Folytatódik a szemétkrízis: bárkit berendelhetnek kukásnak

HelloVidék   
  Megosztom
Folytatódik a szemétkrízis: bárkit berendelhetnek kukásnak

Ha a Zöld Híd több száz dolgozója nem vinné el a szemetet a szükségellátás időtartama alatt az érintett 116 Pest és Nógrád megyei településről, akkor végső esetben akár a lakosságot is mozgósíthatják a feladatra - írja a napi.hu. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) álláspontja szerint erre a lépésre jelenleg még csekély az esély.

Tovább gyűrűzik a hulladékkezelési dilemma: annak ellenére, hogy a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) visszavonta a Pest és Nógrád megye 116 településének szemétszállítását végző Zöld Híd Nonprofit Kft. engedélyét, továbbra is az említett cég viszi el a szemetet az érintett településekről a katasztrófavédelem kötelezése miatt. A szolgáltatás anyagi hátterét a katasztrófavédelem nyújtja.

Fennáll a lehetőség, hogyha a Zöld Híd munkatársai engedély hiányában nem szállítják el a szemetet, akkor a hatályos kormányrendelet szerint a közfoglalkoztatottak, végső esetben pedig ideiglenes polgári védelem címszó alatt a lakosság is bevonható a szemétszállítási feladatokba.

A lakosok bevonása akkor lenne esedékes, ha a hivatásos szervek (katasztrófavédelem, rendőrség, honvédség) és a karitatív szervezeket sem tudják a fennálló problémát segítség nélkül orvosolni.

Amennyiben szükséges, a polgármester rendelkezik a polgári védelmi szervezet mozgósításának jogával. Ilyen állampolgári feladat lehet szükséghelyzet esetén a homokzsákpakolás, a törmelékhordás, de akár a kukásautó kezelése is.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szerint a helyzet még messze van attól, hogy a lakosság mozgósítva legyen.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

szemét

kuka

hulladék

hulladékkezelés

katasztrófavédelem