Ez hiányzott! Újra megjelent az afrikai sertéspestis a határ menti településeken

MTI   
  Megosztom
Ez hiányzott! Újra megjelent az afrikai sertéspestis a határ menti településeken

Határ menti településeken mutatta ki az afrikai sertéspestis kórokozóját a romániai állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági szakhatóság - közölte hétfőn az Agerpres hírügynökség.

Hétfőn a magyar-román államhatártól mintegy 15 kilométerre fekvő Érköbölkúton azonosítottak négy fertőzésgócot, miután az elmúlt héten a határ melletti 25 kilométeres sávban 14 településen összesen 39 fertőzésgócban pusztították el a sertéseket. Az itteni magángazdaságokban összesen 406 házi sertést és egy vaddisznót pusztítottak el, hogy megakadályozzák a kór továbbterjedését.

A Bihar megyei állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági igazgatóság közölte: a kór az ősz beköszöntével jelent meg ismét a térségben, és feltételezhetően a vaddisznók terjesztették el, amelyek a learatott kukoricatáblákban keresnek maguknak élelmet.

Az állategészségügyi hatóság öt nappal ezelőtti országos összesítése szerint Romániában a kór megjelenése óta 360 800 sertést kellett elpusztítani. A legutóbbi összesítésben az ország 18 megyéje 287 településén azonosított 1092 fertőzésgóc szerepelt. A hatóság eddig 7862 állattartó számára fizetett ki összesen 190,11 millió lej (13,3 milliárd forint) kártérítést.

Ezek az esetek ismételten bizonyítják, hogy a hazai kis- és nagy létszámú sertéstartók számára, a betegség megelőzése és terjedésének megakadályozása érdekében, kiemelten fontos a járványvédelmi előírások fokozott betartása - hívja fel a figyelmet a Nébih.

Az afrikai sertéspestis - amely nem azonos a klasszikus sertéspestissel - az emberre nem veszélyes.

Az ASP-vel kapcsolatos aktuális és hasznos információk elérhetőek a hivatal honlapján.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

sertéspestis

járvány

nébih