Árrobbanás a magyar piacokon: szegények étele volt, most a gazdagok eszik

Koszta Bernadett   
  Megosztom
Árrobbanás a magyar piacokon: szegények étele volt, most a gazdagok eszik

Míg régen a szegények fogyasztották, ma már lassan a gazdagok kiváltsága lesz a szelídgesztenye. A drasztikus áremelkedést a termésmennyiség lecsökkenése, az új kártevők megjelenése és a fogyasztói igények megváltozása okozhatta - hangzott el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kerekasztal beszélgetésén csütörtökön, melyen a HelloVidék is részt vett. A kerekasztal fórum témái végigvezettek a szelídgesztenye útján az élelmiszerláncban: az ágazat képviselő megosztották tapasztalataikat a rezisztens fajták nemesítésétől kezdve a növényvédelmen át egészen a gasztronómiáig.

A Nébih csütörtökön tartotta a kerekasztal beszélgetéssel egybekötött fajtabírálatát, ahol az érdeklődők végigkövethették a gyümölcs életútját a nemesítéstől kezdve a gasztronómiáig. A kerekasztal beszélgetésen az ágazat képviselői feltérképezték a hazai gesztenye jelentőségét és piaci lehetőségeit.

Hazánkban éves szinten körülbelül 500 hektár felületen mindössze 400-500 tonna gesztenye terem - árulta el Zsigmond Richárd, a Nébih Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatóságának igazgatója, majd kiemelte: gyümölcs rendkívül sok lehetőséget rejteget, és bár frissen nem, feldolgozva egész évben lehet fogyasztani. A fogyasztói trendek miatt egyre inkább felértékelődik, a szelídgesztenye gluténmentes, valamint alacsony kalória- és zsírtartalommal rendelkezik. A szelídgesztenye sokszínűségét mi sem határozhatja meg jobban, hogy a szárított leveléből még gyógyteát is készítenek.

Ehhez kapcsolódóan Dr. Szani Zsolt osztályvezető ismertette, hogy a szelídgesztenye kéregrák kórokozója egy Ázsiában őshonos gomba. Amikor Észak-Amerikába betelepítették a japán gesztenyét, akkor a fával együtt a gombafaj is megvetette a lábát a kontinensen. Ennek következtében 4 milliárd gesztenyefa pusztult ki az Amerikai Egyesült Államokban, Európába valószínűleg Amerikán keresztül érkezhetett a gomba. Mivel az ázsiai gesztenyefajok ellenállóak a kórokozóval szemben, felértékelődött az ellenálló ázsiai fajokkal való keresztezés, az előnyös tulajdonságok egyesítése.

A szelídgesztenye-termelés új, jövőbe néző stratégiája olyan fenntartható mezőgazdasági-kutatási tevékenység köré fog épülni, amely az állandó magas terméshozamot, az élelmiszer-biztonságot és a környezetbarát tevékenységet lesz hivatott biztosítani.

A gyümölcs hagyományos lelőhelyei hazánkban a Duna-kanyarban Nagymaros közelében, a Nyugat-Dunántúlon Zala, Vas és Somogy megyékben, valamint Pécs környékén találhatóak - ísmertette Zeller Zoltán nagymarosi nemesítő, aki szerint a gesztenye rendkívül értékes fa, ezért nagy erőkkel dolgoznak az alkalmazkodóképességénék javításán. Ez az alkalmazkodás nemcsak a betegségeknek való ellenállást jelenti, hanem a tájhoz és az éghajlathoz való idomulási képességet is. A nemesítő hozzátette, hogy a nemesítés során rendkívül fontos a kereskedői, termelői és fogyasztói igényeknek való megfelelés is.

A gesztenye a leghosszabb életű gyümölcsfajunk, számos nevezetes szelídgesztenyefa található Magyarországon, melyeket Kiss Balázs erdőmérnök ismertetett. A legnagyobb dokumentált egyed Velem határában állt, 1836-ban a törzs körmérete 11,74 méter volt. Nem ritka, hogy több száz éves gesztenyefák is léteznek, Magyarországon 1981-ben pusztult ki a legidősebb, 800 éves szelídgesztenyefa.

Láng Attila faiskola-tulajdonos szerint az is felveri a gesztenye értékét, hogy tovább kell nevelni a palántát, mint a többi gyümölcsfát.

Abban egyetértettek a szakemberek, hogy a szelídgesztenye csak a nevében szelíd, de vadon élő tulajdonságokkal rendelkezik, ami miatt meglehetősen nehéz a termesztése. Egyed Károly, a Sarkpont Zrt. tulajdonosa véleménye szerint ha 1-2 tonna megterem hektáronként, akkor az már egy sikeres évnek könyvelhető el. A betegségek tovább nehezítik a helyzetet, ezért a kutatás-fejlesztés rendkívül fontos a termésátlag növelése szempontjából. Jelenleg a gazdáknak már egyre kevésbé éri meg gesztenyét termeszteni, de ha sikerül megtalálni a megfelelő fajtát, akkor kiemelkedően sikeres lehet itthon ez az ágazat, mivel a piaca folyamatosan növekszik.

Csorbainé Dr. Gógán Andrea kutató elárulta, hogy a kutatásai szerint a szarvasgomba és a szelídgesztenye közös termesztése sikeres lehet, ugyanis könnyedén össze lehet hozni a termőhelyi igényeket. Mivel a szelídgesztenye termesztésénél is a természetközeli szempontok érvényesülnek, ez előnyös lehet a szarvasgomba számára is.

Németh Zsolt méhész hozzáfűzte, hogy a méhészettel is kapcsolatba hozható a szelídgesztenye, ugyanis igazi kuriózumnak számít már a magyar gesztenyeméz. Olyannyira, hogy sokan hamisítják is, ezeknek jellemzően nagyon sötét, feketés színe van. A valódi gesztenyeméz bár jóval sötétebb, mint az akácméz, a színe inkább barnára és borostyán sárgára hajaz. A gesztenyeméz a fényben pirosas árnyalatot ölt, az íze pedig pikánsabb és kesernyésebb. A termőhely csökkenése miatt egyre ritkább a tiszta gesztenyeméz is, melynek köszönhetően ennek a terméknek is egyre kúszik fel az ára.

Bár hazánkban a gesztenyepüré a legismertebb, a gyümölcs felhasználási lehetősége végtelen Schweickhardt András, a Prima Maroni Kft. ügyvezetője szerint. A termékpalettájuk jelenleg több mint 30, gesztenyéből készült termékből áll. Egyre nagyobb az igény a gesztenyeliszt, a gesztenyekonzerv és a különleges gesztenyekrémek iránt, főként az egészséges és gluténmentes étkezés előretörése miatt. A gesztenyés túró rudi sikere is a fogyasztói trendek megváltozását jelzi előre. Az élelmiszeripari szakember szerint a hazai gesztenye sikerágazat lehet, mivel az elmúlt években számos új, innováción alapuló terméktípust fejlesztettek ki és gyártottak a hazai feldolgozók, de ehhez megfelelő áruértékű fajtákra van szükség.

Auguszt József és Pataki Ádám mestercukrászok egyetértettek abban, hogy a gesztenye egy rendkívül sokszínű alapanyag, aminek számos felhasználási módja ismert, de egy kis kreativitással még többet lehet belőle kihozni. A szelídgesztenyét egész évben fel lehet használni, kitűnően passzol a tejszínhez, de nem szabad leragadnunk a gesztenyepürénél.

Némedi József mesterszakács hozzátette, hogy csak hazánkban van ekkora „hype” a gesztenyepüré körül: külföldön nem csak a cukrászipar kiváltsága a gesztenye, ott inkább a sós gesztenyés fogásokat preferálják.

Vomberg Frigyes gasztronómiai coach kiemelte, hogy a gesztenye édesen, sósan, hidegen és melegen is kitűnő fogás, de akár izgalmas mártásoknak, köreteknek és húsoknak is lehet az alapanyaga. A séf szerint a szelídgesztenyének a dióval egy árban kellene lennie, és ahhoz képest, hogy a szelídgesztenye ára rettentően megemelkedett, nem képviseli azt a színvonalat, ami elvárható lenne tőle.

A szelídgesztenye kiemelkedik a többi héjas gyümölcs közül, ugyanis ásványi anyagok, vitaminok és egyéb növényi tápanyagok tömkelegét tartalmazza, ugyanakkor más hasonló termésekhez viszonyítva zsírokban és kalóriában viszonylag szegény

- mondta Zoltai Anna élelmiszer-biztonsági szakértő, majd hozzáfűzte: a gesztenye kiváló forrása az élelmi rostoknak, így a fogyasztása az emésztésre is jótékony hatást gyakorol. Kivételesen gazdag C, E, B1, B2, B6 vitaminokban, de vasat, kalciumot, magnéziumot, mangánt, foszfort, cinket, káliumot is bőven tartalmaz. A szakértő kiemelte, hogy a fogyasztói trendeknek köszönhetően ismét kezd előtérbe kerülni a gesztenye.

Csíki Sándor gasztronómiai szakíró kijelentette, hogy az európai szelídgesztenye-állomány egy szardíniányi területet tesz ki, és mivel kicsi a termőterülete, prémium minőséget kell képviselnie a piacon. Hozzátette: régen a gesztenye kifejezetten olcsó alapanyag volt, a nagy szegénységi hullámok idején gesztenyeliszttel pótolták ki a búzalisztet a kenyér sütésekor. Ez az elmúlt években igencsak megváltozott: az ára lassan már megközelíti a luxus kategóriát, de rendkívül fontos, hogy a minőségnek is igazodnia kell ehhez a magas árfekvéshez.

A kerekasztal beszélgetést követően következett a fajtabírálat. Az Európai Unióban a Nébih az egyetlen kijelölt hatóság, amely a gesztenye fajhibridek EU-s szintű növényoltalmi vizsgálatára jogosult, így az innovatív új fajtákat a hazai termesztési körülmények között ismerhetjük meg. Valamennyi bírálatra kerülő államilag elismerés az EU-ban regisztrált gesztenyefajta-minta a Nébih növényfajta kísérleti állomásán termett. A bírálandó gesztenyefajták között megtalálhatóak a legjelentősebb hazai fajták és az Európában termesztett jelentősebb ellenálló gesztenye fajhibridek, de nem maradhattak ki a sorból az ígéretes hazai fajtajelöltek sem Nagymarosról.

Az alábbi fajtanevű (vagy nemesítői jelzésű) szelídgesztenyéket vizsgálták a bírálók:

  • Iharosberényi 2
  • Iharosberényi 29
  • Kőszegszerdahelyi 29
  • Nagymarosi 38
  • Bouche de Betizac
  • Bournette
  • Ferosacre
  • Precoce Migoule
  • Marlhac
  • nagymarosi szelekció 1
  • nagymarosi szelekció 3
  • nagymarosi szelekció 4
  • nagymarosi szelekció 5
  • nagymarosi szelekció 15.

A bírálat során a bírálók értékelték az áruérték és élvezeti érték szempontjából fontos fajtatulajdonságokat, beleértve a termés nagyságát és alakját, a héj színét, kifejthetőségét, a gesztenyebél húsállományát, ízét és illatát, valamint színét. A bírálat eredményeit a jövő hét folyamán hozza nyilvánosságra a hatóság. A bírálat azért is hozhat érdekes eredményeket, mivel a bizottságban egyaránt jelen a gasztronómia, a növényvédelem és az élelmiszeripari feldolgozás területének képviselői, akik más-más szempontok alapján vizsgálták meg a gyümölcsöt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

szelídgesztenye

gesztenye

gazdaság

mezőgazdaság

nébih

fajtabírálat

élelmiszer

desszert

édesség

gasztronómia