Nesze neked áfacsökkentés: nemhogy olcsóbb, drágább lesz a tej

Világgazdaság   
  Megosztom
Nesze neked áfacsökkentés: nemhogy olcsóbb, drágább lesz a tej

Az áfa­csökkentés hatásaként a boltokban olcsóbb lett az ESL- és az UHT-tej, ám a költségemelkedések miatt a következő hónapokban a tej ára megközelítheti az adómérséklés előtti szintet - írja a Világgazdaság.

Az áfacsökkentés mellett azzal ellentétes folyamatok is hatnak a piacon, ezért még nem lehet tudni, valóban olyan kedvező hatással lesz-e a fogyasztásra, végső soron pedig a tejtermelők helyzetére a január 1-én bevezetett adómérséklés

– mondta a Világgazdaságnak Krajcsovicz András, a kondorosi Fríz-Tej Zrt. igazgatósági tagja. A portál szerint rengeteg többletköltséggel kell számolni, ami a fogyasztóárakat növelheti, például a fuvarozók által bejelentett díjemelés, a munkaerőköltségek megemelkedése.

A munkaerőköltségek növekedését nem csak a minimálbér megemelt összege okozza, hanem a magasabb keresetűek bére is folyamatosan növekszik, hogy a fluktuációt elkerüljék. A szektort nagyon súlyosan érinti a munkaerőhiány, sőt, indiai vendégmunkásokkal is pótolják a hiányzó munkaerőt, ami nem kivételes eset. A szarvasi Gallicoop Zrt. elnök-vezérigazgatója, Erdélyi István is arról számolt be, hogy indiai vendégmunkásokat alkalmaznak, továbbá Mongóliában is toboroznak.

A Tej Terméktanács elnöke, Istvánfalvi Miklós az Inforádiónak elmondta, hogy 11 százalékkal lett olcsóbb az UHT-ESL tejek ára a boltokban, tehát a kereskedők továbbadták a fogyasztóknak az áfacsökkentést. Ennek ellenére a bérköltségek és fuvarköltségek emelkedése miatt az árcsökkenés nem lesz érzékelhető a boltokban, az év második felében pedig az árak további emelkedésére lehet számítani.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

áfacsökkentés

áfa

tej

drágulás