Májusi eső aranyat ér? Úgy tűnik, mégsem jó a gazdáknak a sok csapadék

MTI   
  Megosztom
Májusi eső aranyat ér? Úgy tűnik, mégsem jó a gazdáknak a sok csapadék

A tavaszi vetésű növényeknél hátráltatja a vegyszeres gyomirtás elvégzését a csapadékos időjárás, mivel a gazdálkodók nem tudnak rámenni gépeikkel a felázott földekre, vagy mert lemossa az eső a kiszórt vegyszert. A Dunántúl és az Alföld középső részein a csapadékhiány átfordult többletbe - írja hétfői számában a Világgazdaság.

Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke a lapnak elmondta: jelentős területeken kérdéses, hogy egyáltalán el tudják-e végezni a kezelést, hiszen a húsz fok körüli nappali hőmérséklet a sok csapadékkal robbanásszerű növekedést okoz a kukoricánál. A gyomirtást pedig legfeljebb a kukorica hat-, nyolc-, esetleg tízleveles állapotáig lehet elvégezni, amit a hirtelen növekedéssel hamar meg is haladhat a növény, így a gazdálkodók lekéshetnek a gyomirtásról.

Az őszi kalászosoknál a kalászvédelem és a gombairtószeres kezelések elmaradásának nagy a veszélye. Április közepén a hosszú aszályos időszak végén a GOSZ azt valószínűsítette, hogy a tavalyi termésnél legalább egymillió tonnával kisebb lesz az idén az őszi kalászosok hozama, de nem elképzelhetetlen a kétmillió tonnás kiesés sem. Ezen az elmúlt hetek esőzése sem változtatott, de pozitívum, hogy a hosszú szárazság után a növényekben még meglévő lehetőségek legalább ki tudnak teljesedni azzal, hogy a szemek teltek lehetnek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

mezőgazdaság

agrár

gazdaság

élelmiszer

aszály

eső

időjárás

gabona

gyomirtás

vegyszer

vegyszeres gyomirtás