Nagy a hiány a csecsemőgyógyszerből: a szülők a Facebookon szerzik be

24.hu   
  Megosztom
Nagy a hiány a csecsemőgyógyszerből: a szülők a Facebookon szerzik be

Május eleje óta nincs elég Konakion-ampulla a magyar gyógyszertárakban, a készlethiányról szóló híreket az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) is megerősítette. Honlapjuk szerint a termékhiány mögött a gyártói probléma áll, ami október 31-ig oldódhat meg – írja a 24.hu.

Nemcsak a csecsemőknek való, kisebb dózisú kiszerelésből van hiány, hanem a 10 mg-os felnőtt készítményből is, ezt leginkább azok a betegek kapják, akiknél fennáll a vérzékenység veszélye, illetve vérhígítót szednek. A Konakion hiánya azért nagy probléma, mert jelenleg más K-vitamin-injekció nincs törzskönyvezve Magyarországon.

Az OGYÉI közleményben próbálta hűteni a kedélyeket május közepén: mint írták, külföldről 5000-5000 doboz K-vitamin behozatalát engedélyezték gyerekek és felnőttek számára a gyógyszer-nagykereskedőnek.

A gyógyszerhatóság tájékoztatása szerint a felnőtteknél alkalmazott Konakion 10 mg/1 ml oldatos injekcióból nagyjából négyezer doboz, a gyermekek szánt Konakion 2 mg/0,2 ml pediatric oldatos injekcióból pedig nagyjából nyolcezer doboz fogy havonta. A problémát a behozatal engedélyezése sem oldotta meg: jelenleg is hiány van a gyógyszerből.

Facebook-csoportokban igyekeznek beszerezni a gyógyszert a kétségbeesett szülők: arra kérik szülőtársaikat, hogy akinél maradt valamennyi fel nem használt K-vitamin, juttassa el hozzájuk, és olyan szülő is akad, aki önként ajánlja fel a megmaradt ampullákat

Több védőnő és védőnői szolgálat is beszállt a megmaradt Konakion begyűjtésébe. Ahogyan sok gyerekorvos is kezébe vette a probléma megoldását, erről már Dr. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Országos Érdekképviseleti és Szakmai Szervezetének elnöke beszélt. Ő főleg vidéki kollégáitól hallott arról, hogy rendelőjükben begyűjtik a fel nem használt Konakiont és személyesen osztják ki a kismamáknak.

Csak addig kell adni a babának a K-vitamint, amíg kizárólag anyatejjel táplálják, ezért fordulhat elő, hogy a családoknál megmarad néhány ampulla gyógyszer. A Konakion nem igényel hűtést, így ha a gyári csomagolásban adják postára, a hőmérséklet miatt nem károsodik a hatóanyag, legfeljebb az ampullák törhetnek el szállítás közben, magyarázta a gyermekorvos hozzátéve, hogy a K-vitamin egy viszonylag olcsó gyógyszer, az 5 ampullát tartalmazó doboz támogatott ára nem éri el a 400 forintot, így ennél jelentősen többet kérni érte szinte uzsorának tűnik.

A Népszava információi szerint a hét második felében kiszállítja a Hungaropharma a Konakion injekciókat a gyógyszertárakba.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

k-vitamin

csecsemő

gyógyszer

hiány

egészség

baba

vitamin