Egekben a burgonya ára: teljesen elfogytak a hazai készletek

hvg.hu   
  Megosztom
Egekben a burgonya ára: teljesen elfogytak a hazai készletek

Tovább emelkedett itthon a burgonya ára február óta. Jelenleg már csak Franciaországban, illetve Észak-Afrikában termesztett burgonya kapható hazánkban.

Szinte teljesen elfogyott a magyar burgonya a boltokból, így a szükségleteket döntően importból fedezik a kereskedők – mondta az InfoRádiónak Murai György, az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács elnökségi tagja, aki azt is közölte, hogy a februárban tapasztalt nagyobb mértékű, a Központi Statisztikai Hivatal által egy év alatt mért 66 százalékos áremelkedést az elmúlt két hónapban további kisebb drágulás követte, írja az Infostart.

A jó minőségű termékek 160-170 forintos termelői áron kerülnek forgalmazásra kilogrammonként, ez a bevásárlóközpontokban 300-450 forintos árat jelent, míg a gyenge minőségűeknek 130 forint kilója termelői áron.

A magyar fogyasztók szükségleteit főként Franciaországból pótolják, ahonnan piros héjű burgonyák érkeznek, amit kifejezetten exportra, többek között Magyarországra termelnek, hiszen Franciaországban a sárga héjú fajták a népszerűek, mondta Murai György.

Érkezik Magyarországra krumpli Észak-Afrikából is: évek óta jellemző, hogyha a hazai áru elfogy a polcokról, Afrikából pótolják. Annak ellenére, hogy ez Algériából és Marokkóból, hűtőkonténerekben érkezik, a beszerzési ára az előbb említett termelői áréval közel megegyező, ezek elsősorban sárga héjú burgonyák.

Kisebb mennyiségben a piacokon már a hazai új krumpli is elérhető, igaz, most még 1200-1300 forintos kilogrammonkénti áron, mondta Murai.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

burgonya

áremelkedés