Teljes káosz: nem tudni hány magyarnak van engedély nélküli lőfegyvere

Népszava   
  Megosztom
Teljes káosz: nem tudni hány magyarnak van engedély nélküli lőfegyvere

Teljes a zűrzavar a magyarországi fegyvertartási statisztikákban - írja a Népszava.

A portál megkereste a témával kapcsolatban az Országos Rendőr-főkapitányságot (ORFK), de nem tudták megmondani, hogy az előző évekhez képest nőtt vagy csökkent a magánkézben lévő lőfegyverek száma, de azt sem, hogy az engedélyt kérők milyen célból akarta lőfegyverhez jutni.

A jelenleg ismert adatok szerint mintegy 145 ezren rendelkeznek 222 ezer engedéllyel. Azok közül, akik fegyvert tartanak 63 ezer tulajdonosnak gáz- és riasztófegyvere van – ezek megszerzéséhez és tartásához nem kell engedély.

A lap rákérdezett arra is, hogy 2010-ben hány lőfegyver tartására szolgáló fegyvertartási engedély volt az országban, erre az ORFK azt válaszolta, hogy ezekkel az adatokkal nem rendelkeznek. Kiemelték azt is, hogy annak ellenére kapták ezt a választ, hogy az ORFK korábban már publikált erről a témáról. Az akkori adataikból kiderült, hogy 2016-ban 226 ezer, 2017 I. félévében pedig 214 ezer lőfegyverről tudott a hatóság.

Arról is érdeklődtek, hogy az engedélyesek között hányan vannak a vadászok, a sportlövők vagy azok, akik önvédelmi céllal tartanak maguknál lőfegyvert. Választ erre sem tudott adni az ORFK, pedig a kérvényezőknek fel kell tüntetnie azt is, hogy miért kérnek engedélyt.

A rendőrség jelenlegi adataiból viszont kiolvasható, hogy az elmúlt években nőtt, viszont tavaly csökkent az évente kiadott hatósági hozzájárulások száma. 2010-ben 18 ezren kaptak valamilyen engedélyt, addig 2012-ben 20 ezren, 2017-ben 24 ezren, tavaly pedig 21 ezren. Ugyan arról nem nyilatkozott a BRFK, hogy ezek milyen típusú fegyverek vagy milyen céllal igényelték őket, de az sejthető, hogy a többség csak gáz- és riasztófegyver viselésére jogosító engedély igényelt.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

fegyver

fegyvertartás

lőfegyver

engedély

orfk

rendőrség