Teljes káosz: nem tudni hány magyarnak van engedély nélküli lőfegyvere

Népszava   
  Megosztom
Teljes káosz: nem tudni hány magyarnak van engedély nélküli lőfegyvere

Teljes a zűrzavar a magyarországi fegyvertartási statisztikákban - írja a Népszava.

A portál megkereste a témával kapcsolatban az Országos Rendőr-főkapitányságot (ORFK), de nem tudták megmondani, hogy az előző évekhez képest nőtt vagy csökkent a magánkézben lévő lőfegyverek száma, de azt sem, hogy az engedélyt kérők milyen célból akarta lőfegyverhez jutni.

A jelenleg ismert adatok szerint mintegy 145 ezren rendelkeznek 222 ezer engedéllyel. Azok közül, akik fegyvert tartanak 63 ezer tulajdonosnak gáz- és riasztófegyvere van – ezek megszerzéséhez és tartásához nem kell engedély.

A lap rákérdezett arra is, hogy 2010-ben hány lőfegyver tartására szolgáló fegyvertartási engedély volt az országban, erre az ORFK azt válaszolta, hogy ezekkel az adatokkal nem rendelkeznek. Kiemelték azt is, hogy annak ellenére kapták ezt a választ, hogy az ORFK korábban már publikált erről a témáról. Az akkori adataikból kiderült, hogy 2016-ban 226 ezer, 2017 I. félévében pedig 214 ezer lőfegyverről tudott a hatóság.

Arról is érdeklődtek, hogy az engedélyesek között hányan vannak a vadászok, a sportlövők vagy azok, akik önvédelmi céllal tartanak maguknál lőfegyvert. Választ erre sem tudott adni az ORFK, pedig a kérvényezőknek fel kell tüntetnie azt is, hogy miért kérnek engedélyt.

A rendőrség jelenlegi adataiból viszont kiolvasható, hogy az elmúlt években nőtt, viszont tavaly csökkent az évente kiadott hatósági hozzájárulások száma. 2010-ben 18 ezren kaptak valamilyen engedélyt, addig 2012-ben 20 ezren, 2017-ben 24 ezren, tavaly pedig 21 ezren. Ugyan arról nem nyilatkozott a BRFK, hogy ezek milyen típusú fegyverek vagy milyen céllal igényelték őket, de az sejthető, hogy a többség csak gáz- és riasztófegyver viselésére jogosító engedély igényelt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

fegyver

fegyvertartás

lőfegyver

engedély

orfk

rendőrség