Túl sok volt a májusi eső: ilyen termésre lehet számítani

MTI   
  Megosztom
Túl sok volt a májusi eső: ilyen termésre lehet számítani

A Gabonatermesztők Országos Szövetségének tiszteletbeli elnöke, Vancsura József szerint, ha nem jön közbe semmi rendkívüli, akkor normális menetrendben július 5. és 10. között elkezdődhet a búza aratása - írja az Infostart.

Ahogy a portál írja, Vancsura József az InfoRádióban adott interjút, melyben arra a kérdésre is bálaszt adott, hogy hogyan áll Magyarország most búzafronton.

Az első és legfontosabb, hogy ha nem jött volna meg az eső májusban, akkor végünk van, az aszály elvitt volna mindent

- fogalmazott a tiszteletbeli elnök. Kitért a nem várt műjusi esőkre is, mivel ebben az időszakban általában nem szokott elegendő eső esni, ezzel szemben az elmúlt hónap utolsó napja is csapadékban gazdag volt. Kiemelte azt is, hogy például a Duna és a Tisza mentén már nem hiányzott, viszont a Duna-Tisza közi Homokhátságon még elfért volna. De beszélt arról is, hogy mivel az időjárás nagyon szélsőséges volt, a jégeső és a heves zivatarok több területen is okoztak károkat.

A közepes termés meglesz

- mondja Vancsura József, aki arról is mesélt, hogy jelenleg az artásra készülnek, szóval a búzának már több esőre nincs szüksége, az árpát pedig a hagyomány szerint Péter, Pál napján szeretnék levágni.

Ha eső jön, nem is annyira a belvíz lesz a probléma, hanem hogy a gombaölő permetezést nem győzzük végezni, a gomba abban az időjárásban márpedig nagyon jól érzi magát

- hívta fel a figyelmet a prolémákra a szakember, aki szerint július 5. és 10. között meg lehet kezdeni a búza betakarítását is.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne most szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gabona

búza

aratás

betakarítás

eső

időjárás