Túl sok volt a májusi eső: ilyen termésre lehet számítani

MTI   
  Megosztom
Túl sok volt a májusi eső: ilyen termésre lehet számítani

A Gabonatermesztők Országos Szövetségének tiszteletbeli elnöke, Vancsura József szerint, ha nem jön közbe semmi rendkívüli, akkor normális menetrendben július 5. és 10. között elkezdődhet a búza aratása - írja az Infostart.

Ahogy a portál írja, Vancsura József az InfoRádióban adott interjút, melyben arra a kérdésre is bálaszt adott, hogy hogyan áll Magyarország most búzafronton.

Az első és legfontosabb, hogy ha nem jött volna meg az eső májusban, akkor végünk van, az aszály elvitt volna mindent

- fogalmazott a tiszteletbeli elnök. Kitért a nem várt műjusi esőkre is, mivel ebben az időszakban általában nem szokott elegendő eső esni, ezzel szemben az elmúlt hónap utolsó napja is csapadékban gazdag volt. Kiemelte azt is, hogy például a Duna és a Tisza mentén már nem hiányzott, viszont a Duna-Tisza közi Homokhátságon még elfért volna. De beszélt arról is, hogy mivel az időjárás nagyon szélsőséges volt, a jégeső és a heves zivatarok több területen is okoztak károkat.

A közepes termés meglesz

- mondja Vancsura József, aki arról is mesélt, hogy jelenleg az artásra készülnek, szóval a búzának már több esőre nincs szüksége, az árpát pedig a hagyomány szerint Péter, Pál napján szeretnék levágni.

Ha eső jön, nem is annyira a belvíz lesz a probléma, hanem hogy a gombaölő permetezést nem győzzük végezni, a gomba abban az időjárásban márpedig nagyon jól érzi magát

- hívta fel a figyelmet a prolémákra a szakember, aki szerint július 5. és 10. között meg lehet kezdeni a búza betakarítását is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gabona

búza

aratás

betakarítás

eső

időjárás