Folytatódik a szemétkrízis: bárkit berendelhetnek kukásnak

HelloVidék   
  Megosztom
Folytatódik a szemétkrízis: bárkit berendelhetnek kukásnak

Ha a Zöld Híd több száz dolgozója nem vinné el a szemetet a szükségellátás időtartama alatt az érintett 116 Pest és Nógrád megyei településről, akkor végső esetben akár a lakosságot is mozgósíthatják a feladatra - írja a napi.hu. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) álláspontja szerint erre a lépésre jelenleg még csekély az esély.

Tovább gyűrűzik a hulladékkezelési dilemma: annak ellenére, hogy a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) visszavonta a Pest és Nógrád megye 116 településének szemétszállítását végző Zöld Híd Nonprofit Kft. engedélyét, továbbra is az említett cég viszi el a szemetet az érintett településekről a katasztrófavédelem kötelezése miatt. A szolgáltatás anyagi hátterét a katasztrófavédelem nyújtja.

Fennáll a lehetőség, hogyha a Zöld Híd munkatársai engedély hiányában nem szállítják el a szemetet, akkor a hatályos kormányrendelet szerint a közfoglalkoztatottak, végső esetben pedig ideiglenes polgári védelem címszó alatt a lakosság is bevonható a szemétszállítási feladatokba.

A lakosok bevonása akkor lenne esedékes, ha a hivatásos szervek (katasztrófavédelem, rendőrség, honvédség) és a karitatív szervezeket sem tudják a fennálló problémát segítség nélkül orvosolni.

Amennyiben szükséges, a polgármester rendelkezik a polgári védelmi szervezet mozgósításának jogával. Ilyen állampolgári feladat lehet szükséghelyzet esetén a homokzsákpakolás, a törmelékhordás, de akár a kukásautó kezelése is.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szerint a helyzet még messze van attól, hogy a lakosság mozgósítva legyen.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

szemét

kuka

hulladék

hulladékkezelés

katasztrófavédelem