Kifogyott az ország egy fontos injekcióból: újszülöttnek járna a fontos oltás

24.hu   
  Megosztom
Kifogyott az ország egy fontos injekcióból: újszülöttnek járna a fontos oltás

A Konakiont még a kórházban adják be minden újszülöttnek, majd hazakerülve is folytatni kell az adagolását. Az injekcióból azonban ősz végéig készlethiány van, és nem tudni, mivel lehet helyettesíteni - írja a 24.hu.

A portál szerint nem csak a rotavírus elleni vakcinából van hiány az országban, hanem egy másik, szintén kisgyerekek számára fontos készítményből is. A legfrissebb adatok szerint május eleje óta áll fenn készlethiány a Konakion nevű injekcióból. Ez azért okoz problémát, mert minden újszülött megkapja ezt az oltást, közvetlenül születése után pár órával. Az injekció egy fitomenadion nevű hatóanyagot tartalmaz, ami a véralvadásban fontos szerepet játszó K-vitamin egy szintetikus formája. Ebből a készítményből nem csak születés után kapnak a babák, hanem később is, 4-7 napos korban valamint egyhónapos korában jön el a harmadik dózis ideje, ezt követően pedig hathónapos korig havonta egy-egy 2 mg-os dózist kell adni a kicsiknek. Az ampullás csomagolású készítményt mindig az orvos írja fel receptre a szülőknek, hogy azok a kórházból való távozás után, ki tudják váltani a gyógyszertárakban.

A portál felkereste Póta Györgyöt, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnökét, aki azt mondta, hogy a gyógyszertárak jelezték a készlethiányt, így nem tudják felírni ezt a fontos készítményt a családoknak. Az orvos kiemelte azt is, hogy ez hatalmas probléma, mivel ezt a terméket csak egyetlen gyártó forgalmazza Magyarországon, így nem tudják, hogy fogják és mivel helyettesíteni. Ezzel kapcsolatban Póta levelet írt a az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek (OGYÉI), hogy mi a hivatalos eljárás ebben az esetben, mivel helyettesíthető a készlethiányos termék.

A portál szerint nemcsak a gyógyszertárakban, hanem a havi készletet felhalmozó kórházakban is megjelent a Konakion-hiány, ráadásul nagyon hosszú ideig nem tudják ezt orvosolni. Az OGYÉI adatbázisa szerint gyártói gond áll a háttérben, és október végéig nem lesz elegendő a készítményből.

A fontos, kis kiszerelésű injekció hiánya nemcsak a csecsemőket érinti, a nagyobb, 10 mg-os felnőtt készítményből is hiány van. A felnőttek körében azok a betegek kapják meg ezt a készítményt, akiknél fennáll a vérzékenység veszélye, illetve vérhígítót szednek. Az oldal kórházi forrása szerint, egyelőre úgy oldották meg a hiányt, hogy külföldről rendeltek terméket, ám az import készítmény ára jóval magasabb, mint az itthonié.

A portál megkereste a minisztériumot is, egyelőre nem kaptak választ. Az OGYÉI viszont a beszámolójuk megjelenése után közleményt adott ki, amiből kiderül, hogy 10 ezer doboz Konakiont külföldről pótolnak. Emellett megkérdeztek néhány kórházat is, hogy mekkora gondot jelent az ellátásban a Konakion-hiány. Eddig egyedül a Semmelweis Egyetem válaszolt. Azt írták, náluk az ellátás folyamatos, bár megemlítik, hogy nehézségek vannak. Hozzáteszik, „az egyetem a vonatkozó gyógyszerészeti szabályok és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet hivatalos tájékoztatása szerint kezdeményezte a külföldről (egyedi importként un. kontingens engedéllyel) történő beszerzést, így a folyamatos ellátás mindaddig biztosított, míg a hazai hozzáférés ismét lehetővé válik.”

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

oltottság

oltás

injekció

újszülött

csecsemő

gyerekek

gazdaság