Vigyázat: átverés lehet a piacokon a magyar eper

HelloVidék   
  Megosztom
Vigyázat: átverés lehet a piacokon a magyar eper

Már fel-felbukkan a piacokon a földi eper, néhány helyen olyan felirattal is találkozhatunk, hogy a finomság magyar termelőtől származik. Érdemes azonban résen lenni, mert a termelők szerint a zamatos magyar szamócára még pár hetet várni kell.

Egész évben kaphatunk epret az áruházakban, ezeken mindig megtalálható, hogy az adott termék honnan származik. A szabad földön termesztett magyar eper azonban legkorábban május első heteiben szokott felbukkanni, ennél előbb csak akkor, ha a szamócát fóliasátorban termesztik, de ennek az íze jellemzően eltér a szabadban termesztett gyümölcsétől. Néhány helyen már most is találkozni az utak mentén kitelepült szamócaárusokkal, ám résen kell lenni, előfordul, hogy bár magyar származást tüntetnek fel, import-földiepret kínálnak, a normál ár többszöröséért, írja a Heol.hu.

Fontos, hogy a vevők körültekintően, megbízható termelőtől vásároljanak magyar epret. A hazai szamóca jellemzően friss, nem utaztatják és tárolják több napig, hanem gyorsan a polcokra kerül. Ha a vásárló bizonytalan a magyarnak feltüntetett földi eper származását illetően, érdemes megvizsgálni a gyümölcsöt.

– mondta Benedek Orsolya, egy nagyrédei gyümölcsfarm vezetője, aki felhívja rá a figyelmet, hogy a frissen szedett szamócán például nem lehet még elszáradva a csészelevél.

Az importszamóca kilónkénti ára a piacokon jelenleg 600 és 900 forint között mozog, de az áruházakban akár 1600 forint is lehet egy kilogramm import, édes földi eper. A magyar származású finomság kilója 2000-3000 forint között alakul, a hazai gyümölcs ára majd csak a szabadföldi eperszezon beindulása után mérséklődik fokozatosan.

A szabadban termesztett földi epreken már megjelentek az első virágok, ez alapján – az utóbbi időszak szélsőséges időjárása ellenére – úgy tűnik, a termés bőségesnek ígérkezik.

Az aszály nem tett jót a termesztésnek, sokat kellett locsolni, de szerencsére virágba borultak a szamócatöveink. Még legalább két-három hét, mire lesz rajtuk eper.

– számolt be Prokajné Jandó Beáta, aki családjával Tarnaszentmárián két hektáron termeszt földi epret.

Itt a vásárlók Szedd magad! akció keretében szüretelhetik le a gyümölcsöket. Prokajné Jandó Beáta elmondása szerint már nagy az érdeklődés a friss magyar szamóca iránt, náluk szinte naponta jelentkeznek be a csoportok földieper-szedésre.

Nagyon sokan jönnek többedmagukkal szamócát szedni, például óvodás, iskolás és nyugdíjas csoportok, de családok is szép számban akadnak, és van, aki egyedül is eljön. Tavaly előfordult, hogy egy nap száz-százötvenen szedtek szamócát, kétnaponta ezért érési szünetet is kellett tartanunk. Szeretik ezt a Szedd magad! formát a vásárlók, mert ők válogathatják ki maguknak a földi epret, aminek így a frissességére sem lehet panasz. Bízunk benne, hogy idén is bőséges lesz a termés.

– mondta el Prokajné Jandó Beáta.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

eper

piac