Ez most komoly? A digitalizáció hozhatja el a hazai mezőgazdaságban a Kánaánt?

HelloVidék   
  Megosztom
Ez most komoly? A digitalizáció hozhatja el a hazai mezőgazdaságban a Kánaánt?

Az Ipar 4.0 révén óvatos becslések alapján is akár 10 százalékos hatékonyságnövekedés érhető el. Most az agráriumon, ezen belül kiemelten az élelmiszeriparon a sor, hogy a már meglévő technológiákat ésszerűen alkalmazza sajátos feladataira –hangsúlyozta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a Szent István Egyetemen tartott „FoodConf” nemzetközi konferencián.

Az esemény kiemelt témája az Ipar 4.0 az élelmiszerszektorban, valamint szóba kerülnek az élelmiszergyártás, - logisztika, - kereskedelem, - biztonság és táplálkozás témakörei is, derült ki az Agrárminisztérium közleményéből.

A 2015-ben elfogadott Élelmiszeripari Fejlesztési Stratégia is megfogalmazta, hogy Magyarország nemzeti érdeke a hazai lakosság egészséges, biztonságos és megbízható élelmiszer ellátását a lehető legnagyobb mértékben hazai forrásokból biztosítani – mondta el előadásában Zsigó Róbert.

A tárca meghatározó célja a lehető legmagasabb hozzáadott értéket itthon előállítani, és a hazai szükségletet meghaladó élelmiszerek exportjával javítani a nemzetgazdaság helyzetét. Ezen kívül kiemelkedően fontos a vidék önfenntartó képességét, munkalehetőségeit megőrizni és ezt az élelmiszer-feldolgozás arányának növelésével is javítani – tette hozzá az államtitkár.

Az Ipar 4.0 (a negyedik ipari forradalomra utalva) az információs technológia és az automatizálás egyre szorosabb összefonódását, ezen keresztül a gyártási módszerek alapvető megváltozását elhozó időszak. A forradalmi átalakulás a szemünk előtt történik, és az lesz a nyertese, aki puszta nézőből a folyamat alkotó résztvevőjévé válik.

Az Ipar 4.0 megoldások alkalmazásával az élelmiszeriparban is gördülékenyebbé és kiszámíthatóbbá tehető az ellátási lánc, vagy előre diagnosztizálhatóak a meghibásodások, így elkerülhetőek a nem tervezett leállások. Emellett növelhető az energiahatékonyság és garantálható az élelmiszerlánc-biztonsági szabályozásnak való megfelelés.

Az Agrárminisztérium államtitkára elmondta, hogy az Ipar 4.0 bevezetése a hazai élelmiszeriparban is megkezdődött. A kormány célja az Ipar 4.0 átállás folyamatának gyorsítása és elősegítése, ezzel is növelve a hazai élelmiszeripar EU-n belüli pozícióját. A következő évtizedben ezek a megoldások nagyban hozzájárulhatnak a mezőgazdaság és a hozzá kapcsolódó feldolgozóipar fejlődéséhez, ráadásul az iparágat jellemző magas munkaerőhiány miatt kialakuló kapacitáskorlátok megoldására is megfelelő választ adhatnak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

élelmiszer

élelmiszer-feldolgozás

agrárium

agrárminisztérium