Megszüntethetik az éhezést a Földön, mégis undorodunk tőlük: együk, vagy ne együk a rovarokat?

Tóth Viktória   
  Megosztom
Megszüntethetik az éhezést a Földön, mégis undorodunk tőlük: együk, vagy ne együk a rovarokat?

Az elmúlt években hatványozott jelentőséggel került terítékre a fenntartható állati fehérje kérdése: hogyan oldjuk meg az éhezés problémáját a fejlődő országokban, hogyan feleljünk meg a környezetvédelmi irányelveknek és állítsunk elő értékes tápanyagot olcsón, nagy mennyiségben és gyorsan? Az emberiség jövőjével kapcsolatban számos nagy kérdésre választ adhat a rovarfogyasztás népszerűsítése, ha nem is a klasszikus értelemben vett, nyársra szúrt hernyó és ropogós sültsáska, sokkal inkább rovarliszt formájában.

Cikkünkben körbejárjuk az entomofágia, azaz a rovarok táplálékként történő hasznosításának témakörét: hol fogyasztják a legtöbb rovart a világon, milyen ehető fajtákat ismerhetünk? Milyen rovarokból, lárvákból készül a porított rovarfehérje, azaz a rovarliszt, mit érdemes tudnunk a mezőgazdasági és lakossági felhasználásáról? Mikor jelenhetnek meg a rovarlisztek és más rovarkészítmények a magyar boltokban, lesz külön szekciójuk? Miért egészséges a rovarevés, hogyan hasznosítja az élelmiszeripar a rovarokat? Tudtad, hogy jelenleg is tele vannak velük az élelmiszereink, csak nem tudunk róla?

Újjáéledhet a rovarevés ősi hagyománya?

Évről évre égetőbb kérdésként foglalkozunk a fenntartható élelmiszerelőállítással, különösen az állati eredetű fehérje terén: a problémák megoldásának az egyik lehetséges alternatívája az, hogy nagyobb mértékben támaszkodunk az ehető rovarfajok emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszerként, illetve olcsó és egészséges állati takarmányként való hasznosítására. A fejlett európai országokban az elmúlt időszakban, részben az élelmiszerkrízis és az ökológiai katasztrófa elkerülése miatt rohamosan megugrott a rovarfogyasztás iránt érdeklődők száma. Habár még messze nem tartunk ott, hogy a magyar nagyáruházak polcain válogathassunk a különböző készítmények között, az alaptermékeket, például a tücsöklisztet vagy a snack rovarokat az online kereskedésekben bárki beszerezheti.

Az ökológiai lábnyom csökkentése

A társadalom fejlődésével egyetemben, a népességnövekedéssel egyenesen arányosan nő az állati fehérjék iránti igény – gondolunk ezalatt a nagyüzemi hústermelésre, ami, habár a bolygó lakosságának szüksége van rá, jelentős környezeti terheléssel jár együtt. Ökológiai lábnyoma mindannyiunknak van (leegyszerűsítve az egyén/társadalom azon biológiailag produktív terület- és erőforrás-igénybevétele, ami fedezi a fogyasztását és lebontja a kibocsátott hulladékát), a „lábnyom” csökkentése kapcsán, azaz egy kevésbé környezetterhelő életmód kialakításában pedig kulcsfontosságú tényező a fenntartható fogyasztás.

Egy átlagos európai ember ökológiai lábnyomának nagyjából a felét teszi ki az élelmiszerfogyasztása, jelentős részben az állati eredetű fehérjefogyasztása. A lábnyomunk csökkentésére számos stratégiát alkalmazhatunk, melyek közé soroljuk többek között a hulladéktermelésünk mérséklését (csomagolószerek, egyszer használatos nejlon, PET palack kerülése stb.) és a helyes hulladékgazdálkodást (szelektív gyűjtés), illetve a húsfogyasztás tekintetében az egzotikumok helyett a helyi termelők által előállított alapanyagok előnyben részesítését.

A rovarfogyasztás legnagyobb előnye, hogy a termék előállítása sokkal kisebb ökológiai lábnyommal jár más, jellemzően melegvérű állatfajokkal, például a baromfival vagy szarvasmarhával összehasonlítva (utóbbi esetben kimondottan magas a globális felmelegedéshez is hozzájáruló üvegházgáz-kibocsájtás, 1 kg hús előállítása során 24,1 kg szén-dioxid kerül a légkörbe). A rovarok sokkal kevesebb ráfordítást igényelnek, a takarmányt gyorsan átalakítják saját testtömegükké, és mivel hidegvérűek, nem égetnek el annyi energiát, mint a testhőjüket fenntartó melegvérű állatok, ráadásul a feldolgozásuk is egyszerűbb (legtöbb esetben kiszárítják őket) – ezzel gyakorlatilag „villámgyorsan” a fogyasztók rendelkezésére bocsájtható a konyhakész fehérje.

Helyi
Helyi "nyalánkságok" egy thaiföldi piacon

A világ másik felén ma is fogyasztanak rovarokat

Az entomofágia, más néven rovarfogyasztás hagyománya a világ nagyobbik, népesebb felén nem szűnt meg létezni, a különféle ehető pókszabásúak, rovarok, lárvák vagy bábok felhasználása ma is az étkezési kultúra szerves részét képezik. A rovarok és egyéb ízeltlábúak Afrikában, Latin-Amerikában, illetve a Távol-Keleten is népszerűek – ellenben a nyugati társadalmak (európai és amerikai országok) viszolygással tekintenek a számunkra oly idegen megjelenésű és állagú élőlényekre.

Az őskori és ókori Európában igazi csemegének számítottak a rovarok és ízletes lárváik, bizonyos különleges fajták az ókori görögök, római patríciusok kiváltságos csemegéi közé tartoztak, de az ókeresztény, iszlám és zsidó közösségekben sem ódzkodtak tőlük (még a Biblia is említi a bogarak, szöcskék fogyasztását). A rovarevés stigmatizálása Európában a 19. század elejére tehető: habár a középkorban még természetes volt a hat-nyolclábúak fogyasztása, egy idő utána a szokás illetlenné vált, mondhatni „kiment a divatból”, hiszen az ipari forradalom után bőségesen válogathattunk a minőségi húsok közül. Ezzel semmi probléma nem is volt addig, míg a Föld lakossága 1-2 milliárd fő körül volt, azonban a 20. század dereka környékén robbanásszerűen megnőtt a népességünk, és most már megközelítőleg 8 milliárd lelket számolunk.

Áttérhet Európa is a rovarevésre?

A jelenlegi kutatások szerint a fehérjeigényünk fedezésére termelt húsok mennyisége elérte a fenntarthatatlan szintet, ami azt jelenti, hogy itt az ideje a fejlett (jellemzően élelmiszerpazarló) és fejlődő (számos esetben víz- és élelmiszerhiánnyal küzdő) országokban is valamilyen elfogadható alternatív megoldást keresni. A lokális és szabadtartású állatok húsának előnyben részesítése mellett egyre népszerűbb a vegán életmód terjedése is, azonban egy bolygó teljes lakosságát lehetetlen növényi életmódra téríteni. Habár nálunk a rovarevés egyelőre abszolút nem elterjedt, a világ másik felén, nagyjából 2 milliárd ember életében teljesen mindennapinak számít.

A legnagyobb rovarfogyasztó országok közé soroljuk az afrikai országokat, különösen a Szaharától délre eső vidékeken, de gyakran találkozhatunk izgalmas rovarételekkel Kínában, Japánban (a távol-keleti országokban általánosságban) és az Indonéz térségben, emellett Dél-Amerika bizonyos régióiban is fogyasztják őket. Felmérések szerint az európai lakosságnak legfeljebb a 10%-a lenne hajlandó egy szebb jövő reményében lemondani a klasszikus húsról és helyette rovart fogyasztani, leginkább rejtett formában, pedálul az ételekbe beledolgozott porként, a bevállalósabbak azonban nyitottak a különféle ízesítésű snack rovarokra is.

Ehető rovarok: melyiket vállalnád be?

Az Európai Unióban jelenleg 4 rovar fogyasztása engedélyezett és kereskedelmi forgalomba hozható: ezek a sárga lisztkukac, a vándorsáska, a házi tücsök, illetve a lisztkukaclárva, amelyek már értékesíthetőek szárítva, porítva, fagyasztva, illetve paszta formájában is elérhetőek, mindenki nyugodtan fogyaszthatja, aki nem allergiás rájuk. A közeljövőben további 8 rovar válhat a felsoroltakhoz hasonlóan engedélyezésre, egyre nagyobb beruházásnak számítanak a katonalégyfarmok is, ugyanis a legyek lárváiból akár rovaralapú tejet is lehet készíteni.

A világon több, mint 2000 ehető rovarfajt tartunk számon, azonban ezek közül csak keveset vagyunk képesek nagyüzemi körülmények között tenyészteni. Ezek között a legnépszerűbbek a különféle lisztkukacok, a sáskafélék (Mexikó és a Thai térség), a selyemhernyó (Kínában street foodként fogyasztják, ahogy a méhek, darazsak lárváit is), a termeszek (Afrikában fontos tápanyagforrás). A világ távolabbi szegleteiben egészen extrém módon találkozhatunk nyársra húzott skorpiókkal (Délkelet-Ázsia) és óriási sült tarantulákkal (Dél-Amerika), és méretes bogarakkal, vagy ujjnyi vastag, kövér lárvákkal is – ezek közül némelyik fajt a hagyományőrző közösségek élve is elfogyasztják.

Érdekesség, hogy habár a leggyűlöltebb élőlények közé tartoznak, a darazsak egy része is ehető – Japánban szívesen fogyasztják őket például ropogós kekszbe sütve. Szintén fogyaszthatók bizonyos szitakötők, a kabócák, a hangyák és különféle férgek is. A Pénzcentrum ősz elején beszámolt arról, hogy itthon emberi fogyasztásra alkalmas tücsköket és sáskákat hozott forgalomba egy élelmiszerlánc: chilis-lime-os, curry-s, paprikás, borsos és sós karamellás ízesítésben is fogyaszthatjuk a sült rovarokat – a szerkesztőség videóra vette, milyen volt őket megkóstolni.

Tücsökliszt: feldolgozott állapotában nem hasonlít az eredeti élőlényre
Tücsökliszt: feldolgozott állapotában nem hasonlít az eredeti élőlényre

A rovarfogyasztás élettani hatásai

Ahogy a fentiekben is jeleztük, a rovartenyésztés nem csak azért lehet a jövő egyik vezető élelmiszeripari ágazata, mert fenntartható módon állíthatjuk elő vele a fehérjét, hanem azért is, mert egészséges konyhai (és mezőgazdasági) alapanyagok származnak belőlük. A rovarok nagy mennyiségben tartalmaznak értékes fehérjéket, különféle aminosavakat, ásványi anyagokat (vas, kalcium, réz, mangán), rostokat és egészséges zsírokat is. Egyébként ezek az értékek – ahogy az állatoknál is megvannak a sovány vagy a zsíros húsok – fajtánként, fejlődési ciklusonként eltérnek, a bogarak például jellemzően zsírosabbak, mint mondjuk a szöcskék.

Amellett, hogy kulturálisan ódzkodunk tőlük, élettani szempontból semmilyen negatív következménye nem lenne annak, ha áttérnénk a rovarevésre. A rovarokból kinyert tiszta fehérje és zsír további előnye, hogy ezeket az apró, jellemzően eleve rövid életciklusú élőlényeket nem kell olyan antibiotikumos- vagy hormonkezelésnek alávetni, mint a szárnyasokat, emlősöket, így közvetett módon a mi szervezetünkbe is kevesebb jut ezekből az anyagokból, életkörülményeikkel kapcsolatban pedig kevésbé jelentősek az etikai aggályaink. A rovarok elkészítési módja sem mindegy: az esetek többségében szó sincs krémes potroháról vagy hegyes lábakról, ugyanis, ha ropogósra szárítjuk/sütjük őket, az alakjukon kívül semmi sem emlékeztet eredeti létformáikra.

A rovaralapú élelmiszerek engedélyeztetése

Az Európai Unió területén a különféle rovaralapú, rovart tartalmazó alapanyagok új élelmiszereknek minősülnek (258/97/EK rendelet), ami miatt nem lehet „csak úgy” előállítani és forgalmazni őket, a forgalmazásuk előzetes kockázatbecsléshez és külön engedélyeztetési folyamathoz kötött. Jelenleg a rovarok iránti kereslet a legnagyobb mértékben Angliában, Franciaországban, Hollandiában és Belgiumban lendült fel (részben a multikulturális lakosságnak köszönhetően, részben a haladó szellemű fiatalabb korosztály fenntarthatósági törekvései miatt).

Várhatóan évről évre több rovaralapú termék jelenik majd meg a tagországokban, azonban a tagállamok többsége és az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság is egyetért abban, hogy a rovatok pozitív élettani hatásai mellett a nem ellenőrzött forrásból származó alapanyagok nem biztonságosak, egészségügyi kockázatot jelenthetnek. További EU-s kikötés, hogy a rovart tartalmazó termékek csomagolásán a rovartartalmat mindenképpen fel kell tüntetni („Figyelem! Az élelmiszer rovarfehérjét tartalmaz!”), ráadásul a boltok polcain is elkülönítve kell majd őket árusítani.

Az EU-n kívül, illetve a rovarok irányában nyitottabb nyugati tagállamokban már találkozhatunk mindenféle rovartartalmú készítménnyel – hangsúlyozzuk, Magyarországon még messze nem tartunk itt -, például csipszekkel, gyors ételekkel, édességekkel, süteményekkel vagy étrendkiegészítőkkel (energiaszelet, fehérjepor). Sokunkban felmerülhet ilyenkor a kérdés, hogy vajon észrevehető-e a termékek ízében, hogy a hozzávalók között találhatóak extrémebb alapanyagok is – a legtöbb beszámoló alapján azonban nem érezhető ki furcsa mellékíz ezekből az ételekből.

Indulnak az európai rovarfarmok: ki a célközönség?

Európában és Magyarországon egylőre a rovarfehérje alapú állateledelek terjednek a legjobban (az állattenyésztéstől a haltenyésztésen át egészen házi kiskedvenceink tápjáig), hiszen ezek magas fehérjetartalmukkal, alacsony zsírtartalmukkal és a bennük található ásványianyagokkal kimondottan egészséges és tápláló takarmányélelmiszerek, amivel a jövőben felválthatjuk az óceáni halállományt nagyban károsító hallisztet, hosszú távon pedig csökkenthetjük a nagyüzemi hústermelés arányát.

Kutatások és becslések szerint 2030-ra juthat el az emberiség odáig, hogy a rovaralapú készítmények átlagos élelmiszereknek számítsanak a boltok polcain, de mindenképpen jó úton haladunk az ökológiai lábnyomunk csökkentése felé. Ha az emberiség fele áttérne az üzemi húsról a rovarfehérje bevitelére, a világ mezőgazdasági területeinek akár a kétharmadát is felszabadíthatnánk – azonban e jövőkép megvalósulásának kicsi az esélye, mert a lakosság túlnyomó része a rovarokhoz fűződő undora miatt eleve elutasítja a velük való kísérletezést.

Tudtad, hogy te is fogyasztasz rovarokat?

A témával kapcsolatban mindenképpen fontosnak tartjuk kiemelni, hogy sem most, sem a jövőben nem fognak senkit arra kényszeríteni, hogy rovarokat vagy rovarliszttel készített ételeket fogyasszon, mindössze egy alternatív, környezetkímélő fehérjeforrásról van szó, ami, habár az európai gusztus szerint igen bizarr lehet, valójában a világ számos országában fogyasztják őket hétköznapi ételként.

Európában belátható időn belül nem lesz olyan mértékű fehérjehiány, ami a lakosságot lisztkukacevésre kényszerítené, ellenben például a fejlődő afrikai országokban gazdaságos alternatívát kínálna a nélkülözőknek. A rovarliszttel készített élelmiszerek irányában egyébként már a finnek is nyitottak: a közelmúltban piacra dobták az első tücsökkenyeret. Félreértés ne essék, ezek az élelmiszerek nem 100% rovarból vannak: a megszárított, porrá őrölt élőlényeket még hozzákeverik (gyakran gluténmentes) lisztekhez, végeredményükben körülbelül 3% extra fehérjével dúsítják az élelmiszert.

Azzal is érdemes számolni továbbá, hogy jelenleg is fogyasztunk rovarokat, csak nem tudunk róla: élelmiszereinkben az E-120 nevű piros színezőanyag a bíbortetű kivonatából, az E-904 pedig, mint bevonó anyag (csokoládék, snackek) egy pajzstetűfaj váladékából van. Továbbá szinte minden gyümölcs- vagy zöldségkészítmény és különféle fagyasztott termékeink, édességeink is tartalmaznak nyomokban rovarokat, amelyeket még a legválogatósabb emberek sem igazán tudnak elkerülni.

Jelenleg echte étkezési célra szánt rovarokat nem egyszerű a boltokban beszerezni, sőt, a rovarkészítményekhez is nehéz hozzájutni, ezeket egyelőre igen borsos áron mérik, hiszen itthon egyáltalán nincs a rovarevésnek divatja. Élő, vagy nyers állapotban egyébként nem lehet rovarokat árusítani élelmiszerboltban – ezeket hagyjuk meg a kisállatkereskedéseknek, hiszen az élő rovarok célközönsége egyelőre nem mi vagyunk, viszont madárpókjaink, gekkóink, hörcsögjeink és sündisznóink előszeretettel falatoznak belőlük.

Tücsökbrownie
Tücsök-brownie

Recept: Tücsök-brownie (gluténmentes)

Hogy a meredek téma ellenére mégse maradjunk recept nélkül, elhoztuk a klasszikus brownie szuperegészséges, tücsökkel feltuningolt verzióját. A brownie az egyik legnépszerűbb sütemény recept a rovarlisztekhez, ugyanis az erősen csokoládés tésztából biztosan nem érezhető ki semmilyen bizarr íz, legfeljebb egy kis mogyoróra, dióra emlékeztető extra aroma. Mivel a rovarfehérjéket gyakran gluténmentes ételekhez adják, mi is gluténmentes brownie-t készítettünk, azonban a lenti zabpehelylisztet nyugodtan helyettesíthetjük egyszerű búzafinomliszttel is.

Hozzávalók

  • 100 g zabpehelyliszt
  • 50 g tücsökliszt (lisztkeverék is megfelel)
  • 250 g étcsokoládé
  • 120 g sütőmargarin
  • 200 g kristálycukor
  • 75 g cukrozatlan kakaópor
  • 5 db tojás
  • 1 cs sütőpor
  • 1 ek vaníliaaroma
  • 1 csipet só

A tücsök-brownie elkészítése

  1. Válasszuk ketté a tojásokat: a tojásfehérjét egy pici só hozzáadásával verjük habbá, egy külön edényben pedig habosítsuk ki a tojások sárgáját a kristálycukorral, ízesítsük vaníliaaromával.
  2. A csokoládét olvasszuk fel vízgőz felett és keverjük ki a margarinnal, hagyjuk langyosra hűlni, majd apránként keverjük hozzá a kihabosított tojássárgájás keverékhez.
  3. A csokis alaphoz keverjük hozzá a tücsöklisztet és a zabpehelylisztet, a kakaót, illetve a sütőport, végül az egészet egy spatula segítségével óvatosan keverjük ki a felvert tojásfehérjével.
  4. Készítsünk elő egy kisebb tepsit, helyezzünk bele egy sütőpapírt vagy kenjük ki a tepsit egy kevés margarinnal, majd önthetjük is bele a brownie masszáját.
  5. Melegítsük elő a sütőnket 180°-ra, majd süssük ki a süteményt kb. 25-30 perc alatt, hőlégkeveréses módban. Tálalás előtt hagyjuk kihűlni, kínáljunk hozzá extra csokoládéöntetet, vaníliafagylaltot.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

ökológiai lábnyom

klímaváltozás

élelmiszerválság

jövő

táplálkozás

egészség

rovarevés

rovarfehérje

rovarok

recept

gasztromesék

főzés