Hatalmas fejlesztés hozhat korszakváltást, és rengeteg profitot a magyar agráriumban

MTI   
  Megosztom
Hatalmas fejlesztés hozhat korszakváltást, és rengeteg profitot a magyar agráriumban

A Derecskei-főcsatorna több mint 3 milliárd forintos költségvetésből megvalósuló korszerűsítése korszakváltást hoz a magyar agráriumba; tudatosítja a gazdálkodókban, hogy nincs eredményes mezőgazdaság vízgazdálkodás nélkül - jelentette ki Nagy István, agárminiszter csütörtökön Derecskén, a csatornakorszerűsítés projektnyitó rendezvényén.

A víz érték, amellyel felelősséggel kell gazdálkodni. A káros vizek elvezetése, a vízpótlás és az öntözés megoldása az egész térségre kihatással lesz - mondta az agrárminiszter. Szerinte a megújult és meghosszabbított csatorna segítségével kivédhetőbbek lesznek a szélsőséges meteorológiai hatások, ami növeli a versenyképességet az agrárszektorban.

Erre nagy szükség is van, hiszen a magyar gazdák egy hektáron megtermelt jövedelme 40 százaléka a külföldiekének

- mondta Nagy István.

A miniszter emlékeztetett arra is, hogy 2017-ben 51 ezer hektár aszályos terület volt, a mezőgazdasági kárenyhítésre felhasznált források közel felét az aszálykárra fizetett támogatás tette ki.

Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a klímaváltozás következtében több aszályos és árvizes időszak várható. Ezek megfelelő kezelését segíti a projekt, amely révén a Derecskét körülvevő 9000 hektárnyi terület közel felét, az eddigi 2400 hektárnyi terület dupláját lehet majd öntözni.

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar megyei közgyűlés elnöke jelezte, hogy a megye területének 70 százaléka mezőgazdasági terület, amelynek 54 százaléka szántó, a többi erdő, rét, legelő. Szerinte az egyenlőtlen csapadékeloszlás is megköveteli a csatornarendszerek korszerűsítését.

Bakó István, Derecske polgármestere kiemelte, 4 évvel ezelőtti polgármesteri programjában első helyen szerepelt az öntözési program megvalósítása, ami mára elérhető közelségbe került.

Szűcs Zoltán, az Aqua Generál Kft. ügyvezetője a kivitelező cég nevében ismertette a projektet. A munkálatok magukban foglalják a csatornamedrek és a meglévő műtárgyak szükséges átépítését, és újak építését. A csatorna kotrását 22 kilométeren végzik el, 800 méterrel hosszabbítják meg a rendszert. A beruházás 2020 tavaszára készül el - mondta a szakember.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

agrárium

mezőgazdaság

öntözés