Félnek a tenyésztők: egyre több anyakocát vágnak le

Világgazdaság   
  Megosztom
Félnek a tenyésztők: egyre több anyakocát vágnak le

Növekedtek az élőállat-vágások, ami a szarvasmarha és a baromfi esetében a stabilizálódás jele, a sertésnél viszont az anyakocák növekvő vágása újabb állománycsökkenést vetíthet előre – Írja a Világgazdaság.

A hazai vágóhidakon az idei első három negyedévben 11 százalékkal több szarvasmarhát és 10 százalékkal több baromfifélét vágtak le, mint az egy évvel korábbi hasonló időszakban. Ezzel szemben a sertésvágás gyakorlatilag a 2017-es szinten maradt – közölte az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI). Az utóbbi adat szerint 3,49 millió sertést vágtak le, 0,1 százalékkal – háromezerrel – kevesebbet, mint 2017 első kilenc hónapjában.

A vágás mennyisége 2018. júliusban még meghaladta, augusztusban és szeptemberben már kissé alulmúlta az előző év azonos hónapjainak vágását, ám míg az előző év első háromnegyed évében 64,2 ezer anyakocát vágtak le, a mostaniban 70,5 ezret, vagyis csaknem 10 százalékkal többet.

Az anyakocavágások emelkedésének több oka is lehet, az egyik minden bizonnyal a PRRS-mentesítés – válaszolta a Világgazdaság kérdésére Menczel Lászlóné, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) titkára. A PRRS-betegség emberre veszélytelen, a sertéseknél reprodukciós zavarokkal és légzőszervi tünetekkel jár, és a mentesítés sok esetben állami kártalanítás melletti állománycserével valósítható meg. Az egész ország mentes státuszának elérésére az agrártárca még 2014-ben 2020 végét szabta meg végső határidőnek. Menczel Lászlóné szerint sokan nem merik újraindítani a hizlalást. A kocavágások növekedését a sertéspestistől való félelem is okozhatja, de szerepe lehet benne a gabonaárak emelkedésének, illetve az ebből fakadó takarmánydrágulásnak is.

A fenti okok miatt csökkenhet az állomány, és az sem segíti a növekedést, hogy az élő állatok felvásárlási ára kilogrammonként 370-400 forint körül stabilizálódott a VHT adatai szerint. Ugyanakkor említést igényel a Magyarországon is zajló fajtaváltás, amelynek egyik jellemzője a nagyobb szaporaságú hibridek, mint például a DanBred elterjedése.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

koca

disznó

disznóvágás

sertés

vágóhíd