Folytatódik a szemétkrízis: bárkit berendelhetnek kukásnak

HelloVidék   
  Megosztom
Folytatódik a szemétkrízis: bárkit berendelhetnek kukásnak

Ha a Zöld Híd több száz dolgozója nem vinné el a szemetet a szükségellátás időtartama alatt az érintett 116 Pest és Nógrád megyei településről, akkor végső esetben akár a lakosságot is mozgósíthatják a feladatra - írja a napi.hu. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) álláspontja szerint erre a lépésre jelenleg még csekély az esély.

Tovább gyűrűzik a hulladékkezelési dilemma: annak ellenére, hogy a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) visszavonta a Pest és Nógrád megye 116 településének szemétszállítását végző Zöld Híd Nonprofit Kft. engedélyét, továbbra is az említett cég viszi el a szemetet az érintett településekről a katasztrófavédelem kötelezése miatt. A szolgáltatás anyagi hátterét a katasztrófavédelem nyújtja.

Fennáll a lehetőség, hogyha a Zöld Híd munkatársai engedély hiányában nem szállítják el a szemetet, akkor a hatályos kormányrendelet szerint a közfoglalkoztatottak, végső esetben pedig ideiglenes polgári védelem címszó alatt a lakosság is bevonható a szemétszállítási feladatokba.

A lakosok bevonása akkor lenne esedékes, ha a hivatásos szervek (katasztrófavédelem, rendőrség, honvédség) és a karitatív szervezeket sem tudják a fennálló problémát segítség nélkül orvosolni.

Amennyiben szükséges, a polgármester rendelkezik a polgári védelmi szervezet mozgósításának jogával. Ilyen állampolgári feladat lehet szükséghelyzet esetén a homokzsákpakolás, a törmelékhordás, de akár a kukásautó kezelése is.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szerint a helyzet még messze van attól, hogy a lakosság mozgósítva legyen.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

szemét

kuka

hulladék

hulladékkezelés

katasztrófavédelem