Kifogyott az ország egy fontos injekcióból: újszülöttnek járna a fontos oltás

24.hu   
  Megosztom
Kifogyott az ország egy fontos injekcióból: újszülöttnek járna a fontos oltás

A Konakiont még a kórházban adják be minden újszülöttnek, majd hazakerülve is folytatni kell az adagolását. Az injekcióból azonban ősz végéig készlethiány van, és nem tudni, mivel lehet helyettesíteni - írja a 24.hu.

A portál szerint nem csak a rotavírus elleni vakcinából van hiány az országban, hanem egy másik, szintén kisgyerekek számára fontos készítményből is. A legfrissebb adatok szerint május eleje óta áll fenn készlethiány a Konakion nevű injekcióból. Ez azért okoz problémát, mert minden újszülött megkapja ezt az oltást, közvetlenül születése után pár órával. Az injekció egy fitomenadion nevű hatóanyagot tartalmaz, ami a véralvadásban fontos szerepet játszó K-vitamin egy szintetikus formája. Ebből a készítményből nem csak születés után kapnak a babák, hanem később is, 4-7 napos korban valamint egyhónapos korában jön el a harmadik dózis ideje, ezt követően pedig hathónapos korig havonta egy-egy 2 mg-os dózist kell adni a kicsiknek. Az ampullás csomagolású készítményt mindig az orvos írja fel receptre a szülőknek, hogy azok a kórházból való távozás után, ki tudják váltani a gyógyszertárakban.

A portál felkereste Póta Györgyöt, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnökét, aki azt mondta, hogy a gyógyszertárak jelezték a készlethiányt, így nem tudják felírni ezt a fontos készítményt a családoknak. Az orvos kiemelte azt is, hogy ez hatalmas probléma, mivel ezt a terméket csak egyetlen gyártó forgalmazza Magyarországon, így nem tudják, hogy fogják és mivel helyettesíteni. Ezzel kapcsolatban Póta levelet írt a az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek (OGYÉI), hogy mi a hivatalos eljárás ebben az esetben, mivel helyettesíthető a készlethiányos termék.

A portál szerint nemcsak a gyógyszertárakban, hanem a havi készletet felhalmozó kórházakban is megjelent a Konakion-hiány, ráadásul nagyon hosszú ideig nem tudják ezt orvosolni. Az OGYÉI adatbázisa szerint gyártói gond áll a háttérben, és október végéig nem lesz elegendő a készítményből.

A fontos, kis kiszerelésű injekció hiánya nemcsak a csecsemőket érinti, a nagyobb, 10 mg-os felnőtt készítményből is hiány van. A felnőttek körében azok a betegek kapják meg ezt a készítményt, akiknél fennáll a vérzékenység veszélye, illetve vérhígítót szednek. Az oldal kórházi forrása szerint, egyelőre úgy oldották meg a hiányt, hogy külföldről rendeltek terméket, ám az import készítmény ára jóval magasabb, mint az itthonié.

A portál megkereste a minisztériumot is, egyelőre nem kaptak választ. Az OGYÉI viszont a beszámolójuk megjelenése után közleményt adott ki, amiből kiderül, hogy 10 ezer doboz Konakiont külföldről pótolnak. Emellett megkérdeztek néhány kórházat is, hogy mekkora gondot jelent az ellátásban a Konakion-hiány. Eddig egyedül a Semmelweis Egyetem válaszolt. Azt írták, náluk az ellátás folyamatos, bár megemlítik, hogy nehézségek vannak. Hozzáteszik, „az egyetem a vonatkozó gyógyszerészeti szabályok és az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet hivatalos tájékoztatása szerint kezdeményezte a külföldről (egyedi importként un. kontingens engedéllyel) történő beszerzést, így a folyamatos ellátás mindaddig biztosított, míg a hazai hozzáférés ismét lehetővé válik.”

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

oltottság

oltás

injekció

újszülött

csecsemő

gyerekek

gazdaság