Túl sok volt a májusi eső: ilyen termésre lehet számítani

MTI   
  Megosztom
Túl sok volt a májusi eső: ilyen termésre lehet számítani

A Gabonatermesztők Országos Szövetségének tiszteletbeli elnöke, Vancsura József szerint, ha nem jön közbe semmi rendkívüli, akkor normális menetrendben július 5. és 10. között elkezdődhet a búza aratása - írja az Infostart.

Ahogy a portál írja, Vancsura József az InfoRádióban adott interjút, melyben arra a kérdésre is bálaszt adott, hogy hogyan áll Magyarország most búzafronton.

Az első és legfontosabb, hogy ha nem jött volna meg az eső májusban, akkor végünk van, az aszály elvitt volna mindent

- fogalmazott a tiszteletbeli elnök. Kitért a nem várt műjusi esőkre is, mivel ebben az időszakban általában nem szokott elegendő eső esni, ezzel szemben az elmúlt hónap utolsó napja is csapadékban gazdag volt. Kiemelte azt is, hogy például a Duna és a Tisza mentén már nem hiányzott, viszont a Duna-Tisza közi Homokhátságon még elfért volna. De beszélt arról is, hogy mivel az időjárás nagyon szélsőséges volt, a jégeső és a heves zivatarok több területen is okoztak károkat.

A közepes termés meglesz

- mondja Vancsura József, aki arról is mesélt, hogy jelenleg az artásra készülnek, szóval a búzának már több esőre nincs szüksége, az árpát pedig a hagyomány szerint Péter, Pál napján szeretnék levágni.

Ha eső jön, nem is annyira a belvíz lesz a probléma, hanem hogy a gombaölő permetezést nem győzzük végezni, a gomba abban az időjárásban márpedig nagyon jól érzi magát

- hívta fel a figyelmet a prolémákra a szakember, aki szerint július 5. és 10. között meg lehet kezdeni a búza betakarítását is.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gabona

búza

aratás

betakarítás

eső

időjárás