Újabb vidéki fejlesztések jöhetnek: a repterek mellett a hazai hajózás is megújulhat

Világgazdaság   
  Megosztom
Újabb vidéki fejlesztések jöhetnek: a repterek mellett a hazai hajózás is megújulhat

Hamarosan a kormány elé kerülhet a regionális repterek fejlesztését célzó stratégia, de terítéken van a Duna hajózhatóságának és az árufuvarozás körülményeinek javítása, valamint a személyszállítók versenypiaci készülődése is – mondta a Világgazdaságnak Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára.

A portálnak kifejtette, hogy hazánkban több mint száz kisebb-nagyobb repülőtér található, ezekből néhány részben állami tulajdonban van. A közeljövőben kerülhet a kormány elé a vidéki regionális repterek fejlesztési és üzemeltetési koncepciója, amelyet az Innovációs és Technológiai Minisztérium készít.

A gazdaság-, turizmus- és iparfejlesztési fókuszú elképzelések figyelembe veszik az üzemeltetők üzleti terveit, légitársaságokkal folytatott menetrendi tárgyalásait. A debreceni lehetőségeket erősen meghatározzák a város közelébe települt iparvállalatok elvárásai, a keleti irányú utazási szándékok. Sármelléken hatmilliárdos fejlesztési program valósulhat meg, a győr-péri repülőtér már most nyereséges. Békéscsaba, Szeged és Székesfehérvár-Börgönd a Modern váro¬sok programban szerepel, de vizsgálatra érdemesek a kibontakozás esélyei a hévízi, kecskeméti, pécsi repülőtér esetében is.

- mondta Mosóczi László. Hozzátette, hogy a koncepció alapvetően arra épül, hogy hogyan tudják hosszútávon támogatni a reptereket úgy, hogy közben szem előtt tartják a régiófejlesztési és befektetésösztönzési szempontokat is. Ezek a tervek a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér áruszállítási kapacitásainak áthelyezésével nem foglalkoznak. Mivel a teherszállítás irányát, célállomását a fuvaroztatók igényei határozzák meg.

Az államtitkár kitért arra is, hogy a attól függ a hajózás gazdaságossága, hogy mennyi szállítható áru van, ami a kiszámíthatatlan vízjárás által alakított vízmélységtől függ. Azt, hogy egy folyó mennyire hajózható, az attól függ, hogy a duzzasztóval szabályozott szakaszokon rendelkeznek zsilipekkel vagy sem. A szabad folyású részeken pedig milyen a mélységhiány és vannak -e gázlók.

Az elmúlt években az alacsony vízállás miatt a hazaihoz hasonló korlátozások voltak a Duna román–bolgár közös szakaszán is, de a helyzet nem errefelé, hanem a németországi szabad folyású szakaszokon volt a legrosszabb. A kormány a hajóútfejlesztést komplex megközelítéssel kezeli, kizárólag olyan beavatkozásokat tart elfogadhatónak, amelyek maradéktalanul megfelelnek a vízgazdálkodás, víz- és környezetvédelem céljainak és előírásainak. CEF-támogatással már készül a magyarországi TEN-T belvízi út helyzetértékelő tanulmánya. A cél a hajóútszűkületek és a gázlók megszüntetésére alkalmas műszaki megoldások kidolgozása a Duna teljes hazai szakaszára 2020. szeptember végéig.

- fejtette ki Mosóczi László.

A portálnak adott interjúban arra is kitért, hogy a közúti fuvarozói érdekképviseletektől tavaly novemberben vette át Palkovics László miniszter a fejlesztésijavaslat-csomagot, valamint a társtárcák és érdekképviseletek bevonásával 16 munkacsoport jött létre.

A vasútvállalatokat tömörítő Hungrail kezdeményezései a szabályozáson felül kitérnek az állami szerepvállalás mértékére, a hálózat-hozzáférési díjak nagyságára, a vasútiszakember-hiány kezelésére és a vizsgáztatás egyszerűsítésére is.

- mondta. A teljes hazai vasúti oktatási és vizsgáztatási rendszer felülvizsgálatát az innovációs tárca, ami akár már ebben az évben befejeződhet. A tervezet kiemelt részét képzik a korszerű eszközök (e-learning, szimulátorok) használata. Az oktatást ugyan kevesebb óraszámban tervezik elindítani, viszont a tananyag az egymásra épülő modulokból fog állni.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

hajózás

hajó

reptér

repülő

vasúti közlekedés

vasút