Fellélegezhetnek a gazdák: már működik az országos jégkármérséklő-rendszer

MTI   
  Megosztom
Fellélegezhetnek a gazdák: már működik az országos jégkármérséklő-rendszer

2019. április 15-én üzembe helyezte az országos jégkármérséklő-rendszert a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, amelyet az Agrárminisztériummal közösen működtet. Tavaly, működésének első évében a rendszer több tízmilliárd forintnyi kárt előzött meg, megóvva a mezőgazdaságot, a lakossági, ipari és állami létesítményeket, ingatlanokat és ingóságokat. Idén korábban, már mától üzemel a továbbfejlesztett, az ország 986 pontjáról ezüst-jodidot a felhőkbe juttató rendszer, így a – tapasztalatok szerint – május előtt érkező jégesők alkalmával is segít a kármérséklésben.

Az országos jégkármérséklő-rendszer már az üzemelésének első évében, 2018-ban messzemenően beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Annak ellenére, hogy az elmúlt 30 év legszélsőségesebb, legzivatarosabb tavasza, nyara volt tavaly (a bejelentett viharkárok éves szinten hatszorosára, a felhőszakadáskárok kétszeresére növekedtek) – a jégkárok 70 százalékkal, a jégkár aránya pedig az összes bejelentett mezőgazdasági káron belül a harmadára esett vissza. Az országos jégkármérséklő rendszer működtetésével 2018-ban tízmilliárd forintos nagyságrendű kárt előztek meg a mezőgazdaságban, a polgári, ipari és állami létesítményekben, ingatlanokban és ingóságokban.

Idén már április 15-én megkezdte a működését az országos jégkármérséklő-rendszer. A tavalyinál korábbi üzembe állítást az indokolta, hogy az elmúlt években több alkalommal is volt május előtt a gazdák számára komoly károkat okozó jégeső. A NAK-on belül működő üzemeltetési iroda az idei szezonra kiemelt feladataként tűzte ki a hálózat informatikai rendszerének fejlesztését. Változott a generátorkezelők mobilfelülete, a riasztási adatokat szolgáltató Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) részletesebb előrejelzést küld a kezelők számára, a jégbejelentések pedig automatikusan az OMSZ-hoz érkeznek, ami nagymértékben javítja a beavatkozások hatékonyságát.

Az OMSZ új modelleket alakított ki az előrejelzésre, illetve a tavaly nyáron átadott – többek között a jégkármérséklő-rendszert is kiszolgáló – szuperszámítógépük a korábbi teljesítmény ötszörösét képes leadni, így növekedett a meteorológiai előrejelzések pontossága, biztonsága és gyorsasága is. A végrehajtott fejlesztéseknek köszönhetően a magyar gazdálkodók és a teljes lakosság várhatóan még kevesebb jégesőt fog érzékelni.

Fotó: MTI/Mónus Márton

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

jégkár

időjárás