Nőttek az átlagos bruttóbérek januárban: mutatjuk a részleteket

HelloVidék   
  Megosztom
Nőttek az átlagos bruttóbérek januárban: mutatjuk a részleteket

A várakozásokat meghaladva 10,6%-kal, 343,5 ezer forintra nőttek az átlagos bruttó bérek, míg szintén10,6%-kal 228,4 ezer forintra a nettó bérek januárban. A közfoglalkoztatottak nélkül számolva a bérnövekedés 9,6%-kal nőtt. A januári 2,7%-os infláció mellett a nettó reálbér növekedés 7,7%, közfoglalkoztatottak nélkül 6,7% volt.

A versenyszférában a bérnövekedés 11,8%-ra gyorsult az előző havi 10,7%-os növekedés után. A közszférában 6,4%-kal emelkedtek a bérek, míg a közfoglalkoztatottak nélkül számolva a növekedés 3,8% volt. Az alkalmazásban állók számának növekedése 0,7%-ra lassult, ami a közfoglalkoztatottak számának csökkenését tükrözi. A versenyszféra alkalmazotti létszáma ugyanakkor továbbra is dinamikusan, 2,5%-kal emelkedett. 2013-tól 2018 végéig összesen 42,3%-kal, közfoglalkoztatottak nélkül számolva pedig 43,8%-kal emelkedtek a reálbérek, derül ki a Takarék Csoport elemzéséből.

A Takarék Csoport várakozásainak megfelelően idén 9,6%-kal nőhetnek a bérek a bérmegállapodás, a minimálbérek 8%-os, a garantált bérminimum 8%-os növelése, valamint az egyre fokozottabb szakember hiány miatt. Ez a várt 3%-os infláció mellett 6,5%-ot kissé meghaladó reálbér növekedést eredményezhet, így 2013-tól 2019 végéig már összesen mintegy 51,5%-kal nőhetnek a nettó reálbérek.

A bérnövekedésre azonban jelentős felfelé mutató kockázatot jelent, hogy egyes hiányszakmákban gyorsuló ütemű bérnövekedésre lehet számítani a következő években, amit az elmúlt hónapokban folytatott bértárgyalások – egyes esetekben akár 20% körüli bérmegállapodások – is tükröznek, miközben egyes ágazatokban folyatódik az életpályamodellek bevezetése, így az idei év közepétől az egészségügyi szakdolgozók bére három év alatt 72%-kal emelkedhet.

Az elmúlt években elhalasztott fogyasztás, a mérlegkiigazítási folyamat előrehaladása, a devizahitelek rendezése során kiszámíthatóvá váló törlesztő részletek, valamint a háztartások nettó pénzügyi vagyonának rekordszintre emelkedése miatt a következő években a háztartások fogyasztása lehet a gazdasági növekedés húzóereje. Eközben pedig kiemelkedő mértékben folytatódhat a lakosság vagyonának növekedése is.

A szochó évenkénti csökkentése miatt a bérköltség közel két százalékponttal lassabb mértékben emelkedik a bruttó bérek növekedéséhez képest. Tavaly a nominális GDP 9,6%-kal nőtt, ami lehetővé tette a hasonló mértékű bérköltség növekedést, így tavalyi 11,4%-kal nőttek a bruttó bérek. A 2016-2022 közötti időszak első két évében a reálbérek 19,4%-kal nőttek, így az idei évtől átlagosan 6%-os reálbér növekedés is elég lehet a konvergencia program 50%-os reálbér növekedését kitűző cél eléréséhez, ami nem tűnik teljesíthetetlennek, ez pedig a fogyasztás tartósan magas dinamikáját is biztosítja.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

béremelés

keresetek