágott szalonnát s olvaszd ki; vagdalj össze jó marhahúst, a mennyit elégségesnek gondolsz, apró darabokra, mosd meg és a lábasba vetvén, hintsd be sóval, tölts reá egy meritőkanál hús-levest s befödve párold, míg leve el nem fő; ez-alatt apríts vöröshagymát bőven, add a hús közé, szükséges mennyiségű paprikával, önts reá egy pohár jó ó bort s párold ismét, míg leve szinte egészen le nem fő, ekkor tálald ki. Ha akarod, burgonyát is adhatsz hozzá s azzal következőleg bánj: meghámozván a szép apró burgonyákat, mosd meg tisztára s tedd a hús fölé a lábasba, kevéssel a tálalás előtt tedd be s párold míg meg nem puhulnak; de felkeverned nem szabad, nehogy a burgonyák szétomoljanak

Igaz vagy nem igaz?

Többen nem tudják, mire gondoljanak, mikor azt hallják: tokány. A környezet, ahol találkoznak vele sejteti, hogy ez egy étel lesz, de kiderült, hogy sokan egészen másra gondolnak. Egészen egyszerűen, a tokára az állunk alatt a tokány hallatán, pedig semmi köze hozzá. Vannak írásos legendák, ahol emlegetik szakácsok, költők a tokány és a toka összefüggését, de lássuk be, nincs túl sok köze a valósághoz, ha csak..?! Hacsak nem a hentesre gondolok, akivel egyszer hosszasan beszélgettem erről az ételről.

Szombathelyen egy nagyobb hentesbolt sok kedves bácsival várja hétfő és vasárnap kivétel mindennap a vásárlóit. Beszélgetnek, élcelődnek, viccelgetnek és szórakoztató történeteket mesélnek, ami vagy igaz, vagy nem. Így esett szó a tokányról is, amikor tarját vettem, de egyáltalán nem tokánykészítés céljából. Imre bácsi – mint, ahogy láttam a névtábláján – erősködött, hogy ez a tarja most olyan friss, hogy tokányt kell belőle készíteni. Mivel nem győzött meg, ezért folytatta.

Részletezte annak zsírosságát, ízét, fajtáját, szépségét, hogy az adja a tokány jellegzetes ízét. Azóta sem tudom, hogy igazat szólt-e vagy sem, de az olvasataim a tokány után, erősen gyanakodni kezdtem, hogy Imre bácsi üzleti céllal ajánlotta a tokaszalonnát és a tarját, de megjegyzem, kiváló módszerrel.

Hentes tokány 5 főre:

  • 1 kg sertéstarja
  • 15 dkg füstölt, húsos szalonna
  • 2 fej vöröshagyma aprítva
  • 2 gerezd fokhagyma aprítva
  • 1 paradicsom kockázva
  • 6 db csemege uborka csíkokra vágva
  • 15 dkg sonka csíkokra vágva
  • fél dl uborkalé
  • 1 kk cukor
  • 1 ek őrölt pirospaprika
  • fél kk őrölt kömény
  • 6-7 szem egészbors törve
  • 3 kk só
  • 2 ek zsír

Elkészítés:

A szalonnát felkockázom és hideg fazékban kezdem el kiolvasztani. Hozzáadom az olajat, ezután a kockázott hagymát, majd üvegesre dinsztelem. A húst felcsíkozom és enyhén lepirítom. Ezután jöhetnek a fűszerek, a paradicsom és 1.5 dl víz.

Lefedem és 1 órán keresztül főzöm, de 20 percenként megnézem és mindig felöntöm 1 dl vízzel. Így lesz szép szottya és még jobb íze a ragunak. A legvégén, mikor a hús már teljesen puha, akkor adom hozzá a csíkozott sonkát, uborkát, uborkalét és még 10 percig hagyom főni fedő nélkül.

Maradj velünk legközelebb is, és ismerj meg még több titkot a magyar gasztronómiából!

A Gasztromesék aktuális péntek reggeli folytatásában Zsófi és András konyhájában újra egy nyárias klasszikus egytálétel fog sorra elkészülni, méghozzá a magyaros töltött paprika! A többiről pedig pénteken mesélnek nekünk...

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

gasztro

gasztromesék

hentes tokány

wurmbrandt andrás

szarka zsófi