Megdöbbentő: ekkora a különbség áram- és gázfogyasztásban a hazai települések között

HelloVidék   
  Megosztom
Megdöbbentő: ekkora a különbség áram- és gázfogyasztásban a hazai települések között

Jókora, nem ritkán többszörös különbségek tapasztalhatók az egyes magyarországi települések és megyék között az energia és vízfogyasztási szokások tekintetében. Országosan a legkevésbé a távhőellátó és a szennyvízelvezető hálózat van kiépítve, míg a villamos energia, a víz és az áramszolgáltatás a települések 90-100 százalékán elérhető.

Gáz

Magyarországon a pest megyei pilisszentiváni lakosok fogyasztják a legtöbb földgázt, a KSH statisztikája szerint 2016-ban 1690 köbméter volt az egy háztartási fogyasztóra jutó átlagos fogyasztás a településen. Azon települések közül, ahol be van vezetve a gáz, a legkisebb, 47 köbméteres fogyasztás a Somogy megyei Kiskorpádon valósult meg. Budapesten átlagosan 866 köbméter volt a fogyasztás, míg az országos átlag 952,3 köbméter volt 2016-ban (ez 2017-ben 1129,8 köbméterre nőtt). A megyéket tekintve Komárom-Esztergom megye viszi a prímet, 1380 köbméterrel, míg Borsodban csupán 777 köbméter az átlag a 2016-os adatok alapján.

Forrás: KSH
Forrás: KSH
Interaktív térképért katt!

A legnagyobb arányban az alsóörsi háztartások rendelkeznek vezetékes gáz-összeköttetéssel, a KSH szerint a Veszprém megyei községben a lakásállomány 128 százalékában alakult a vezetékes gázt fogyasztó háztartások aránya. A Komárom-Esztergom megyei Almásfüzitőn ugyanakkor mindössze 1,2 százalék ez az arány, de számos olyan település is akad az országban, ahol nincs bevezetve a vezetékes gáz, ezek aránya az összes település több mint 8 százalékára rúgott 2017-ben. A megyék között Pest vezet 82,6 százalékkal, Komárom-Esztergomban viszont csak a háztartások 44,4 százaléka rendelkezik gáz-összeköttetéssel, ami az előző, egy főre jutó fogyasztási mutató tükrében némileg váratlan eredmény. 2017-ben az ország 2877 településén (a települések 92 százalékán) volt vezetékes földgázszolgáltatás, országos szinten a lakások 73 százalékában használtak vezetékes gázt.

Áram

A közüzemi villamosenergia-hálózat Magyarország minden településére kiterjed. Az egy háztartási fogyasztóra jutó évi átlagos villamosenergia-fogyasztás 2119 kWh volt Magyarországon 2016-ban (2017-ben pedig 2163 kWh). Az egy háztartási fogyasztóra jutó évi villamosenergia-fogyasztás Magyarországon a Pest megyei Taksonyban volt a legmagasabb 2016-ban, 3643 kilowattórával. A sor másik végén a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Zsujta áll 72 kWh-val. A 2016-os adatok alapján a megyék közül Pest megyében a legmagasabb az egy főre jutó fogyasztás, 2753 kilowattórával, míg Zalában a legalacsonyabb 1549 kilowattórával.

Forrás: KSH
Forrás: KSH
Interaktív térképért katt!

Víz

A hazai települések közül a Somogy megyei Balatonvilágoson fogyott egy lakosra vetítve a legnagyobb mennyiségű, 72 köbméter vezetékes víz 2016-ban. A negatív rekordot a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Pusztafalu tartja, 0,1 köbméteres átlagos éves fogyasztással. Az egy lakosra jutó évi vízfogyasztás országos átlaga 34,2 köbméter volt 2016-ban (2017-ben pedig 34,8 köbméterre emelkedett). Megyei összevetésben Budapest vezet 46,8 köbméterrel, Nógrádban ugyanakkor csak 22,1 köbméter víz fogyott átlagosan 2016-ban.

Forrás: KSH
Forrás: KSH
Interaktív térképért katt!

Míg a közüzemi vízhálózatba bekapcsolt lakások aránya számos településen eléri a teljes lakásállomány 100 százalékát, Pusztafalun mindössze 9,6 százalék volt ez az arány 2016-ban. A megyék között Budapesten a legnagyobb, 100 százalék az arány, Bács-Kiskunban viszont csak 87,4 százalék a vízhálózatba bekapcsolt lakások aránya. 2007-ben az ország településeinek ellátottsága elérte a 100 százalékot, az ellátott lakások országos aránya 2017 végén több mint 95 százalék volt.

Csatorna

A több mint 3000 hazai településből 1055 község, a települések mintegy harmada, a lakásállomány közel 20 százaléka egyáltalán nem rendelkezik közüzemi szennyvízelvezető rendszerrel. Zömmel kis lélekszámú településeken hiányzik a közüzemi szennyvízelvezető hálózat, az 1055-ből 882 település lélekszáma ezer fő alatti volt 2017-ben a KSH adatai szerint. Ezek a települések többnyire olyan területeken vannak, ahol nem megoldható a szennyvízelvezető közmű gazdaságos üzemeltetése.

Azon települések jelentős részén, ahová be van vezetve a közüzemi szennyvízgyűjtő-hálózat, a lakásállomány 100 százaléka be van kapcsolva a hálózatba, azonban ez az arány például Budapesten is csak mindössze 95,4 százalék (a peremkerületek egyes részei, mintegy 39 ezer lakás, a budapesti lakásállomány 4,3 százaléka csatornázatlan). Ezzel a főváros megyei összevetésben is vezet, míg Bács-Kiskun a sereghajtó 64,4 százalékkal. A települések között legkisebb arányban a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagycserkesz lakásainak csak 0,9 százaléka van a hálózatra csatlakoztatva.

Forrás: KSH
Forrás: KSH
Interaktív térképért katt!

Az úgynevezett elsődleges közműolló, vagyis az egy kilométer közüzemi ivóvízhálózatra jutó szennyvízgyűjtő-hálózat hossza a Veszprém megyei Lesencefalun a legnagyobb, 3462 méter, míg a Heves megyei Tarnamérán a legkisebb, 33 méter. A megyék között a legjobban Győr-Moson-Sopron áll 886 méterrel, Baranya 526 méterrel az utolsó; az országos átlag 755 méter.

Távfűtés

2017-ben az ország 95 településén 650 ezer lakás – a lakásállomány mintegy 15 százaléka – részesült távhőellátásban. A távfűtéses melegvíz-ellátás 89 településen, 600 ezer lakásban volt elérhető. A legtöbb távfűtött lakás (a bekapcsolt állomány 37 százaléka) Budapesten található, a fővárosi lakások 26 százalékában működik ez a szolgáltatás. Számuk a megyeszékhelyeken is jelentős, csupán Békéscsabán és Zalaegerszegen nincs távfűtéssel ellátott lakás. A többi megyeszékhely mindegyikében több távfűtött lakás található, mint az adott megye bármely más településén. 2017-ben a hálózatba bekötött lakások aránya Almásfüzitőn volt a legmagasabb (90%), majd ezt követik azok a városok, ahol a lakásállományon belül magasabb a lakótelepi lakások aránya, sorrendben: Dunaújváros (83%), Tiszaújváros (76%), Tatabánya (72%), Kazincbarcika (64%), Oroszlány (64%) és Ajka (56%).

Forrás: KSH
Forrás: KSH

A melegvíz-szolgáltatásba bekapcsolt lakások területi megoszlása nagyon hasonló a távfűtésbe bekapcsolt lakásokéhoz. Viszont a távfűtéssel szemben van egy olyan megye (Békés), ahol egyetlen lakás sincs távhőszolgáltatásból származó hálózati meleg vízzel ellátva, mert a melegvíz-ellátást más módon oldják meg.

Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

közszolgáltatás

közmű

gázszolgáltatás

áramszolgáltatás

vízszolgáltatás

csatorna

szennyvíz

ivóvíz

távhő

rezsi

hellovidék