Hamarosan a boltokban: az aszály ellenére sok magyar eper lesz idén

MTI   
  Megosztom
Hamarosan a boltokban: az aszály ellenére sok magyar eper lesz idén

A téli és a tavaszi fagyok idén nem okoztak érdemi kárt a szamócaültetvényekben, így a termelők az átlagos hozamú évekhez hasonlóan, 700-800 hektárról, mintegy 15 ezer tonna szamócát takaríthatnak be, amennyiben az időjárás a következő hetekben sem rontja el a termést - közölte a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke.

Apáti Ferenc elmondta, hogy az aszályos ősz és tavasz egyetlen mezőgazdasági kultúrának sem kedvez, ugyanakkor a szamócát kevésbé érintette, mivel az ültetvényeket öntözik. A magyar szamóca fogyasztói ára áprilisban kilogrammonként 2000-4000 forint között mozgott, míg a spanyol és görög importgyümölcs - mint minden évben - ennél jóval olcsóbban volt kapható.

A napsütéses és kiegyenlített hőmérsékletű kora tavaszi időszaknak köszönhetően idén nagyon jó ízű termés áll a fogyasztók rendelkezésére. A magyarországi szamócatermő terület 40-50 százalékát teszi ki a szabadföldi termesztés, amelynek hektáronkénti termelési költsége évente 5-10 millió forint, míg hajtatott (fóliás) termesztés esetén akár 15-40 millió forint is lehet, ez az oka, hogy a korai, hajtatott termesztésből származó szamóca drágább.

Az alelnök szerint magas a gyümölcs termelési kockázata, mivel termesztése sok munkával és nagy tőkebefektetéssel jár. Emellett jövedelmezősége is alapvetően az elért hozamoktól függ, mivel az értékesítési ár egy-egy termelő által érdemben nem befolyásolható. A megfelelő jövedelmezőség eléréséhez hektáronként szabadföldi körülmények között 10-15 tonna, fóliában pedig 20-30 tonna hozam szükséges, amely magas fokú technológiai precizitást és szaktudást, illetve nagyon jelentős mennyiségű munkaerőt igényel, ez utóbbi hiánya azonban egyre inkább jellemző a szektorra.

Ezzel szemben jelentős az ország importja, a magyar termés körülbelül felét teszi ki. Magyarország legnagyobb partnere Spanyolország, emellett olasz és görög szamóca is nagy mennyiségekben van jelen a kereskedelemben, de általában csak május közepéig. A fajtahasználatban a nemzetközi trendekhez igazodnak a termelők, 60 százalékban Cleryt állítanak elő, de sorra jelennek meg a jobbnál jobb új fajták.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleménye szerint a magyar szabadföldi szamóca várhatóan május közepén jelenik meg nagyobb mennyiségben a piacokon, és legalább június közepéig kitarthat a belföldi kínálat. A rekord meleg áprilisi tavasz felgyorsította a növények növekedését, ennek következtében idén kevésbé lesz érezhető a különbség a fóliás és a szabadföldi szamóca betakarítási ideje között.

Kitértek arra is, hogy a magyarországi ültetvények megfelelő állapotban vannak, továbbá a jégkárok mértékét - a kamara által kiépített és először tavaly május elején, majd idén már április közepén üzembe helyezett - országos talajgenerátoros jégkármérséklő rendszer már csökkenteni fogja.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gazdaság

mezőgazdaság

eper

szamóca

gyümölcs

agrár

termés

fruitveb