Aranyáron mérik a szezon gyümölcsét: egyetlen kilón is ezreket spórolhatsz

MTI   
  Megosztom
Aranyáron mérik a szezon gyümölcsét: egyetlen kilón is ezreket spórolhatsz

A hazai piacokon már éppúgy megjelent frissáruként az étkezési gesztenye, mint a szupermarketek polcain. Árak tekintetében viszont rendkívül nagy a szórás az országban. Debrecenben például 6 ezer forintba kerül jelenleg egy kiló, míg Szombathelyen csak 1200 forintot kérnek a természetes édességért.

Ugyan igencsak hosszúra nyúlt idén a vénasszonyok nyara, a tél közeledtét mi sem jelzi jobban, hogy a hazai piacokon már éppúgy megjelent frissáruként az étkezési gesztenye, mint a szupermarketek polcain. Sőt, a HelloVidék információi szerint a gesztenyesütők is felkészültek már a szezonra, hiszen nem indulhat el nélkülük egyetlen karácsonyi vásár sem.

Az idei évben sem lesz azonban zökkenőmentes a menet; mélyen a zsebébe kell majd nyúlnia annak, aki rákíván a természetes édességre. A HelloVidék információi szerint jelenleg Debrecenben lehet a legdrágábban hozzájutni a gesztenyéhez. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet piaci árinformációs rendszeréből megtudtuk, ott 6000 forintos kilónkénti árat is elkérhetnek a finomságért, míg Szombathelyen 1200 Ft/kg a fogyasztói ár.

A szegedi piacokon a kettő között lehet vásárolni, ott 2500 forintot kóstál egy kilogramm. Budapesten 1790 Ft-ért juthatunk egy kiló szelídgesztenyéhez. Árak tekintetében a szórás tehát rendkívül nagy az országban, és így van ez az adott piacon belül árusító kofáknál is. A statisztika csalfaságát kitűnően példázza a fővárosi kavalkád. Mint azt a HelloVidék megkeresésére az Agrárgazdasági Kutatóintézet elmondta:

A budapesti nagybani piacon például az import gesztenye kilónkénti ára 2200-2700 Ft körül alakul, míg a hazai (jobbára a Dunántúlon termesztett) szelídgesztenyét 1000 forintos kilónkénti áron kínálják.

Az átlagárak jelentős különbsége több tényezőre vezethető vissza, de a fő paraméter minden esetben az, hogy az adott piacon milyen arányban található hazai, illetve importált gesztenye. Mint ismert, az országos éves termésmennyiség 200-500 tonna közötti, mely a kevés számú üzemi ültetvénynek (215,5 hektár - az ültetvények elsősorban a nyugat-dunántúli megyékben helyezkednek el) és a termesztéstechnológiai fejlesztések hiányának tudható be. „Exportunk elhanyagolható, azonban jelentős a feldolgozóipari igény, így behozatalra szorulunk. Az import évente 1000-2500 tonna között mozog, jellemzően Olaszországból” - tudtuk meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarától (NAK).

Az árakra persze az is komoly hatással lehet, hogy ugyan a szelídgesztenye perspektivikus gyümölcsfaj, termesztése azonban igen kockázatos. Az utóbbi másfél évtizedben például egy gombás betegség, a kéregelhalás (Cryphonectria parasitica) járványszerűen tizedeli a fákat. Mellette néhány éve megjelent a Szelídgesztenye-gubacsdarázs (Dryocosmos kuriphylus), amely szintén komoly károkat képes okozni. Hatékony védekezés egyelőre egyik károsító ellen sincs, bár a gubacsdarázs természetes ellenségének (a hazánkban nem honos Torymus sinensis fürkészdarázsfajnak) betelepítésével kapcsolatos vizsgálatok ígéretes eredményeket mutatnak.

Egy kis hazai

Ahogy a hazai termésmennyiségek is jól mutatják, nem könnyű feladat a gesztenye termesztése. Bármennyire is szeretnénk például a kertünkbe, nem biztos, hogy megmarad. A növény ugyanis a meleg, kiegyenlített hőmérsékletű, csapadékos területeket szereti, mély termőrétegű, mészmentes talajon érzi igazán jól magát.

Ha nem is saját termesztésű, a beérett szelídgesztenyét viszont bátran elkészíthetjük otthon, sütőben is, de úgy az igazi, ha parázson a kerti grillen, vagy a vagy kandallónk/kemencénk talapzatán sütjük meg. Ami nagyon fontos, hogy hazai, friss, és egészséges gesztenyéket vegyünk a boltban. Válogassunk, mint Hamupipőke: minden, ami lyukas, penészes, dobjuk ki.

Ezután áztassuk be tiszta vízbe egy egész éjszakára. Reggel vágjuk keresztbe a domborúbb oldalát egy éles késsel, lehetőleg a héját vágjuk, ne a belsejét. Sütőpapírral bélelt tepsibe tegyük úgy, hogy a metszés essen felülre, fedjük le alufóliával és tegyük be az előmelegített sütőbe. Körülbelül 220-240 fokon 15-20 percig süssük, majd vegyük le a fóliát és úgy is süssük még pár percig. Akkor jó, amikor a héja „pöndörödik”.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

mindensztek

gesztenye

gasztro

hellovidék