Aranyáron mérik a szezon gyümölcsét: egyetlen kilón is ezreket spórolhatsz

MTI   
  Megosztom
Aranyáron mérik a szezon gyümölcsét: egyetlen kilón is ezreket spórolhatsz

A hazai piacokon már éppúgy megjelent frissáruként az étkezési gesztenye, mint a szupermarketek polcain. Árak tekintetében viszont rendkívül nagy a szórás az országban. Debrecenben például 6 ezer forintba kerül jelenleg egy kiló, míg Szombathelyen csak 1200 forintot kérnek a természetes édességért.

Ugyan igencsak hosszúra nyúlt idén a vénasszonyok nyara, a tél közeledtét mi sem jelzi jobban, hogy a hazai piacokon már éppúgy megjelent frissáruként az étkezési gesztenye, mint a szupermarketek polcain. Sőt, a HelloVidék információi szerint a gesztenyesütők is felkészültek már a szezonra, hiszen nem indulhat el nélkülük egyetlen karácsonyi vásár sem.

Az idei évben sem lesz azonban zökkenőmentes a menet; mélyen a zsebébe kell majd nyúlnia annak, aki rákíván a természetes édességre. A HelloVidék információi szerint jelenleg Debrecenben lehet a legdrágábban hozzájutni a gesztenyéhez. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet piaci árinformációs rendszeréből megtudtuk, ott 6000 forintos kilónkénti árat is elkérhetnek a finomságért, míg Szombathelyen 1200 Ft/kg a fogyasztói ár.

A szegedi piacokon a kettő között lehet vásárolni, ott 2500 forintot kóstál egy kilogramm. Budapesten 1790 Ft-ért juthatunk egy kiló szelídgesztenyéhez. Árak tekintetében a szórás tehát rendkívül nagy az országban, és így van ez az adott piacon belül árusító kofáknál is. A statisztika csalfaságát kitűnően példázza a fővárosi kavalkád. Mint azt a HelloVidék megkeresésére az Agrárgazdasági Kutatóintézet elmondta:

A budapesti nagybani piacon például az import gesztenye kilónkénti ára 2200-2700 Ft körül alakul, míg a hazai (jobbára a Dunántúlon termesztett) szelídgesztenyét 1000 forintos kilónkénti áron kínálják.

Az átlagárak jelentős különbsége több tényezőre vezethető vissza, de a fő paraméter minden esetben az, hogy az adott piacon milyen arányban található hazai, illetve importált gesztenye. Mint ismert, az országos éves termésmennyiség 200-500 tonna közötti, mely a kevés számú üzemi ültetvénynek (215,5 hektár - az ültetvények elsősorban a nyugat-dunántúli megyékben helyezkednek el) és a termesztéstechnológiai fejlesztések hiányának tudható be. „Exportunk elhanyagolható, azonban jelentős a feldolgozóipari igény, így behozatalra szorulunk. Az import évente 1000-2500 tonna között mozog, jellemzően Olaszországból” - tudtuk meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarától (NAK).

Az árakra persze az is komoly hatással lehet, hogy ugyan a szelídgesztenye perspektivikus gyümölcsfaj, termesztése azonban igen kockázatos. Az utóbbi másfél évtizedben például egy gombás betegség, a kéregelhalás (Cryphonectria parasitica) járványszerűen tizedeli a fákat. Mellette néhány éve megjelent a Szelídgesztenye-gubacsdarázs (Dryocosmos kuriphylus), amely szintén komoly károkat képes okozni. Hatékony védekezés egyelőre egyik károsító ellen sincs, bár a gubacsdarázs természetes ellenségének (a hazánkban nem honos Torymus sinensis fürkészdarázsfajnak) betelepítésével kapcsolatos vizsgálatok ígéretes eredményeket mutatnak.

Egy kis hazai

Ahogy a hazai termésmennyiségek is jól mutatják, nem könnyű feladat a gesztenye termesztése. Bármennyire is szeretnénk például a kertünkbe, nem biztos, hogy megmarad. A növény ugyanis a meleg, kiegyenlített hőmérsékletű, csapadékos területeket szereti, mély termőrétegű, mészmentes talajon érzi igazán jól magát.

Ha nem is saját termesztésű, a beérett szelídgesztenyét viszont bátran elkészíthetjük otthon, sütőben is, de úgy az igazi, ha parázson a kerti grillen, vagy a vagy kandallónk/kemencénk talapzatán sütjük meg. Ami nagyon fontos, hogy hazai, friss, és egészséges gesztenyéket vegyünk a boltban. Válogassunk, mint Hamupipőke: minden, ami lyukas, penészes, dobjuk ki.

Ezután áztassuk be tiszta vízbe egy egész éjszakára. Reggel vágjuk keresztbe a domborúbb oldalát egy éles késsel, lehetőleg a héját vágjuk, ne a belsejét. Sütőpapírral bélelt tepsibe tegyük úgy, hogy a metszés essen felülre, fedjük le alufóliával és tegyük be az előmelegített sütőbe. Körülbelül 220-240 fokon 15-20 percig süssük, majd vegyük le a fóliát és úgy is süssük még pár percig. Akkor jó, amikor a héja „pöndörödik”.

JÓL JÖNNE MOST 500 EZER FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Amennyiben 500 ezer forintot igényelnél, 36 hónapos futamidővel, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 10 058 forintos törlesztőrészlettel a CIB Bank nyújtja (THM 7,62 %), de nem sokkal marad el ettől az ERSTE Bank 11 591 forintos törlesztőt (THM 13,25 %) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

mindensztek

gesztenye

gasztro

hellovidék