Nesze neked áfacsökkentés: nemhogy olcsóbb, drágább lesz a tej

Világgazdaság   
  Megosztom
Nesze neked áfacsökkentés: nemhogy olcsóbb, drágább lesz a tej

Az áfa­csökkentés hatásaként a boltokban olcsóbb lett az ESL- és az UHT-tej, ám a költségemelkedések miatt a következő hónapokban a tej ára megközelítheti az adómérséklés előtti szintet - írja a Világgazdaság.

Az áfacsökkentés mellett azzal ellentétes folyamatok is hatnak a piacon, ezért még nem lehet tudni, valóban olyan kedvező hatással lesz-e a fogyasztásra, végső soron pedig a tejtermelők helyzetére a január 1-én bevezetett adómérséklés

– mondta a Világgazdaságnak Krajcsovicz András, a kondorosi Fríz-Tej Zrt. igazgatósági tagja. A portál szerint rengeteg többletköltséggel kell számolni, ami a fogyasztóárakat növelheti, például a fuvarozók által bejelentett díjemelés, a munkaerőköltségek megemelkedése.

A munkaerőköltségek növekedését nem csak a minimálbér megemelt összege okozza, hanem a magasabb keresetűek bére is folyamatosan növekszik, hogy a fluktuációt elkerüljék. A szektort nagyon súlyosan érinti a munkaerőhiány, sőt, indiai vendégmunkásokkal is pótolják a hiányzó munkaerőt, ami nem kivételes eset. A szarvasi Gallicoop Zrt. elnök-vezérigazgatója, Erdélyi István is arról számolt be, hogy indiai vendégmunkásokat alkalmaznak, továbbá Mongóliában is toboroznak.

A Tej Terméktanács elnöke, Istvánfalvi Miklós az Inforádiónak elmondta, hogy 11 százalékkal lett olcsóbb az UHT-ESL tejek ára a boltokban, tehát a kereskedők továbbadták a fogyasztóknak az áfacsökkentést. Ennek ellenére a bérköltségek és fuvarköltségek emelkedése miatt az árcsökkenés nem lesz érzékelhető a boltokban, az év második felében pedig az árak további emelkedésére lehet számítani.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

áfacsökkentés

áfa

tej

drágulás