Újabb vidéki fejlesztések jöhetnek: a repterek mellett a hazai hajózás is megújulhat

Világgazdaság   
  Megosztom
Újabb vidéki fejlesztések jöhetnek: a repterek mellett a hazai hajózás is megújulhat

Hamarosan a kormány elé kerülhet a regionális repterek fejlesztését célzó stratégia, de terítéken van a Duna hajózhatóságának és az árufuvarozás körülményeinek javítása, valamint a személyszállítók versenypiaci készülődése is – mondta a Világgazdaságnak Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára.

A portálnak kifejtette, hogy hazánkban több mint száz kisebb-nagyobb repülőtér található, ezekből néhány részben állami tulajdonban van. A közeljövőben kerülhet a kormány elé a vidéki regionális repterek fejlesztési és üzemeltetési koncepciója, amelyet az Innovációs és Technológiai Minisztérium készít.

A gazdaság-, turizmus- és iparfejlesztési fókuszú elképzelések figyelembe veszik az üzemeltetők üzleti terveit, légitársaságokkal folytatott menetrendi tárgyalásait. A debreceni lehetőségeket erősen meghatározzák a város közelébe települt iparvállalatok elvárásai, a keleti irányú utazási szándékok. Sármelléken hatmilliárdos fejlesztési program valósulhat meg, a győr-péri repülőtér már most nyereséges. Békéscsaba, Szeged és Székesfehérvár-Börgönd a Modern váro¬sok programban szerepel, de vizsgálatra érdemesek a kibontakozás esélyei a hévízi, kecskeméti, pécsi repülőtér esetében is.

- mondta Mosóczi László. Hozzátette, hogy a koncepció alapvetően arra épül, hogy hogyan tudják hosszútávon támogatni a reptereket úgy, hogy közben szem előtt tartják a régiófejlesztési és befektetésösztönzési szempontokat is. Ezek a tervek a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér áruszállítási kapacitásainak áthelyezésével nem foglalkoznak. Mivel a teherszállítás irányát, célállomását a fuvaroztatók igényei határozzák meg.

Az államtitkár kitért arra is, hogy a attól függ a hajózás gazdaságossága, hogy mennyi szállítható áru van, ami a kiszámíthatatlan vízjárás által alakított vízmélységtől függ. Azt, hogy egy folyó mennyire hajózható, az attól függ, hogy a duzzasztóval szabályozott szakaszokon rendelkeznek zsilipekkel vagy sem. A szabad folyású részeken pedig milyen a mélységhiány és vannak -e gázlók.

Az elmúlt években az alacsony vízállás miatt a hazaihoz hasonló korlátozások voltak a Duna román–bolgár közös szakaszán is, de a helyzet nem errefelé, hanem a németországi szabad folyású szakaszokon volt a legrosszabb. A kormány a hajóútfejlesztést komplex megközelítéssel kezeli, kizárólag olyan beavatkozásokat tart elfogadhatónak, amelyek maradéktalanul megfelelnek a vízgazdálkodás, víz- és környezetvédelem céljainak és előírásainak. CEF-támogatással már készül a magyarországi TEN-T belvízi út helyzetértékelő tanulmánya. A cél a hajóútszűkületek és a gázlók megszüntetésére alkalmas műszaki megoldások kidolgozása a Duna teljes hazai szakaszára 2020. szeptember végéig.

- fejtette ki Mosóczi László.

A portálnak adott interjúban arra is kitért, hogy a közúti fuvarozói érdekképviseletektől tavaly novemberben vette át Palkovics László miniszter a fejlesztésijavaslat-csomagot, valamint a társtárcák és érdekképviseletek bevonásával 16 munkacsoport jött létre.

A vasútvállalatokat tömörítő Hungrail kezdeményezései a szabályozáson felül kitérnek az állami szerepvállalás mértékére, a hálózat-hozzáférési díjak nagyságára, a vasútiszakember-hiány kezelésére és a vizsgáztatás egyszerűsítésére is.

- mondta. A teljes hazai vasúti oktatási és vizsgáztatási rendszer felülvizsgálatát az innovációs tárca, ami akár már ebben az évben befejeződhet. A tervezet kiemelt részét képzik a korszerű eszközök (e-learning, szimulátorok) használata. Az oktatást ugyan kevesebb óraszámban tervezik elindítani, viszont a tananyag az egymásra épülő modulokból fog állni.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

hajózás

hajó

reptér

repülő

vasúti közlekedés

vasút