Vigyázat: átverés lehet a piacokon a magyar eper

HelloVidék   
  Megosztom
Vigyázat: átverés lehet a piacokon a magyar eper

Már fel-felbukkan a piacokon a földi eper, néhány helyen olyan felirattal is találkozhatunk, hogy a finomság magyar termelőtől származik. Érdemes azonban résen lenni, mert a termelők szerint a zamatos magyar szamócára még pár hetet várni kell.

Egész évben kaphatunk epret az áruházakban, ezeken mindig megtalálható, hogy az adott termék honnan származik. A szabad földön termesztett magyar eper azonban legkorábban május első heteiben szokott felbukkanni, ennél előbb csak akkor, ha a szamócát fóliasátorban termesztik, de ennek az íze jellemzően eltér a szabadban termesztett gyümölcsétől. Néhány helyen már most is találkozni az utak mentén kitelepült szamócaárusokkal, ám résen kell lenni, előfordul, hogy bár magyar származást tüntetnek fel, import-földiepret kínálnak, a normál ár többszöröséért, írja a Heol.hu.

Fontos, hogy a vevők körültekintően, megbízható termelőtől vásároljanak magyar epret. A hazai szamóca jellemzően friss, nem utaztatják és tárolják több napig, hanem gyorsan a polcokra kerül. Ha a vásárló bizonytalan a magyarnak feltüntetett földi eper származását illetően, érdemes megvizsgálni a gyümölcsöt.

– mondta Benedek Orsolya, egy nagyrédei gyümölcsfarm vezetője, aki felhívja rá a figyelmet, hogy a frissen szedett szamócán például nem lehet még elszáradva a csészelevél.

Az importszamóca kilónkénti ára a piacokon jelenleg 600 és 900 forint között mozog, de az áruházakban akár 1600 forint is lehet egy kilogramm import, édes földi eper. A magyar származású finomság kilója 2000-3000 forint között alakul, a hazai gyümölcs ára majd csak a szabadföldi eperszezon beindulása után mérséklődik fokozatosan.

A szabadban termesztett földi epreken már megjelentek az első virágok, ez alapján – az utóbbi időszak szélsőséges időjárása ellenére – úgy tűnik, a termés bőségesnek ígérkezik.

Az aszály nem tett jót a termesztésnek, sokat kellett locsolni, de szerencsére virágba borultak a szamócatöveink. Még legalább két-három hét, mire lesz rajtuk eper.

– számolt be Prokajné Jandó Beáta, aki családjával Tarnaszentmárián két hektáron termeszt földi epret.

Itt a vásárlók Szedd magad! akció keretében szüretelhetik le a gyümölcsöket. Prokajné Jandó Beáta elmondása szerint már nagy az érdeklődés a friss magyar szamóca iránt, náluk szinte naponta jelentkeznek be a csoportok földieper-szedésre.

Nagyon sokan jönnek többedmagukkal szamócát szedni, például óvodás, iskolás és nyugdíjas csoportok, de családok is szép számban akadnak, és van, aki egyedül is eljön. Tavaly előfordult, hogy egy nap száz-százötvenen szedtek szamócát, kétnaponta ezért érési szünetet is kellett tartanunk. Szeretik ezt a Szedd magad! formát a vásárlók, mert ők válogathatják ki maguknak a földi epret, aminek így a frissességére sem lehet panasz. Bízunk benne, hogy idén is bőséges lesz a termés.

– mondta el Prokajné Jandó Beáta.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

eper

piac